Aštrus peilis – sėkmingo virtuvės darbo garantas. Tai ne tik padeda greitai ir tiksliai pjaustyti maistą, bet ir užtikrina patogumą dirbant su įvairiais ingredientais. Dantytas peilis, nors ir ypatingas savo struktūra, taip pat gali būti efektyviai aštrinamas namų sąlygomis. Kaip tai padaryti, sužinosite šiame straipsnyje.

Kas yra dantytas peilis?
Dantytas peilis skiriasi nuo tradicinio virtuvinio peilio tuo, kad turi banguotą ašmenų kraštą. Tokia konstrukcija leidžia peiliui lengvai susidoroti su maisto produktais, kurie turi kietą plutą, tačiau yra minkšti viduje – pavyzdžiui, duona ar pomidorai. Dantytas peilis puikiai įsiskverbia į maisto paviršių, o dėl tarpų tarp dantų peilis gali lengvai slinkti per maistą.
Kaip aštrinti dantytą peilį?
Dantyto peilio aštrinimas reikalauja kitokio požiūrio nei tradicinis peilis. Šiam darbui reikės keramikinio galandimo strypo. Štai kaip tai padaryti:
- Raskite peilio dantytą kraštą – peilis turi skirtingas puses: plokščią ir šlifuotą. Aštrinti reikės šlifuotą kraštą, nes jis užtikrina peilio pjovimo galias.
- Aštrinimo procesas – atsargiai perbraukite keramikinį strypą per kiekvieną peilio dantį. Šis procesas reikalauja kantrybės, nes turite atidžiai praeiti kiekvieną tarpelį tarp dantų. Strypą laikykite stačiu kampu ir judinkite jį link pjovimo krašto.
- Nuvalykite burbuliukus – aštrinant peilį, ant priešingos peilio pusės susidaro metaliniai burbuliukai, kuriuos būtina pašalinti. Tam galite naudoti vandeniu arba aliejumi sudrėkintą galąstuvą arba smulkiai šlifuotą smėlio popierių.

3 patarimai, kaip nustatyti, kada reikia aštrinti peilį
- Pasirinkite mažiau priežiūros reikalaujantį peilį – dantyti peiliai su mažesniu dantų kiekiu yra lengviau aštrinami ir mažiau reikalauja priežiūros.
- Aštrinkite tik tada, kai būtina – dantytas peilis natūraliai nuoblaimsta lėčiau, nes didžioji peilio dalis neliečia pjaustymo lentos. Jei peilis naudojamas retai, gali prireikti aštrinti tik kas kelerius metus.
- Atlikite duonos testą – jeigu pjaustant duoną pastebėjote, kad liko daug trupinių, tai ženklas, kad peilis nebe aštrus ir laikas jį aštrinti.
Šaltinis: ukr.media
Nuotraukos asociatyvinės © Canva