Gaminti yra ne tik malonumas, bet ir džiaugsmas, kai pavyksta pasigaminti skanų patiekalą patiems. Tačiau tada prasideda problemos, nes stalviršiai, plytelės ir virtuvės prietaisai dažnai pasidengia riebalais. Tai didžiausias košmaras, o virtuvės valymas tampa nemažu iššūkiu. Jei vis dar svarstote, kaip nuvalyti riebalus nuo virtuvės plytelių, mes turime jums puikų pasiūlymą.
Virtuvė yra vieta, kurioje praleidžiame daugiausiai laiko, todėl ją reikia reguliariai valyti. Priešingu atveju ji greitai pradeda atrodyti negražiai, o nešvarumai prilimpa prie spintelių, plytelės ir stalviršiai taip pat būna purvini. Paprastai, kai apie tai prisimename, jau būna per vėlu, ir eikvojame brangų laiką bei nervus, kad nugramdytumėme riebalus. Tačiau taip neturi būti.
Kaip atsikratyti riebalų?
Po gaminimo virtuvė dažnai primena tikrą mūšio lauką. Dėmės, dulkės ir pridžiūvę riebalai yra nuolatiniai jos palydovai. Riebalai nusėda ant spintelių ir plytelių, taip pat padidina drėgmę patalpoje, o tai nežada nieko gero. Nenuostabu, kad mūsų virtuvės plytelės yra nešvarios, o gartraukis padengtas rudu lipniu sluoksniu.
Atsikratyti riebalų yra labai sunku, žinoma, parduotuvėse matome daug priemonių, kurios turėtų padėti. Tačiau tai tik tušti žodžiai ir didelės kainos. Verta pridurti, kad cheminės medžiagos neigiamai veikia mūsų sveikatą, o jų garai – kenksmingi. Taigi, kaip atsikratyti riebalų nuo virtuvės plytelių ir spintelių?
Kaip valyti virtuvę?
Labai dažnai net nesusimąstome, kad po ranka turime natūralių ir veiksmingų valymo priemonių. Paprastai jos yra daug geresnės nei parduotuvėse, kainuoja centus ir, svarbiausia, yra saugios. Vienas iš veiksmingų plytelių valymo būdų yra acto ir vandens mišinys santykiu 1:2. Antrasis riebalų naikintojas yra kepimo soda, kuri akimirksniu ištirpdo lipnų nešvarumų sluoksnį. Tiesiog sumaišykite 4 arbatinius šaukštelius sodos su 1 litru vandens, tada valykite plyteles ir gartraukį. Jau po kelių minučių pastebėsite, kad riebalai išnyksta savaime. Verta pridurti, kad šis mišinys yra labai universalus ir puikiai susidoros su nešvariais stalviršiais.

Kaip užkirsti kelią riebalų kaupimuisi?
Profilaktika yra vienas veiksmingiausių būdų išlaikyti virtuvę švarią be didelių pastangų. Reguliarus, net ir greitas paviršių nuvalymas po gaminimo neleidžia riebalams įsisenėti. Kuo ilgiau jie laikosi ant plytelių ar spintelių, tuo sunkiau juos pašalinti ir tuo daugiau laiko tenka skirti jų šveitimui.
Taip pat verta naudoti gartraukį kiekvieną kartą gaminant. Net jei atrodo, kad patiekalas neišskiria daug garų, riebalų mikrodalelės vis tiek pakyla į orą ir nusėda ant paviršių. Efektyviai veikiantis gartraukis gerokai sumažina riebalų kiekį, kuris vėliau taptų varginančiu nešvarumu.
Saugios natūralios priemonės kasdieniam naudojimui
Virtuvės valymas nebūtinai turi būti stipria chemija paremtas procesas. Natūralios priemonės, tokios kaip citrina, actu praturtintas vanduo ar net paprastas muilas, puikiai susidoroja su riebalais. Citrinų rūgštis tirpdo riebius nešvarumus ir kartu naikina kvapus, todėl tinka ne tik plytelėms, bet ir pjaustymo lentelėms ar plautuvei.
Kitas puikus sprendimas – karštas vanduo ir indų ploviklis. Nors tai atrodo elementaru, šis derinys greitai suardo paviršiuose susikaupusius riebalus. Karštas vanduo suminkština riebalų sluoksnį, o indų ploviklis jį ištirpina, todėl valymas tampa kur kas lengvesnis.
Kada būtina gilesnė virtuvės priežiūra?
Net jei reguliariai valote virtuvę, tam tikri paviršiai ilgainiui vis tiek gali kaupti riebalus ir purvą. Tokiais atvejais verta atlikti gilesnį valymą bent kartą per mėnesį. Tai apima gartraukio filtrų išplovimą, orkaitės vidaus nuvalymą, viryklės degiklių išardymą ir plytelių sujungimų peržiūrą.
Gilesnis valymas ne tik pagerina virtuvės išvaizdą, bet ir sumažina nemalonių kvapų bei bakterijų dauginimosi riziką. Be to, reguliariai prižiūrimi paviršiai tarnauja ilgiau, nes riebalai ir purvas ilgainiui gali sugadinti jų struktūrą, ypač jei kalbame apie natūralaus medžio spinteles.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.