Bulvių košė yra vienas iš mėgstamiausių patiekalų, tačiau, jei ją paruošite netinkamai, galite susidurti su klampiu ir lipniu rezultatu. Kaip pasiekti lengvą ir purų košės konsistenciją? Sužinokite, kaip išvengti dažniausių klaidų ir pasiekti tobulą tekstūrą.
Dažniausios bulvių košės gaminimo klaidos
Gaminant bulvių košę, didžiausia klaida, kurią daro daugelis žmonių, yra bulvių pertrynimas. Kai bulvės verdamos ir per ilgai traiškamos – nesvarbu, rankomis, trintuvu ar maisto smulkintuvu – jos išskiria krakmolą. Šis krakmolas kaupiasi, o bulvės tampa elastingos, lipnios ir tankios.
Tai įvyksta, nes bulvėse natūraliai yra krakmolo, kuris užpildo ląsteles. Jei bulves per ilgai trinate, ląstelės suyra ir išsiskiria daugiau krakmolo, todėl košė tampa vis lipnesnė. Ši klaida pasitaiko su visomis bulvių rūšimis.
Ką daryti, jei bulvių košė tapo lipni?
Net jei bulvių košė tapo lipni, dar ne viskas prarasta. Štai keletas gudrybių, kaip ją pataisyti:
- Paprastai pridėkite daugiau riebalų – daug tirpinto sviesto, šiltos grietinėlės ar grietinės gali padėti sumažinti lipnumą ir suteikti košei švelnesnę tekstūrą. Tik nepersistenkite, kad nesugadintumėte struktūros.
- Pridėkite papildomų bulvių – jei turite porą papildomų bulvių, išvirkite jas, sutrinkite ir įmaišykite į lipnią košę, kad pagerintumėte tekstūrą.
- Pradėkite iš naujo – jei bulvių košę gaminate iš anksto ir turite papildomo laiko, galite naudoti lipnią košę kitų patiekalų gamybai, pavyzdžiui, bulvių vyniotiniams ar kitoms alternatyvoms.

Kaip teisingai gaminti bulvių košę?
Norėdami gauti lengvą ir purią bulvių košę kiekvieną kartą, vadovaukitės šiais paprastais patarimais:
- Nulupkite ir supjaustykite vienodais gabalėliais – kad bulvės tolygiai išvirtų, jos turi būti vienodo dydžio.
- Pradėkite gaminti nuo šalto vandens – taip užtikrinsite tolygią virimo temperatūrą.
- Sūdykite vandenį – pasūdyto vandens dėka bulvės pasisavins daugiau skonio dar prieš jas traiškinant, todėl vėliau nereikės tiek daug maišyti.
- Gerai nusausinkite – būtinai gerai nusausinkite bulves, nes perteklinis vanduo gali sukelti lipnumą.
- Švelniai traiškykite – naudokite bulvių trintuvą arba pestarąją ir venkite trintuvų, kad nesugadintumėte tekstūros.
- Įšildykite priedus – sviestas, pienas ir kiti priedai turi būti kambario temperatūros arba šilti, kad pasiektumėte geriausią rezultatą.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.