Daugelis šeimininkių susiduria su problema, kad net po skalbimo virtuviniai rankšluosčiai greitai pradeda sklisti drėgno ar pelėsio kvapą. Tai gali būti ypač nemalonu, kai rankšluosčiai naudojami virtuvėje, kur svarbu išlaikyti švarą ir higieną. Nors naudojami įvairūs kvapikliai ir minkštikliai, nemalonus kvapas dažnai sugrįžta.
Kas padės atkurti kvapą rankšluosčiams?
Nepaisant dažnai naudojamų kvapiklių ir minkštiklių, nemalonus kvapas gali sugrįžti. Tai gali atsitikti dėl daugelio priežasčių, tačiau dažniausiai kvapai išlieka dėl ploviklio likučių, kurie kaupiasi audiniuose, arba dėl bakterijų, kurios klesti drėgnoje aplinkoje. Kiti vartotojai pasidalijo paprastu, bet veiksmingu patarimu: naudokite paprastą actą.
Actas ne tik naikina bakterijas, neutralizuoja kvapus, bet ir tirpdo ploviklio likučius, kurie kaupiasi audinio skaidulose. Jo rūgštis reaguoja su šarminiais junginiais, kurie sukelia kvapus, ir paverčia juos neutraliomis, bekvapėmis druskomis. Tai ypač svarbu virtuvės rankšluosčiams, kurie dažnai būna prigludę prie drėgnų paviršių ir gali kaupti riebalus bei nešvarumus.
Kodėl virtuvinių rankšluosčių kvapai dažnai lieka?
Virtuvės rankšluosčiai yra dažnai naudojami, juos lengva pamiršti po kelių naudojimų, todėl net jei rankšluosčiai atrodys švarūs, jie gali išlaikyti nepageidaujamus kvapus. Šie kvapai dažnai kyla dėl šių priežasčių:
- Ploviklio likučiai – net jei ir skalbiate rankšluosčius su minkštikliu ir kvapikliu, ploviklio likučiai gali kauptis audinyje, ir jie pradeda sukelti nemalonius kvapus.
- Bakterijos ir pelėsiai – drėgni audiniai gali tapti puikia bakterijų ir pelėsių auginimo vieta. Tai gali sukelti pelėsio ir drėgmės kvapą.
- Aukšta drėgmė – virtuvėje nuolat yra drėgmės, kuri sukuria palankią terpę kvapų atsiradimui, ypač jei rankšluosčiai ilgą laiką neišdžiūsta.
Norint išvengti šių problemų, svarbu ne tik reguliariai plauti rankšluosčius, bet ir užtikrinti, kad juos tinkamai išdžiovintumėte.

Kaip naudoti actą:
Actas, kaip natūralus ir nebrangus valiklis, puikiai tinka šiai problemai spręsti. Norint efektyviai atsikratyti nemalonių kvapų ir užtikrinti šviežumą, atlikite šiuos veiksmus:
- Įdėkite rankšluosčius į skalbimo mašiną kaip įprasta ir pridėkite ploviklį. Pasirūpinkite, kad būtų naudojamas kokybiškas, bet ne per daug stiprus ploviklis, kuris nesukeltų papildomų kvapų.
- Įpilkite 1 puodelį baltųjų acto į skystojo minkštiklio skyrių arba naudokite per skalavimo etapą. Baltasis actas yra labiausiai tinkamas, nes jis nespalvina audinių ir puikiai neutralizuoja kvapus.
- Skalbkite rankšluosčius 60°C temperatūroje – tai temperatūra, kuri efektyviai naikina bakterijas ir pelėsį, taip pat užtikrina geresnį kvapų neutralizavimą. 60°C taip pat padeda ploviklio likučiams geriau ištirpti.
- Gerai išdžiovinkite rankšluosčius. Geriausia tai daryti lauke, kad šviežumo kvapas išliktų ilgiau. Jei tai neįmanoma, pasistenkite, kad rankšluosčiai būtų visiškai išdžiovinti šiltame ir vėdinamame kambaryje.
Kiti patarimai, kaip išlaikyti rankšluosčius švarius ir gaivius
Norėdami išlaikyti rankšluosčius švarius ir kvapnius, atlikite šiuos paprastus, bet veiksmingus veiksmus:
- Venkite per dažnai naudoti minkštiklius – nors minkštikliai suteikia malonų kvapą, jie gali palikti likučius audinyje, kurie vėliau sukelia nemalonius kvapus. Naudokite juos tik kai kuriais atvejais.
- Reguliariai vėdinkite virtuvę – laikykite langus atvirus arba naudokite oro gaiviklius, kad sumažintumėte drėgmės lygį ir užkirstumėte kelią pelėsiui ir bakterijoms.
- Keiskite rankšluosčius dažniau – net jei rankšluosčiai atrodo švarūs, keiskite juos reguliariai, kad išvengtumėte kvapų kaupimosi.
- Skalbkite rankšluosčius greitai po naudojimo – neleiskite jiems ilgai gulėti drėgnoje būsenoje, nes tai padidina pelėsio ir bakterijų atsiradimo tikimybę.
Ilgalaikis poveikis
Gerai žinomas privalumas – cinamono nereikia keisti kelis mėnesius. Jo poveikis išlieka visą žiemą. Norint užkirsti kelią vabzdžių sugrįžimui, reguliariai valykite trupinius ir dulkes sunkiai pasiekiamose vietose – tai atims jų maisto šaltinį.
Šaltinis: dailyexpress.co.uk
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.