Granatai – tai vaisiai, kurie yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai. Juose gausu įvairių vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų, todėl jie tampa nepakeičiama maisto dalimi siekiant stiprinti imunitetą ir gerinti organizmo funkcionavimą.

Granatų vaisiai – vitaminų ir mineralų šaltinis
Granatų vaisiai yra tikras vitaminų ir mineralų sandėlis. Jie turi daug vitaminų, tokių kaip A, B, C, E ir PP. Be to, granatų sudėtyje galima rasti apie 15 aminorūgščių, iš kurių 6 yra mėsoje ir nesutinkamos augalinės kilmės produktuose. Granatuose taip pat gausu svarbių mineralų, tokių kaip fosforas, kalcis, natrio, kalis, magnis, jodas ir geležis. Tarp granatuose esančių aktyvių medžiagų išsiskiria punikalaginas, galingas antioksidantas, kuris padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir uždegimais organizme.
Granatų nauda kraujui ir širdžiai
Granatų sultys ir grūdai yra labai naudingi žmonėms, sergantiems mažakraujyste, nes juose esantys vitaminai ir mineralai skatina eritrocitų – raudonųjų kraujo kūnelių – susidarymą. Tai gali padėti kovoti su anemija ir pagerinti kraujo kokybę.
Granatai taip pat yra naudingi širdies raumenims ir kraujospūdžiui. Hipertenzija ir širdies bei kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms granatų vartojimas gali padėti normalizuoti kraujospūdį ir stiprinti širdį.
Granatai ir moterų sveikata
Granatai turi daugybę privalumų moterims. Šis vaisius gali sumažinti riziką susirgti krūties vėžiu ir palengvinti menopauzės simptomus. Be to, jis padeda normalizuoti hormonų lygį organizme. Būsimoms mamoms granatai yra taip pat naudingi: per dieną rekomenduojama suvalgyti saują granatų sėklų arba išgerti pusę stiklinės granatų sulčių, praskiesti vandeniu, kad būtų užtikrintas sveikas nėštumas.
Granatai dailioms kūno linijoms
Granatai taip pat gali padėti dailinti kūno linijas, nes šis vaisius turi tik 85 kalorijas 100 gramų ir apie 50 kalorijų granatų sultyse. Granatai gerina medžiagų apykaitą, šalina cholesterolį ir toksinus iš organizmo. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie rūpinasi savo kūno linijomis ir sveikata.
Imuniteto stiprinimas ir peršalimo gydymas
Granatai stiprina imunitetą, todėl yra labai naudingi peršalus ar sergant gripo simptomais. Granatų sultys padeda kovoti su intoksikacija, o jų skalavimas gali padėti sumažinti uždegimus gerklėje ir sumažinti diskomfortą. Tačiau reikia atsiminti, kad sergant angina reikalingi stipresni antibakteriniai vaistai, o granatų sultys gali būti tik papildoma priemonė.
Granatų naudojimas kosmetikoje
Granatų sultys taip pat naudojamos kosmetikoje. Jos turi balinamąjį poveikį ir dažnai yra naudojamos amžiaus dėmėms šalinti. Taip pat jos naudingos gydant spuogus, nes turi priešuždegiminių savybių.
Granatai kulinarijoje
Granatų sėklos ir sultys yra labai plačiai naudojamos kulinarijoje. Jos dedamos į įvairius padažus, desertus, salotas, mėsos patiekalus, plovą ir net į tradicinį Kaukazo virtuvės padažą naršarabą (Narsharab). Granatai suteikia patiekalams unikalų, švelnų saldžiarūgštį skonį.
Kas turėtų vengti granatų?
Granatai nėra tinkami visiems. Žmonės, sergantys virškinimo trakto ligomis, turėtų vengti šio vaisiaus, nes jis gali sukelti dirginimą. Taip pat granatai gali būti nepatartini tiems, kurie yra alergiški šiam vaisiui, turi jautrius dantis arba serga hipotenzija (mažu kraujospūdžiu).
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.