ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Gydytoja įvardijo pagrindinį nepakankamai išvirtų ir nepakankamai iškeptų kiaušinių pavojų
Sveikata ir grožis

Gydytoja įvardijo pagrindinį nepakankamai išvirtų ir nepakankamai iškeptų kiaušinių pavojų

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-09-18
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Gydytoja įvardijo pagrindinį nepakankamai išvirtų ir nepakankamai iškeptų kiaušinių pavojų
Gydytoja įvardijo pagrindinį nepakankamai išvirtų ir nepakankamai iškeptų kiaušinių pavojų

Kiaušiniai yra vienas populiariausių ir lengviausių maisto produktų, dažnai naudojamas tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip priedas prie kitų. Iš jų galima greitai ir lengvai pagaminti kiaušinienę, omletą arba tiesiog juos skaniai patiekti su kitais ingredientais, kaip dešrelės, daržovės ar skrebučiai. Tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip teisingai apdorojame kiaušinius, kad jie būtų ne tik skanūs, bet ir saugūs vartoti.

Kodėl svarbu termiškai apdoroti kiaušinius?

Nors kiaušiniai yra puikus baltymų ir vitaminų šaltinis, jie taip pat gali kelti tam tikrą riziką, jei nėra tinkamai paruošiami. Viena iš pagrindinių priežasčių – salmoneliozė, infekcija, sukelianti įvairius virškinimo sutrikimus. Salmonelės bakterijos gali būti randamos nepakankamai apdorotuose kiaušiniuose, o užkrėstas žmogus gali jausti pykinimą, viduriavimą ir kitus nemalonius simptomus.

Pasak gydytojos Natalijos Kruglovos, norint išvengti šios grėsmės, būtina užtikrinti, kad kiaušiniai būtų tinkamai apdorojami termiškai. Tai svarbu tiek kiaušinių tryniams, tiek baltymams.

Kuo pavojingi nepakankamai apdoroti kiaušiniai?

Dažnai pasitaiko, kad žmonės mėgsta vartoti žalius kiaušinius ar juos tik lengvai pakepinti. Nors tai gali suteikti kiaušiniams daugiau skanumo, tai taip pat kelia pavojų sveikatai, nes bakterijos, esantis neapdorotose kiaušiniuose, lieka aktyvios ir gali sukelti infekciją.

Taip pat skaitykite

Ar reikia daryti pertraukas tarp manikiūrų? Sužinokite atsakymą
Ar reikia daryti pertraukas tarp manikiūrų? Sužinokite atsakymą
2025-09-28
Kankina užgulusi nosis? Sužinokite, kaip vos per kelias minutes palengvinti kvėpavimą!
Kankina užgulusi nosis? Sužinokite, kaip vos per kelias minutes palengvinti kvėpavimą!
2025-10-13
Atraskite 4 naudingiausias arbatas, kurios pagerins jūsų sveikatą – nuo širdies iki smegenų!
Atraskite 4 naudingiausias arbatas, kurios pagerins jūsų sveikatą – nuo širdies iki smegenų!
2025-12-17
Burokėliai – supermaistas, kuris gali pagerinti sveikatą
Burokėliai – supermaistas, kuris gali pagerinti sveikatą
2025-06-26

Gydytoja pabrėžia, kad termiškai neapdorotas kiaušinis – ypač žali tryniai – gali būti pavojingas sveikatai. Bakterijos, kurios patenka į kiaušinius per paukščio organizmą, žūsta tik juos kepant arba verdant, kai pasiekiama pakankama temperatūra, kad jos būtų sunaikintos.

Kokia temperatūra laikoma saugia?

Norint užtikrinti, kad kiaušiniuose nėra pavojingų bakterijų, rekomenduojama juos apdoroti aukštesnėje temperatūroje. Geriausia yra rinktis kietai virtus kiaušinius, kai ir trynys, ir baltymas yra visiškai sutvirtėję. Tai užtikrina, kad visa bakterinė flora, jei tokių buvo, žus ir nekelia pavojus sveikatai.

Taip pat labai svarbu nepamiršti, kad kiaušiniai, kurie buvo laikomi kambario temperatūroje ilgą laiką, gali tapti patogiu maistu bakterijoms, todėl juos geriausia laikyti šaldytuve ir naudoti iki nurodyto galiojimo laiko.

Kaip saugiai valgyti kiaušinius?

Norint mėgautis kiaušiniais, tačiau tuo pačiu išvengti rizikų, rekomenduojama pasirinkti patikimus maisto šaltinius. Jeigu nusprendėte gaminti kiaušinienę, omletą ar kitą patiekalą su kiaušiniais, įsitikinkite, kad jie yra gerai iškepę. Dėl didesnio saugumo galima rinktis ir kiaušinius, kurie buvo apdoroti aukštesnėje temperatūroje gamybos proceso metu (pvz., pasterizuoti kiaušiniai).

Apibendrinimas

Kiaušiniai yra puikus ir maistingas produktas, tačiau svarbu nepamiršti, kad nepakankamas terminis apdorojimas gali sukelti rimtas sveikatos problemas. Norint išvengti salmoneliozės, geriausia pasirinkti kietai virtus kiaušinius ar visiškai iškeptus kiaušinius. Užtikrinus tinkamą jų paruošimą, galėsite mėgautis ne tik skaniu, bet ir saugiu maistu.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:kiaušiniaiKiaušinių apdorojimasSalmoneliozė

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Labai nesveika sulaikyti dujas! Tam yra net kelios priežastys
Sveikata ir grožis

Labai nesveika sulaikyti dujas! Tam yra net kelios priežastys

Kaip kopūstą paversti sočiu užkandžiu? Galime tai padaryti per kelias minutes
Receptai

Kaip kopūstą paversti sočiu užkandžiu? Galime tai padaryti per kelias minutes

vištienos kepsniai sūrio-česnako tešloje
Mėsos patiekalai

Labai skanūs vištienos kepsniai sūrio-česnako tešloje: paruošite greitai ir be didelių pastangų!

Kuo pakeisti įprastus maisto produktus sveikesnei mitybai?
Sveikata ir grožis

Kuo pakeisti įprastus maisto produktus sveikesnei mitybai?

Ekspertai nurodė, kurie 5 maisto produktai gali sukelti celiulito problemas
Sveikata ir grožis

Ekspertai nurodė, kurie 5 maisto produktai gali sukelti celiulito problemas

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?