ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Kaip iškepti minkštą ir sultingą vištienos filę: 6 taisyklės, kurias verta žinoti
Naudinga

Kaip iškepti minkštą ir sultingą vištienos filę: 6 taisyklės, kurias verta žinoti

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-07-10
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kaip iškepti minkštą ir sultingą vištienos filę: 6 taisyklės, kurias verta žinoti
Kaip iškepti minkštą ir sultingą vištienos filę: 6 taisyklės, kurias verta žinoti

Vištienos filė – vienas populiariausių pasirinkimų ieškant sveiko, lieso baltymo šaltinio. Tačiau dažnai šis mėsos gabalas iškepa sausas, kietas ir praranda visą savo žavesį. Priežastis paprasta – vištienos filė neturi daug riebalų, tad ją labai lengva perkepti. Vis dėlto laikantis kelių pagrindinių taisyklių, galima pasiekti, kad mėsa tiesiog tirptų burnoje.

Kodėl vištienos filė dažnai iškepa sausa?

Krūtinėlės mėsa yra liesa, be riebalų, todėl iškepa itin greitai. Vos keliomis minutėmis per ilgai laikyta keptuvėje ar orkaitėje – ir ji tampa sausa bei kieta. Ypač tai pasakytina apie dietinius patiekalus, kai nenaudojami riebalai ar grietinėlė.

Vištienos filė: pagrindinės taisyklės

Kaip gaminti vištienos filę, kad ji būtų tobula: pagrindinės taisyklės

1 taisyklė: neatšaldytos mėsos negalima kepti

Niekada nepradėkite gaminti tiesiai iš šaldytuvo ištrauktos krūtinėlės. Leiskite mėsai pastovėti kambario temperatūroje bent 20 minučių. Tai padės išvengti netolygaus kepimo – išorė neiškeps per greitai, o vidus liks švelnus ir sultingas.

2 taisyklė: gaminimas folijoje – idealu dietiniam patiekalui

Norint išvirti krūtinėlę, naudokite kepimo foliją. Nuvalykite mėsą nuo plėvelės, riebalų ir gyslų, pabarstykite druska bei mėgstamais prieskoniais, įvyniokite į foliją ir įmeskite į verdantį pasūdytą vandenį. Virkite 10 minučių, tada išjunkite ugnį ir palikite puode dar 30–40 minučių. Šiluma mėsą išvirs švelniai ir tolygiai.

3 taisyklė: marinatas – kelias į skonį ir švelnumą

Marinuoti krūtinėlę verta jogurte ar kefyre, pridedant prieskonių. Taip pat tinka marinatas iš alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir česnako. Aštrumui mėgėjams – sojos padažas su medumi ir garstyčiomis. Marinatas ne tik priduos skonio, bet ir padės mėsai išlikti sultingai.

4 taisyklė: sausas sūdymas išlaiko drėgmę

Paprasta technika – tiesiog įtrinkite krūtinėlę druska ir palikite 20–30 minučių. Druska padeda išlaikyti drėgmę viduje ir pagerina mėsos tekstūrą be papildomų riebalų ar skysčių.

5 taisyklė: kepkite vidutinėje temperatūroje

Per aukšta temperatūra – greičiausias kelias į sausą mėsą. Kepti geriausia vidutinėje kaitroje, o orkaitėje – 170–180 °C temperatūroje. Jei turite mėsos termometrą, iškepusios krūtinėlės vidinė temperatūra turėtų siekti 72 °C. Neturint termometro, tiesiog stebėkite spalvą – mėsa turi būti balta, tačiau ne perkepta.

6 taisyklė: leiskite mėsai „pailsėti“ po kepimo

Baigus kepti, nedelsiant nepjaustykite krūtinėlės. Apvyniokite ją folija ir palikite 7–10 minučių. Taip sultys pasiskirstys tolygiai, o mėsa taps minkšta ir skani.

Papildomi patarimai

  • Jeigu norite dar sultingesnio rezultato, prieš kepant galite lengvai „pamušti“ krūtinėlę – taip ji iškeps tolygiau.
  • Patiekite su šviežiomis daržovėmis, jogurtiniu padažu ar pilno grūdo garnyru, kad patiekalas būtų ir sveikas, ir skanus.

Tinkamai paruošta vištienos filė gali būti ne tik sveika, bet ir itin skani. Viskas, ko reikia – žinoti keletą gudrybių ir skirti šiek tiek dėmesio smulkmenoms. Išbandykite šiuos patarimus ir mėgaukitės tobula vištiena kiekvieną kartą!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:vištienaVištienos gaminimasVištienos kepimas

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kreminė bulvių sriuba
Receptai

Kreminė bulvių sriuba – dubenėlis šilumos

2025-07-07
Fettuccine Alfredo makaronai – lengvai paruošiama ir gardu
Makaronų patiekalai

Kreminiai fettuccine Alfredo makaronai – lengvai paruošiamas ir gardus patiekalas

2025-06-18
Tobuli mėsos kukuliai su daržovėmis
Mėsos patiekalai

Tobuli mėsos kukuliai su daržovėmis

2025-06-21
Burokėlių humusas receptas
Receptai

Burokėlių humusas – receptas, kuris taps tikra vasaros pažiba

2025-07-09

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?