Nors jaunystė dažnai leidžia „atsigriebti“ už nesveikus įpročius, naujas Kalifornijos mokslininkų tyrimas rodo, kad įprotis valgyti greitą maistą, užkandžius ir saldžius gazuotus gėrimus gali tapti cukrinio diabeto pagrindu dar iki 25 metų. Ypač atsargūs turėtų būti tie, kurie paauglystėje turėjo antsvorio.
Greitas maistas ir cukrinis diabetas: tyrimo eiga ir dalyviai
Keck medicinos mokyklos prie Pietų Kalifornijos universiteto komanda atliko ilgalaikį tyrimą, kurio rezultatai publikuoti žurnale Nutrition and Metabolism. Mokslininkai stebėjo 85 jaunus žmones, nuo 17 iki 22 metų, ketverius metus. Visi dalyviai anksčiau buvo turėję antsvorio arba buvo nutukę, todėl buvo padidintos rizikos grupėje.
Tyrimo metu buvo nuosekliai analizuojama jų mityba, atliekami sveikatos testai, stebimi cukraus kiekio kraujyje pokyčiai ir organizmo gebėjimas reguliuoti gliukozę.

Šokiruojantys rezultatai
Mokslininkai nustatė ryškią priklausomybę tarp itin perdirbtų maisto produktų vartojimo ir prediabeto rizikos. Kiekvienas 10% perdirbtų produktų padidėjimas dietoje (pvz., obuolio pakeitimas nedidele traškučių pakuote) padidino prediabeto tikimybę 51%.
Dar labiau nerimą kelia organizmo gebėjimas reguliuoti cukrų. Pažeisto gliukozės toleravimo rizika padidėjo net 158%! Tai reiškia, kad organizmas pradėjo „ignoruoti“ insuliną – hormoną, atsakingą už cukraus kiekio kraujyje reguliavimą. Net jei svoris nepadidėjo, tai tiesus kelias link antrojo tipo diabeto.
Jauno amžiaus svarba formuojant sveikus įpročius
Tyrimo autoriai pabrėžia, kad jaunystė yra kritinis laikotarpis sveikų mitybos įpročių formavimui. Rezultatai rodo aiškią žinią: atsisakyti pramoniniu būdu perdirbtų produktų ir rinktis visavertį maistą – daržoves, vaisius, grūdus, mėsą ir žuvį – yra geriausia investicija į sveikatą.
Jauni žmonės, kurie jau priklauso rizikos grupei dėl antsvorio ar nesveikos mitybos, turėtų ypatingai atidžiai rinktis maistą, kad ateityje išvengtų rimtų ligų. Šis tyrimas – stipri priminimas, kad sveikos mitybos įpročiai prasideda ankstyvoje jaunystėje ir turi ilgalaikį poveikį organizmui.
Šaltinis: ukr.media
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.