Visai neseniai pagalvojau, kad virtuvėje praleistą laiką galima laikyti jei ne nužudytu, tai bent visiškai prarastu. Teko skirti daug laiko įprastam virtuvės erdvės organizavimui. Kartais, iš spintelės išėmus kokį daiktą, ant manęs iškrisdavo visi virtuvės reikmenys: nuo konditerijos formų iki maišelių su prieskoniais ir blogai supakuotų kruopų.

Tačiau, laikui bėgant, išmokau sutvarkyti savo virtuvės gyvenimą iki tobulumui artimos būsenos. Neslėpsiu, kad daug naudingų dalykų sužinojau iš savo artimiausių moterų: mamos ir draugių. Šiandien dalinamės geriausiomis gudrybėmis su jumis.
Tvarkinga virtuvė ne tik atrodo estetiškai, bet ir padeda sutaupyti laiko bei išvengti bereikalingo streso gaminant maistą. Kai viskas turi savo vietą, net sudėtingiausi receptai tampa malonumu, o ne iššūkiu.
Spagečių indelis
Šie virtuvės reikmenys dažnai kainuoja daug pinigų. Tačiau ne visi supranta, kad iš paprastų plastikinių butelių galima pagaminti tam skirtą indą. Tereikia nukirpti viršutinę dalį ir užsukti dangtelį – puikus sprendimas makaronams, kruopoms ar pupelėms laikyti. Tokie indeliai taupo vietą spintelėje ir leidžia greitai pamatyti, kas viduje.
Padažai šaldytuve
Nusibodo šaldytuve nuolat ieškoti įvairių padažų? Tiesiog naudokite kiaušinių dėklą kaip atramą. Ant jo galima sudėti mažus buteliukus ar stiklainius, kad jie nesivoliotų šaldytuvo lentynose. Be to, tvarkingai išdėstyti produktai leis išvengti netikėtų išsiliejimų ir nepageidaujamo kvapo.
Pakuočių laikiklis
Mažos pakabos su skalbinių segtukais gali padėti susidėti prieskonių, kavos ir įvairių pagardų maišelius. Dabar nereikia bijoti, kad jūsų mėgstami produktai gali išbyrėti. Pakabinti juos galima ant virtuvės lentynų ar spintelės durų vidaus, kad viskas būtų po ranka, bet netrukdytų.
Peilių galąstuvas
Jei po ranka neturite specialaus peilių galąstuvo, tai padės paprastas keramikinis puodelis. Tiesiog kelis kartus perbraukite peilio ašmenimis per apversto puodelio dugną. Šis metodas veiksmingas, nes keramika kietesnė už plieną, todėl ašmenys tampa pastebimai aštresni. Po to peilį nuplaukite ir nusausinkite, kad neliktų dulkių ar smulkių keramikos dalelių.
Kitas triukas – ašmenis galąsti per storo stiklinio indo kraštą arba metalinį peilio galandimo strypą, jei tokį turite. Svarbiausia, galandant laikyti vienodą kampą – apie 20 laipsnių.
Skustukas
Paprastas vaisių ir daržovių skustukas, kurį galite pasigaminti savo rankomis. Uždėkite jį ant peilio kiekvieną kartą, kai reikia nulupti daržoves. Jei neturite specialaus įrankio, naudokite daržovių peilį ir plonai pjaustykite žievę – taip sutaupysite laiko ir sumažinsite atliekų kiekį.

Virtuvinė kempinė
Kiekviena namų šeimininkė turi kelias kempines, kurios naudojamos virtuvėje įvairiems tikslams. Viena skirta indams plauti, viena – viryklei valyti, trečia – virtuvės baldams valyti. Moterys aiškiai žino, kurią kempinę reikia naudoti konkrečiu atveju. Bet kas, jei vyras ar vaikai ateis tvarkyti virtuvės?
Jie tikrai viską supainios ir išplaus indus su netinkama. Kad išvengtumėte painiavos, paprasčiausiai nukirpkite kempinės, kurią naudojate virtuvės paviršiams valyti, kampą. Be to, verta kempines dezinfekuoti kartą per savaitę – tiesiog įdėkite jas į mikrobangų krosnelę 30 sekundžių arba pamerkite į actą, kad pašalintumėte bakterijas.
Pjaustymo lentelė
Norėdami, kad pjaustymo lentelė neslidinėtų po stalą, naudojimo metu po ja padėkite drėgną valymo šluostę. Tai ypač svarbu pjaustant mėsą ar kietas daržoves – taip ne tik lengviau dirbti, bet ir saugiau. Medines lenteles verta reguliariai patepti aliejumi, kad jos nesutrūktų ir išliktų higieniškos.
Kepimo indas
Jei virtuvės arsenale dar neturite įvairių kepimo indų, neliūdėkite! Norimą kepimo skardos dydį galite pasiekti įdėję mažą folijos gabalėlį. Taip galėsite kepti mažesnes porcijas, išvengdami netvarkos ir sutaupydami laiko valymui. Folija taip pat padeda tolygiau paskirstyti šilumą ir neleidžia kepiniams prilipti.
Kiaušinienės formelės
Norėdami, kad kiaušinio baltymas neišsklistų visoje keptuvėje, naudokite šviežių paprikų žiedus. Jie suteiks ne tik gražią formą, bet ir subtilų skonį. Galite naudoti ir svogūnų žiedus ar metalinius žiedus desertams – taip sukursite tobulą pusryčių pateikimą.
Avokadas
Kad prapjautas avokadas netamsėtų, tiesiog vidinius vaisiaus kraštus patepkite saulėgrąžų aliejumi. Tinka ir alyvuogių aliejus – jis ne tik apsaugo nuo oksidacijos, bet ir suteikia papildomo skonio. Kitas būdas – avokadą laikyti šaldytuve kartu su svogūno gabalėliu arba uždengti sandariu maistiniu plėvele, kad oras nepatektų į vidų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.