Anksčiau lašiniai buvo laikomi kenksmingu maistu, tačiau pastaruoju metu mitybos specialistai iš naujo įvertino šį produktą ir nustatė, kad jis gali būti labai naudingas mūsų sveikatai.
Lašinių nauda širdies ir kraujagyslių sistemai
Vienas svarbiausių lašinių privalumų – jų teigiamas poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai. Lašiniuose gausu vitaminų, o ypač svarbus vitaminas F, kuris stiprina kraujagyslių sieneles ir padeda apsaugoti jas nuo aterosklerozės.
Be to, lašiniuose yra nesočiosios arachidono rūgšties, kuri palaiko normalią kraujotaką, ir lecitino – medžiagos, kuri normalizuoja cholesterolio kiekį bei naudinga smegenų kraujagyslėms. Pakankamas lecitino kiekis gerina dėmesį, atmintį ir atsparumą stresui.
Lašinių nauda kūno formoms ir svorio kontrolei
Nepaisant to, kad lašiniai yra riebūs, jie gali padėti palaikyti normalų svorį. Lašiniai greitai virškinami, todėl sumažėja alkio jausmas ir tikimybė persivalgyti. Dėl šios priežasties mitybos specialistai rekomenduoja lašinius kaip užkandį – vietoj sausainių ar saldumynų galite suvalgyti gabalėlį šio produkto.
Energijos šaltinis ir biologinė nauda
Lašiniai yra puikus energijos šaltinis – juose gausu nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios tirpsta esant kūno temperatūrai, išsiskiria kalorijos (9 kcal iš 1 g riebalų) ir suteikia energijos organizmui.
Šis produktas pasižymi dideliu biologiniu aktyvumu, kelis kartus didesniu nei jautienos riebalai ar sviestas. Lašiniuose esantis selenas padeda apsaugoti ląsteles nuo vėžio, taiso pažeistas ląsteles ir saugo DNR. Selenas taip pat palaiko organizmo apsaugines funkcijas, todėl lašinių vartojimas ypač naudingas šaltuoju metų laiku.
Kaip vartoti lašinius
Geriausia valgyti po 1–2 skilteles lašinių su česnaku. Tai ne tik sustiprins kraujagysles, bet ir padės palaikyti imunitetą bei energijos lygį. Lašinių valgymas gali tapti naudingia tradicinio valgiaraščio dalimi.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.