Bananai dažnai sunoksta itin greitai – vos per kelias dienas jie tampa rudais ir minkštais. Dauguma žmonių tokių vaisių nebenori valgyti, tačiau yra paprasta gudrybė, leidžianti bananus išlaikyti šviežius net iki dviejų savaičių.

Kodėl bananai greitai genda
Dauguma prekyboje parduodamų bananų yra žali, tačiau namuose jie greitai pasidaro geltoni ir netrukus atsiranda rudi dėmės. Šį procesą skatina etileno dujos, kurias natūraliai išskiria vaisiai. Būtent jos sukelia greitą sunokimą.
Svarbu pabrėžti, kad bananų laikymas perforuotose plastikiniuose maišeliuose tik paspartina jų nokimą. Nors daugelis prekybos tinklų atsisako tokių pakuočių, bet ir mažos skylutės didina etileno išsiskyrimą ir skatina rudavimą.
Kur geriausia laikyti bananus
Maisto higienos ekspertai pataria vaisių nelaikyti nei dubenyje, nei šalia šilumos šaltinių. Ideali vieta – kambario temperatūroje, toliau nuo saulės, drėgmės ir šiltų prietaisų. Vietos pasirinkimas yra labai svarbus, nes bet koks šilumos šaltinis spartina nokimą.
Be to, bananus galima atskirti nuo kekės. Etileno dujos išsiskiria iš stiebo, todėl, norint lėtinti sunokimo procesą, stiebus galima apvynioti plėvele arba naudoti specialų bananų stovą, kuris leidžia orui cirkuliuoti aplink vaisius.

Šaldytuvo naudojimas ir pernokusių bananų panaudojimas
Kai bananai pasiekia savo optimalų nokimą, juos galima laikyti šaldytuve. Ši gudrybė leidžia vaisiams išlikti šviežiems iki dviejų savaičių. Net jei žievė pasidaro tamsi, vaisius viduje išlieka saldus ir tinkamas vartojimui. Pernokę bananai puikiai tinka kokteiliams, kepiniams arba tiesiog valgymui.
Šie paprasti patarimai padės ne tik išlaikyti bananus šviežius ilgiau, bet ir sumažins maisto švaistymą, o vaisiai visada bus skanūs ir naudingi.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.