Virtuvėje kandys gali atsirasti vos per kelias dienas – pakanka neatidumo ir mažos spragos pakuotėje, kad šie nemalonūs vabzdžiai užkariautų spinteles. Daug kas bando juos naikinti cheminiais preparatais, tačiau vis dažniau ieškome ekologiškų, natūralių sprendimų. Vienas iš jų – paprastoji bitkrėslė, dar vadinama Tanacetum vulgare. Tai augalas, augantis beveik visur mūsų krašte, tačiau daugelis pamiršta, kad jis gali tapti patikimu pagalbininku ne tik sode, bet ir namuose.

Bitkrėslė – augalas su charakteriu
Bitkrėslė jau šimtmečius žinoma liaudies medicinoje. Ji pasižymi stipriomis antiparazitinėmis savybėmis – anksčiau buvo naudojama kovai su utėlėmis, niežais ar žarnyno kirmėlėmis. Augalas lengvai atpažįstamas: jo tvirti stiebai gali siekti net metrą, lapai plunksniški ir ryškiai žali, o žydėjimo metu (liepos–rugsėjo mėnesiais) susiformuoja geltonų žiedų krepšeliai. Nors augalas atrodo švelnus, jis pasižymi didžiule ištverme – atlaiko ir šalnas, ir sausrą, nes po žeme formuoja galingus šakniastiebius.
Bitkrėslės kvapo nesupainiosite su niekuo kitu. Vos palietus ar sutraiškius jos lapus pasklinda specifinis balzaminis aromatas, kurį žmonės jaučia maloniai, bet vabzdžiai – priešingai – vengia.
Kada ir kaip rinkti bitkrėslę?
Bitkrėslės naudingiausia rinkti žydėjimo metu, nuo liepos iki rugsėjo. Būtina nuskinti visą žiedyną, atsargiai pašalinant stiebo likučius. Kad augalas neprarastų savybių, jis turėtų būti renkami tik švariose vietose, toliau nuo kelių ar laukų, kur naudojami pesticidai. Surinkta žaliava džiovinama pavėsyje, o tinkamai išdžiovinta gali būti naudojama daugelį metų.
Vis dėlto svarbu žinoti, kad bitkrėslė nėra prieskoninė žolelė. Joje esantis tujonas yra toksiškas, todėl maistui augalas netinka. Jo stiprybė slypi kitur – atbaidyti kenkėjus nuo sodo ir namų erdvių.
Nepamainomas sąjungininkas sode
Sodininkai puikiai žino, kad bitkrėslė gali tapti natūraliu barjeru nuo kenkėjų. Ji veiksmingai atbaido šaknis pažeidžiančias lervas ir nematodus, taip pat augalų lapus puolančias amarų kolonijas, kopūstines kandis, svogūnines kandis ar braškinius erkes. Augalas dažnai naudojamas kaip natūrali priemonė purškalams gaminti – išdžiovinta ir užpilta vandeniu bitkrėslė padeda sumažinti vabzdžių daromą žalą be chemikalų. Be to, tokius užpilus galima sustiprinti įdedant česnako ar dilgėlių, taip sukuriant dar efektyvesnį kokteilį nuo kenkėjų.
Bitkrėslės privalumas tas, kad ji veikia ne tik kaip atbaidanti priemonė, bet ir kaip profilaktinė apsauga. Pasodinta šalia daržovių, ji sukuria natūralų „kvapų šydą“, kuris klaidina kenkėjus ir trukdo jiems rasti augalus-šeimininkus. Pavyzdžiui, šalia kopūstų ar braškių auganti bitkrėslė gali sumažinti kenkėjų invazijos riziką. Dar daugiau – šio augalo ryškūs žiedynai pritraukia naudingus vabzdžius, tokius kaip boružės ar plėviasparniai, kurie naikina amarus ir kitus smulkius kenkėjus.
Svarbu ir tai, kad bitkrėslė yra itin nereikli augimo sąlygoms. Ji klesti net prastesnėje dirvoje, gali augti pakelėse ar pievose, todėl sodininkams nereikia skirti daug priežiūros. Tai reiškia, kad iš vieno karto pasisodinus ar prisirinkus šio augalo, galima ilgus metus turėti natūralų sąjungininką savo sode.

Bitkrėslė virtuvėje – puikiai atbaido maisto kandis
Virtuvės spintelėse bitkrėslė praverčia ne mažiau nei darže. Išdžiovintus žiedynus galima sudėti į mažus lino ar medvilnės maišelius ir padėti prie kruopų, miltų ar makaronų. Galima tiesiog padėti keletą šakelių spintelėje – jos aromatas ilgai išlieka. Kvapiosios medžiagos, esančios bitkrėslės eteriniuose aliejuose, yra nepakeliamos kandims, tačiau visiškai nepavojingos žmonėms. Be maisto kandžių, augalas atbaido ir muses, skruzdėles bei erkes.
Kad poveikis būtų maksimalus, rekomenduojama bitkrėslę keisti kas kelias savaites, nes laikui bėgant jos kvapas nusilpsta.
Papildomos apsaugos priemonės
Nors bitkrėslė – puikus pagalbininkas, vien jos nepakanka. Norint visam laikui išvengti maisto kandžių, būtina pasirūpinti švara. Spinteles reikėtų reguliariai valyti, geriausia – vandens ir acto tirpalu, kuris dezinfekuoja ir pašalina kenkėjų kvapo pėdsakus. Maisto produktus verta laikyti ne popierinėse ar plastikinėse pakuotėse, o sandariuose stiklo induose. Taip apsaugosite kruopas ir miltus nuo netikėtų „svečių“.
Labai svarbu stebėti produktų atsargas – jei pakuotėje pastebėjote lervų, ją nedelsiant išmeskite. Net vienas užkrėstas maišelis gali tapti šaltiniu naujai kandžių bangai.
Paprasta, ekologiška ir veiksminga
Bitkrėslė yra vienas iš tų augalų, kurie įrodo, jog gamtos sprendimai dažnai būna veiksmingesni už brangius chemikalus. Ji lengvai randama laukymėse ar pakelėse, ją paprasta surinkti ir paruošti. Be to, naudojant bitkrėslę nereikia jaudintis dėl audinių ar paviršių pažeidimo – tai saugi priemonė namų erdvei.
Nors mūsų protėviai bitkrėslę naudojo dažniau, šiandien ji tarsi primiršta. Tačiau šiuolaikinėje ekologiško gyvenimo būdo eroje bitkrėslė gali sugrįžti į mūsų virtuvės spinteles – ne tik kaip liaudiškas receptas, bet ir kaip protingas, gamtą tausojantis sprendimas.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.