Tirpi kava yra vienas kontraversiškiausių produktų maisto pramonėje. Nepaisant įvairių nuomonių apie jos poveikį žmogaus organizmui, tirpios kavos gerbėjų visame pasaulyje nemažėja. Daugybė mitų apie šį gėrimą dažnai klaidina vartotojus, todėl šiame straipsnyje aptariame pagrindinius mitus apie tirpią kavą ir pateikiame mokslu pagrįstą požiūrį.
Tirpi kava yra nenatūrali
Labiausiai paplitęs mitas teigia, kad tirpi kava yra visiškai dirbtinis produktas, sudarytas tik iš skonių ir dažiklių. Iš tiesų tirpi kava gaminama iš kavos pupelių, kurios yra skrudinamos, trintos iki miltelių ir ruošiamos koncentrato pavidalu. Vėliau koncentratas džiovinamas arba užšaldomas, priklausomai nuo gamybos technologijos.
Svarbu rinktis patikimą gamintoją, nes kai kurie gali naudoti nekokybiškas pupeles arba pridėti papildomo kofeino ir aromatų. Tinkamai pagaminta tirpi kava išlieka natūralus produktas, neturintis kenksmingų priedų.
Tirpi kava kenkia sveikatai
Kitas dažnas mitas – kad tirpi kava gali pakenkti sveikatai. Kadangi tirpioji kava nėra chemikalų šaltinis, ji nėra pavojingesnė nei malta kava. Moksliniai tyrimai rodo, kad saikingas kavos vartojimas – iki 2–3 puodelių per dieną – sveikiems žmonėms yra saugus.
Tirpi kava neturi jokio ypatingo kenksmingo poveikio organizmui. Ji gali net suteikti energijos ir pagerinti koncentraciją, panašiai kaip ir įprasta kava.
Tirpi kava sukelia dehidrataciją ir išplauna kalcio
Dar vienas mitas – tirpi kava išplauna kalcį ir sukelia dehidrataciją. Tyrimai parodė, kad saikingai vartojama tirpi kava nepraranda šių naudingų medžiagų ir neturi neigiamos įtakos vandens-druskų balansui.
Du puodeliai tirpios kavos per dieną neturės neigiamo poveikio, jei jūsų mityboje yra pakankamai kalcio turinčio maisto. Be to, jei į kavą pilate pieno ar grietinėlės, kalcio trūkumo nereikėtų bijoti. Tirpi kava gali prisidėti prie paros skysčių normos – apie 40 proc., todėl ją vartoti saikingai visiškai saugu.
Tirpi kava yra natūralus, saugus ir skanus gėrimas, o dauguma apie ją sklandančių mitų neturi mokslinio pagrindo. Svarbiausia – vartoti saikingai ir rinktis kokybišką produktą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.