ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kaip greitas maistas gali skatinti cukrinį diabetą iki 25 metų
Sveikata ir grožis

Kaip greitas maistas gali skatinti cukrinį diabetą iki 25 metų

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-11-23
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Kaip greitas maistas gali skatinti cukrinį diabetą iki 25 metų
Kaip greitas maistas gali skatinti cukrinį diabetą iki 25 metų

Nors jaunystė dažnai leidžia „atsigriebti“ už nesveikus įpročius, naujas Kalifornijos mokslininkų tyrimas rodo, kad įprotis valgyti greitą maistą, užkandžius ir saldžius gazuotus gėrimus gali tapti cukrinio diabeto pagrindu dar iki 25 metų. Ypač atsargūs turėtų būti tie, kurie paauglystėje turėjo antsvorio.

Greitas maistas ir cukrinis diabetas: tyrimo eiga ir dalyviai

Keck medicinos mokyklos prie Pietų Kalifornijos universiteto komanda atliko ilgalaikį tyrimą, kurio rezultatai publikuoti žurnale Nutrition and Metabolism. Mokslininkai stebėjo 85 jaunus žmones, nuo 17 iki 22 metų, ketverius metus. Visi dalyviai anksčiau buvo turėję antsvorio arba buvo nutukę, todėl buvo padidintos rizikos grupėje.

Tyrimo metu buvo nuosekliai analizuojama jų mityba, atliekami sveikatos testai, stebimi cukraus kiekio kraujyje pokyčiai ir organizmo gebėjimas reguliuoti gliukozę.

Greitas maistas ir cukrinis diabetas: tyrimo eiga ir dalyviai

Šokiruojantys rezultatai

Mokslininkai nustatė ryškią priklausomybę tarp itin perdirbtų maisto produktų vartojimo ir prediabeto rizikos. Kiekvienas 10% perdirbtų produktų padidėjimas dietoje (pvz., obuolio pakeitimas nedidele traškučių pakuote) padidino prediabeto tikimybę 51%.

Taip pat skaitykite

7 keisti, bet veiksmingi grožio triukai iš „TikTok“ dermatologų ir makiažo meistrų nuomonė
7 keisti, bet veiksmingi grožio triukai iš „TikTok“: dermatologų ir makiažo meistrų nuomonė
2025-08-01
Juodosios sezamo sėklos – mažos, bet galingos: nauda širdžiai, odai ir kepenims
Juodosios sezamo sėklos – mažos, bet galingos: nauda širdžiai, odai ir kepenims
2025-08-07
Gydytojas paaiškino, koks maistas tirština kraują
Gydytojas paaiškino, koks maistas tirština kraują
2025-11-07
Jūsų jautri uoslė? Ar tai nulemta genuose? Atsako ekpertai.
Jūsų jautri uoslė? Ar tai nulemta genuose? Atsako specialistai
2025-06-17

Dar labiau nerimą kelia organizmo gebėjimas reguliuoti cukrų. Pažeisto gliukozės toleravimo rizika padidėjo net 158%! Tai reiškia, kad organizmas pradėjo „ignoruoti“ insuliną – hormoną, atsakingą už cukraus kiekio kraujyje reguliavimą. Net jei svoris nepadidėjo, tai tiesus kelias link antrojo tipo diabeto.

Jauno amžiaus svarba formuojant sveikus įpročius

Tyrimo autoriai pabrėžia, kad jaunystė yra kritinis laikotarpis sveikų mitybos įpročių formavimui. Rezultatai rodo aiškią žinią: atsisakyti pramoniniu būdu perdirbtų produktų ir rinktis visavertį maistą – daržoves, vaisius, grūdus, mėsą ir žuvį – yra geriausia investicija į sveikatą.

Jauni žmonės, kurie jau priklauso rizikos grupei dėl antsvorio ar nesveikos mitybos, turėtų ypatingai atidžiai rinktis maistą, kad ateityje išvengtų rimtų ligų. Šis tyrimas – stipri priminimas, kad sveikos mitybos įpročiai prasideda ankstyvoje jaunystėje ir turi ilgalaikį poveikį organizmui.

Šaltinis: ukr.media

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Cukrinis diabetasdietagreitas maistasjaunystėsveika mityba

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Naudingi patarimai kaip tinkamai prižiūrėti marmuro ir smiltainio paminklus prieš Vėlines
Gyvenimas

Naudingi patarimai kaip tinkamai prižiūrėti marmuro ir smiltainio paminklus prieš Vėlines

Kas nutiks organizmui, jei kasdien valgysite juodąjį šokoladą
Sveikata ir grožis

Kas nutiks organizmui, jei kasdien valgysite juodąjį šokoladą: gydytojai padarė netikėtas išvadas

Emociniai skyrybų etapai: kaip išgyventi vieną sudėtingiausių gyvenimo etapų?
Gyvenimas

Emociniai skyrybų etapai: kaip išgyventi vieną sudėtingiausių gyvenimo etapų?

Kiek kartų per dieną galima gerti žaliąją arbatą
Sveikata ir grožis

Kiek kartų per dieną galima gerti žaliąją arbatą?

Rusijos draugai rengia planą smogti peiliu į nugarą. Rusija to nesitikėjo
Lietuva ir pasaulis

Rusijos draugai rengia planą smogti peiliu į nugarą. Rusija to nesitikėjo

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?