Chia sėklos – tai maisto produktas, kuris suteikia daugybę naudos sveikatai, tačiau mažai kas žino, kad svarbus ne tik jų vartojimo kiekis, bet ir laikas. Norint išnaudoti visas šias sėklas teikiamas savybes, svarbu žinoti, kada jas geriausia įtraukti į savo mitybą.

Kada geriausia valgyti chia sėklas?
Pasak „Harvard Health“, chia sėklas galima vartoti bet kuriuo paros metu, tačiau ypač naudingos jos ryte, kaip pusryčių dalis, arba kaip popietinis užkandis. Šis produktas gali suteikti energijos visai dienai, jei jis bus vartojamas teisingu laiku.
Pagrindinės chia sėklų savybės, suteikiančios energijos visai dienai:
- Chia sėklos yra geras baltymų šaltinis, kuris padeda užtikrinti nuolatinį energijos tiekimą.
- Dėl didelio skaidulų ir baltymų kiekio, jos padeda ilgiau jaustis sotiems, taip sumažindamos alkio pojūtį.
- Chia sėklos turi oligosacharidų, kurie palaiko stabilų energijos lygį visą dieną.

Chia sėklų nauda sveikatai
Naudingos maistinės medžiagos
Chia sėklos yra labai maistingos ir jose yra:
- Baltymų, turinčių visus devynis nepakeičiamus amino rūgštis.
- Skaidulų, omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra būtinos širdies ir kraujagyslių sveikatai.
- Mikroelementų: kalcio, fosforo, magnio, kalio, geležies, cinko, seleno, vario, mangano.
Palaiko širdies sveikatą
Omega-3 riebalų rūgštys ir skaidulos chia sėklose padeda sumažinti „blogąjį” cholesterolį (LDL) ir pakelti „gerąjį” cholesterolį. Tai ne tik palaiko širdies sveikatą, bet ir:
- Reguliuoja kraujospūdį ir širdies ritmą.
- Sumažina kraujo krešulių riziką ir uždegimus.
Padeda kontroliuoti svorį
Chia sėklos padeda sumažinti apetitą ir didina sotumą po valgio. Patekusios į skrandį, jos formuoja gelio pavidalo medžiagą, kuri ilgiau išlaiko sotumo pojūtį ir mažina norą valgyti.
Palaiko virškinimo sistemą
Dėl didelio skaidulų kiekio chia sėklos padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir yra natūraliai be glitimo, todėl tinka ir žmonėms, turintiems celiakiją.
Apsaugo nuo ligų
Chia sėklos taip pat turi stiprių antioksidantų, tokių kaip tokoferoliai, fitosteroliai, karotenoidai ir polifenoliai. Šie junginiai neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie gali pažeisti ląsteles ir sukelti įvairias ligas, pavyzdžiui, širdies ligas, Alzheimerio ligą ir kai kurias vėžio formas.
Kaip saugiai vartoti chia sėklas?
Nors chia sėklos yra labai sveikos, būtina laikytis kelių atsargumo priemonių:
- Sėklos greitai sugeria skystį ir išsipučia, todėl jos gali būti pavojingos užspringimui, jei yra valgomos sausos.
- Prieš vartojant, chia sėklas visada reikėtų užpilti skysčiu (pvz., vandeniu ar jogurtu), kad jos gerai išbrinktų ir nesukeltų užspringimo pavojaus.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.