Pomidorai – viena mėgstamiausių daržovių, kuria mėgaujamės visus metus. Tačiau parduotuvėse žiemą dažnai randame beskonius, kvapo neturinčius pomidorus, kurie neprilygsta vasarą sunokusiems. Todėl nenuostabu, kad daugelis žmonių ieško būdų, kaip išsaugoti savo užaugintą derlių kuo ilgiau. Vienas paprasčiausių ir kartu veiksmingiausių metodų – vakuuminis užšaldymas, kuris leidžia pomidorams išlikti šviežiems, skaniems ir kvapniems ištisus metus.
Kodėl verta užšaldyti pomidorus?
Šaldymas – tai natūralus konservavimo būdas, kuris nereikalauja papildomų priedų ar konservantų. Pomidorai, užšaldyti vakuume, išlaiko didžiąją dalį savo skoninių ir maistinių savybių. Tokiu būdu paruošti jie neužims daug vietos šaldiklyje, o jų panaudojimo galimybės itin plačios – nuo sriubų iki troškinių ar padažų.
Be to, vakuuminis užšaldymas leidžia išsaugoti pomidorų aromatą, kurio dažnai pasigendame žiemą pirkdami daržoves prekybos centruose. Tai puikus būdas mėgautis savo sode užaugintais pomidorais net ir šalčiausiu metų laiku.
Kaip pasiruošti pomidorus šaldymui?
Svarbiausia taisyklė – rinktis sveikus, nepažeistus pomidorus. Jie turi būti tvirti, su nepažeista odele. Prieš šaldymą pomidorus galima palikti nesmulkintus arba supjaustyti gabalėliais – tai priklauso nuo to, kaip juos planuojate naudoti ateityje.
Norint užtikrinti geriausią rezultatą, pomidorus reikia sudėti į storą plastikinį maišelį, tinkamą šaldymui. Patartina išdėstyti juos viena eile, kad būtų lengviau pašalinti orą.
Vakuuminio užšaldymo metodas
Šio metodo esmė labai paprasta ir nereikalauja jokios specialios įrangos. Pakanka turėti plastikinį maišelį ir įprastą šiaudelį. Kai pomidorai sudėti į maišelį, reikia ištraukti orą – tam puikiai tinka šiaudelis, per kurį lengvai pašalinsite oro perteklių. Ištraukus orą, maišelį būtina sandariai uždaryti.
Toks būdas sukuria beveik vakuuminę aplinką, kuri neleidžia pomidorams oksiduotis ar prarasti skonio. Užsandarintą maišelį belieka įdėti į šaldiklį, ir pomidorai bus paruošti laikymui ilgus mėnesius.
Patogumas ir vietos taupymas
Vienas iš šio metodo privalumų – praktiškumas. Užšaldytos pomidorų pakuotės yra plokščios ir kompaktiškos, todėl telpa net ir nedideliuose šaldikliuose. Be to, turint kelias pakuotes, jas galima panaudoti pagal poreikį – atidaryti vieną porciją ir palikti likusias toliau saugiai užšaldytas.
Tokiu būdu galite pasiruošti tiek mažas, tiek didesnes porcijas, priklausomai nuo to, kokiems patiekalams planuojate naudoti pomidorus.
Kaip naudoti užšaldytus pomidorus?
Atitirpinti pomidorai puikiai tinka įvairiems karštiems patiekalams. Jie gali būti naudojami sriubose, troškiniuose, makaronų padažuose ar net picų pagarduose. Kadangi šaldant jų tekstūra šiek tiek pakinta, geriausia pomidorus naudoti termiškai apdorojant. Tačiau skonis ir aromatas išlieka malonūs, primenantys vasarą.
Šaldytus pomidorus galima naudoti ir smulkintiems padažams, kadangi jie lengvai susiskaido šildant. Tai itin patogu ruošiant greitus patiekalus žiemą, kai šviežių, skanių pomidorų rasti sudėtinga.
Vakuuminis užšaldymas – paprastas, nebrangus ir itin veiksmingas būdas, leidžiantis išsaugoti pomidorų skonį bei aromatą ištisus metus. Tam nereikia specialios įrangos, tik tinkamo maišelio ir šiaudelio, o rezultatas pranoksta lūkesčius. Jei turite gausų pomidorų derlių, šis metodas padės pasiruošti šaltajam sezonui ir mėgautis savo užaugintomis daržovėmis net žiemą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.