Gervuogių uogienė – saldžiarūgštė, kvapni ir sodrios spalvos. Natūralus skonis ir ilgai išliekantis aromatas leis mėgautis vasaros gėrybėmis ištisus metus.
Gervuogių uogienė: receptas
Puikiai tinka tepti ant šviežios duonos, bandelių ar ragauti su blynais bei desertais.
Ingredientai:
- 1,2 kg gervuogių
- 700 g smulkaus cukraus
- 1 citrina (tik sultys)
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Jeigu nėra cukraus termometro, kelios valandos prieš pradedant virti uogienę įdėti kelias mažas lėkšteles ar padėkliukus į šaldiklį.
2. Nuplauti gervuoges ir sudėti jas į didelį, storadugnį puodą. Kaitinti ant vidutinės kaitros 8-10 min, retkarčiais pamaišant, kol dauguma uogų suirs, o likusios bus beveik visiškai apsemtos sultimis.
3. Pradėti berti cukrų – po trečdalį vienu metu, kaskart pamaišant, tuomet supilti citrinos sultis. Užviriti, tuomet sumažinti kaitrą iki lengvo virimo ir pavirti dar 8-10 min, kol uogienė pasieks 105 °C temperatūrą pagal cukraus termometrą. Šiame etape burbuliukai taps mažesni – tai reiškia, kad iš vaisių išgaravo didžioji dalis vandens.
4. Jeigu nėra cukraus termometro, galima patikrinti uogienės stingimo tašką naudojantis anksčiau atšaldytas lėkšteles. Norint tikrinti reikia išimti vieną lėkštelę iš šaldiklio ir užlašinti ant jos arbatinį šaukštelį uogienės. Palaukti kelias akimirkas, tada perbraukti pirštu per uogienę. Jei ji paviršiuje šiek tiek susiraukšlėja, tarsi pradėtų formuotis plėvelė, uogienė paruošta. Jei ji vis dar skysta, o piršto palikta linija dingsta, džemą pavirti dar kelias minutes ir pakartoti bandymą su kita atšaldyta lėkštele.
5. Atsargiai supilstyti uogienę į šešis šiltus, sterilizuotus stiklainius ir sandariai užsukti sterilizuotais dangteliais.
6. Neatidaryta uogienė laikysis vėsioje, tamsioje vietoje iki 12 mėnesių. Atidarius laikyti šaldytuve ir suvartoti per dvi savaites.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.