Daugelis žmonių, nulupę apelsiną ar citriną, išmeta žieveles į šiukšliadėžę, nors būtent jose slypi daugybė sveikatai naudingų medžiagų. Mitybos ekspertai pabrėžia, kad citrusinių vaisių žievelės gali padėti pagerinti kraujotaką, sumažinti kraujospūdį, palengvinti sąnarių skausmus ir net apsaugoti nuo alergijų. Šių savybių paslaptis – bioflavonoidas hesperidinas, kuris yra vienas iš stipriausių natūralių antioksidantų.
Kas yra hesperidinas ir kodėl jis toks naudingas
Hesperidinas – tai natūrali augalinė medžiaga, esanti daugiausia citrusinių vaisių žievelėse ir baltame sluoksnyje po jomis (vadinamoje luobelėje). Šis bioflavonoidas saugo mūsų ląsteles nuo oksidacinės žalos, padeda mažinti uždegiminius procesus ir stiprina kraujagyslių sieneles. Pasak sveikatos specialistų, hesperidinas ypač naudingas širdies ir kraujotakos sistemai, nes skatina kraujagyslių elastingumą ir mažina jų trapumą.
Hesperidinas gerina kraujotaką ir mažina kraujospūdį
Moksliniai tyrimai rodo, kad hesperidinas padeda pagerinti kraujagyslių funkciją ir mažina aukštą kraujospūdį. Europos mitybos žurnale publikuotame tyrime nustatyta, jog vos pusė litro apelsinų sulčių, papildytų hesperidinu, jau po kelių savaičių gali teigiamai paveikti kraujospūdžio rodiklius. Be to, šis antioksidantas skatina kraujotaką, padeda mažinti varikozės požymius ir hemorojaus simptomus.

Kaip citrusinių vaisių žievelės padeda mažinti sąnarių ir kvėpavimo sistemos problemas
Hesperidinas veikia kaip natūralus priešuždegiminis junginys, todėl gali padėti sumažinti sąnarių skausmus, ypač sergant artritu. Tyrimai taip pat rodo, kad jis naudingas žmonėms, kenčiantiems nuo astmos ar lėtinių plaučių ligų. Dėl savo antioksidacinių savybių hesperidinas mažina audinių pažeidimus, kurie atsiranda dėl oksidacinio streso.
Kaip vartoti citrusinių vaisių žieveles, kad gautumėte daugiau naudos
Norėdami pasinaudoti visomis citrusinių vaisių žievelių savybėmis, stenkitės jų neišmesti. Smulkintą žievelę galite dėti į arbatą, košes, desertus ar net sriubas. Ypač naudinga džiovinta apelsinų ar citrinų žievelė – ji tinka tiek prieskoniams, tiek sveikatinančiam gėrimui ruošti. Be to, stenkitės valgyti baltąją vaisiaus dalį po žievele, nes joje susitelkęs didžiausias hesperidino kiekis.
Šaltinis: tsn.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.