Granatai yra žinomi dėl savo maistinių medžiagų gausos ir naudingų savybių sveikatai. Vienas iš svarbiausių jų privalumų yra teigiamas poveikis kraujospūdžiui, todėl granatų sultys gali tapti natūraliu sąjungininku kovojant su aukštu kraujospūdžiu. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį ir į galimus šalutinius poveikius bei tinkamai dozuoti šį gėrimą.

Kaip granatų sultys mažina kraujospūdį?
Granatai yra puikus maisto šaltinis, turintis daugybę augalinių polifenolių – medžiagų, turinčių stiprių antioksidacinių savybių. Šie polifenoliai, tokie kaip pedunculagin, punicalin ir gallagin, padeda mažinti kraujospūdį keliais būdais:
- Antioksidantai – granatų sultys neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie gali pažeisti kraujagyslių sieneles ir sumažinti jų elastingumą. Tai padeda gerinti kraujotaką ir mažinti kraujospūdį.
- ACE inhibitoriai – šios sultys veikia panašiai kaip tam tikri vaistai nuo aukšto kraujospūdžio, slopindamos angiotenzino konvertuojančio fermento (ACE) aktyvumą, taip išplečiant kraujagysles ir mažinant jų susiaurėjimą.
- Azoto oksidas – pedunculagin padeda skatinti azoto oksido gamybą organizme, kuris atpalaiduoja kraujagyslių sieneles ir padeda sumažinti kraujospūdį.

Galimi šalutiniai poveikiai
Nors granatų sultys paprastai laikomos saugiomis, jos gali sukelti kai kuriuos šalutinius poveikius, tokius kaip:
- Virškinimo sutrikimai, lengvas pykinimas
- Vidurių užkietėjimas arba viduriavimas, ypač vartojant didesnį kiekį
- Dėl didelio cukraus kiekio (apie 26 g per stiklinę) granatų sultys gali būti netinkamos žmonėms, sergantiems diabetu.
Taigi svarbu laikytis saikingumo ir pasitarti su gydytoju prieš pradėdami vartoti granatų sultis, jei turite kokių nors sveikatos problemų.
Kitos granatų naudos sveikatai
Be kraujospūdžio mažinimo, granatai pasižymi ir kitomis naudingomis savybėmis:
- Odos sveikata – granatuose esantys polifenoliai turi priešuždegiminių savybių, padedančių greičiau gyti žaizdoms ir sulėtinti odos senėjimo procesą.
- Dantų priežiūra – granatų sultys turi antibakterinių savybių, kurios padeda mažinti apnašas ir bakterijas, atsakingas už dantų ėduonį.
- Širdies sveikata – granatuose esanti medžiaga punicalagin padeda išvengti riebalų sankaupų kraujagyslėse ir gali sumažinti aterosklerozės riziką.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.