Šventinis Kalėdų ar Naujųjų metų stalas turbūt net neįsivaizduojamas be baltos mišrainės. Nors šis receptas visiems yra puikiai žinomas, tačiau rezultatas ne visada būna toks, kokio ir tikimasi. Būtent todėl siūlome išbandyti šį baltos mišrainės receptą: garantuojame, jis tikrai sužavės svečius!
Baltos mišrainės receptas
Baltos mišrainės receptas – tai klasikinis ir visiems gerai pažįstamas patiekalas, be kurio neapsieina nei viena šventė. Ji derina virtas daržoves, kiaušinius, marinuotus agurkus, mėsą ir švelnų majonezo padažą. Ši mišrainė ne tik soti ir skani, bet ir primena jaukias šeimos šventes bei tradicinius lietuviškus skonius.
Ingredientai:
3–4 vidutinio dydžio morkų
4 vidutinio dydžio bulvių
4–5 kiaušinių
5–6 marinuotų agurkų
450 g konservuotų žirnelių
50 g svogūnų laiškų
Šiek tiek krapų
450 g mėsos (tinka virta arba kepta jautiena, virtas liežuvis, virta kiauliena, kiaulienos kumpis ir t. t.)
250 g majonezo
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
Kaip gaminti?
- Kruopščiai nuplaukite morkas ir bulves, dėkite į puodą su vandeniu, virkite ant stiprios ugnies.
- Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį. Daržoves virkite apie 30 minučių. Tuomet nupilkite vandenį, palaukite, kol daržovės atvės, nulupkite.
- Išvirkite kiaušinius, kai išvirs, sudėkite į dubenį su šaltu vandeniu. Agurkus supjaustykite mažais kubeliais. Supjaustykite morkas, bulves ir kiaušinius.
- Suberkite konservuotus žirnelius.
- Susmulkinkite svogūnų laiškus ir krapus, suberkite į dubenį.
- Susmulkinkite pasirinktą mėsą, suberkite į dubenį.
- Pabarstykite druskos ir pipirų, įdėkite majonezo, viską gerai išmaišykite.
- Dubenį uždenkite maistine plėvele, 30–50 minučių palaikykite šaldytuve. Papuoškite žalumynais.
Kaip pagerinti baltos mišrainės skonį?
Jei norite, kad mišrainė būtų dar gardesnė, įdėkite šlakelį citrinos sulčių – jos suteiks gaivumo ir subalansuos majonezo riebumą. Vietoj įprasto majonezo galima naudoti ir pusę majonezo, pusę grietinės – tai padarys mišrainę lengvesnę ir ne tokia riebią.
Taip pat galite išbandyti virtų kiaušinių baltymus ir trynius sumaišyti atskirai, o tada sujungti – taip išgausite švelnesnę tekstūrą. Kai kurie kulinarai rekomenduoja įmaišyti šlakelį garstyčių – jos suteikia pikantiško poskonio, puikiai derančio su marinuotais agurkais.

Kokie ingredientai užtikrina geriausią rezultatą?
Nors klasikinėje versijoje naudojamos virtos daržovės ir mėsa, labai svarbu pasirinkti tinkamos kokybės produktus. Agurkai neturėtų būti per rūgštūs – geriausia rinktis vidutinio rūgštumo, o žirneliai turi būti minkšti, bet nesuvirti.
Mėsa turi būti gerai išvirta, bet nepervirta – tuomet ji išliks sultinga. Jei naudojate kumpį, venkite per sūraus varianto, kad nepersūdyti visos mišrainės. Svarbu ir tai, kad visus ingredientus pjaustytumėte vienodo dydžio kubeliais – tai ne tik estetiškai gražiau, bet ir leidžia skonio komponentams tolygiau pasiskirstyti.
Klasikinės mišrainės variantai
Baltos mišrainės receptas turi daugybę variacijų. Vegetariškai versijai vietoj mėsos galite naudoti virtus avinžirnius arba pupeles – jie suteiks baltymų ir sotumo. Norintiems lengvesnio patiekalo, tinka virta vištiena ar kalakutiena, o norintiems gurmaniško skonio – smulkiai pjaustyti rūkyti mėsos gaminiai.
Jei mėgstate ryškesnius skonius, į mišrainę galite įdėti truputį smulkintų raugintų kopūstų ar žiupsnelį džiovintų prieskonių – krapų, petražolių ar net žiupsnelį maltos garstyčios. Kiekvienas toks mažas pakeitimas gali suteikti naują skonio niuansą, išlaikant tradicinį pagrindą.
Kaip laikyti baltą mišrainę?
Laikykite baltą mišrainę sandariame inde šaldytuve. Geriausia ją suvartoti per 1–2 dienas, kad išliktų šviežias skonis ir tekstūra. Mišrainės negalima užšaldyti – atitirpinus ji praras konsistenciją ir taps vandeninga.
Jei norite ją pasigaminti iš anksto, sumaišykite visus ingredientus, bet majonezą įdėkite tik prieš pat patiekiant – taip išsaugosite gaivumą ir išvengsite per minkštos konsistencijos.

Patiekimo idėjos šventiniam stalui
Baltą mišrainę galima patiekti ne tik dubenyje. Ji gražiai atrodo sluoksniuota taurėse ar išdėliota ant salotų lapų – tokia forma suteikia stalui elegancijos. Taip pat galima naudoti kaip įdarą krepšeliams ar tortilijoms – tai puikus užkandis šventėms.
Jei norite nustebinti svečius, papuoškite mišrainę virto kiaušinio griežinėliais, žirneliais ar smulkintais krapais. Net ir tradicinis patiekalas gali atrodyti moderniai, jei jį pateiksite kūrybiškai.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.