Kokosų aliejus yra tapęs labai populiarus dėl savo universalumo gaminant maistą, o taip pat odos ir plaukų priežiūroje. Nors jo lengva rasti parduotuvėse, pasigaminti kokosų aliejaus namuose gali būti smagus ir naudingas procesas.
Šis vadovas padės jums žingsnis po žingsnio pagaminti aukštos kokybės kokosų aliejų naudojant džiovintus kokosus.
Plačiau apie kokosų aliejų
Kokosų aliejus išgaunamas iš prinokusių kokosų minkštimo.
Pagrindiniai kokosų aliejaus gavimo metodai yra šaltasis ir karštasis spaudimas.
Namų gamybai mes sutelksime dėmesį į karštojo spaudimo metodą, naudojant džiovintus kokosus.
Šis procesas yra efektyvus ir naudingas, nes gaunamas ir kokosų aliejus, ir kokosų pienas.
Jums reikės:
- Džiovintas kokosas: 2 puodeliai (be cukraus)
Įranga, kurios reikės gamybai:
- Trintuvas arba maisto smulkintuvas: kokosui malti.
- Marlė arba smulkus tinklinis sietelis: aliejui ir pienui atskirti.
- Dubuo: skysčiui surinkti.
- Puodas: kokosų pienui kaitinti, kad išsiskirtų aliejus.
- Laikymo indas: švarus stiklainis ar butelis kokosų aliejui laikyti.

Kokosų aliejus ir jo gamybos procesas
Džiovinto kokosų paruošimas:
Pradėkite nuo aukštos kokybės džiovinto kokoso. Ieškokite nesaldinto kokoso, kurį dažniausiai galima rasti sveiko maisto parduotuvėse arba internete. Jei pradedate nuo šviežių kokosų, prieš tęsiant, reikės išdžiovinti kokosų minkštimą.
Šviežio kokoso džiovinimas
Išimkite kokosų minkštimą iš kevalo ir supjaustykite mažais gabalėliais.
Padėkite gabalėlius į džiovyklę arba paskleiskite juos ant kepimo skardos orkaitėje žemoje temperatūroje (apie 65°C), kol visiškai išdžius (tai gali užtrukti keletą valandų).
Kokoso malimas
Kai turite paruoštą džiovintą kokosą, pereikite prie jo malimo.
- Kokoso matavimas: naudokite apie 2 puodelius džiovinto kokoso.
- Malimas: įdėkite kokosą į trintuvą arba maisto smulkintuvą. Malkite, kol tampa smulkiais milteliais arba pasta. Galbūt reikės karts nuo karto sustoti ir nuvalyti trintuvo šonus, kad gautumėte tolygią tekstūrą.
Vandens pridėjimas
Norėdami efektyviai išgauti aliejų, turėsite sukurti kokosų pieno mišinį.
- Šilto vandens įdėjimas: supilkite apie 1 puodelį šilto vandens kiekvienam malto kokoso puodeliui. Šiluma padeda efektyviau atpalaiduoti aliejų.
- Vėl maišyti: kruopščiai sumaišykite mišinį, kol jis taps tirštos, kreminės konsistencijos.
Mišinio perkošimas
Dabar atskirsite kokosų pieną nuo kietųjų dalelių.
- Paruoškite perkošimui: pasiruoškite marlę arba smulkų tinklinį sietelį, padėdami jį virš dubens.
- Supilkite mišinį: atsargiai supilkite sumaišytą kokosų mišinį į sietelį.
- Išspauskite skystį: leiskite kelias minutes pastovėti, tuomet surinkite marlės kraštus ir išspauskite kiek įmanoma daugiau skysčio. Surinktas skystis yra šviežias kokosų pienas, kurį galima naudoti įvairiuose receptuose.

Kai turite kokosų pieną, metas išgauti aliejų.
- Palikite nusistovėti: leiskite kokosų pienui kelias valandas arba per naktį stovėti šaldytuve. Tai leis aliejui pakilti į viršų.
- Nugriebkite aliejų: Atsargiai šaukštu nugriebkite aliejaus sluoksnį, stengdamiesi nesumaišyti su apačioje esančiu pienu.
Aliejaus kaitinimas
Norint būti tikriems, jog turite gryną kokosų aliejų, reikia pašildyti kokosų pieną.
- Perkelkite į puodą: supilkite kokosų pieną (su nugriebtu aliejumi) į puodą.
- Kaitinkite ant silpnos ugnies: švelniai kaitinkite mišinį ant silpnos ugnies. Kartkartėmis pamaišykite ir stebėkite, kad nesudegtų.
- Išgarinkite likusį vandenį: kai vanduo išgaruoja, pastebėsite, kaip aliejus atsiskiria. Šis procesas gali trukti nuo 30 minučių iki valandos.
- Galutinis atskyrimas: kai pamatysite, kad aliejus aiškiai atsiskiria ir burbuliuoja, galite nuimti nuo ugnies.
Atvėsinimas ir laikymas
Kai aliejus visiškai išgautas, jį reikia tinkamai atvėsinti ir saugoti.
- Leiskite aliejui atvėsti iki kambario temperatūros.
- Supilkite aliejų į švarų, sausą stiklainį ar butelį.
- Laikykite savo naminį kokosų aliejų vėsioje, tamsioje vietoje. Jis gali išsilaikyti keletą mėnesių.
Patarimai:
- Visada naudokite aukštos kokybės džiovintą kokosą, kad gautumėte geriausią skonį ir aliejaus kokybę.
- Užtikrinkite, kad visa įranga ir indai būtų kruopščiai išvalyti, kad išvengtumėte užteršimo.
- Neišmeskite kokosų masės, likusios po perkošimo! Ji gali būti naudojama kokteiliuose, kepiniuose ar kaip jogurto priedas.
Kokosų aliejus yra itin universalus ir gali būti naudojamas įvairiais būdais maisto gamyboje, grožio ir sveikatos srityse. Štai keletas populiarių kokosų aliejaus panaudojimo būdų.
Kokosų aliejaus panaudojimas maisto gamyboje
- Naudokite kokosų aliejų kepimui, troškinimui ar kepimui dėl aukšto dūmų taško ir turtingo skonio.
- Pakeiskite sviestą ar kitus aliejus receptuose, kad pridėtumėte švelnaus kokosų skonio.
- Įpilkite šaukštą kokosų aliejaus į kokteilius, kad padidintumėte kremiškumą ir sveikųjų riebalų kiekį.
- Supilkite ištirpusį kokosų aliejų ant spragėsių, kad suteiktumėte skanų, tropinį skonį.
- Įlašinkite arbatinį šaukštą į rytinę kavą, kad gautumėte kremišką tekstūrą ir energijos padidėjimą (dažnai vadinama „apsaugine kava“).
- Sumaišykite su actu ir žolelėmis, kad gautumėte sveiką padažą.
Panaudojimas odos ir kūno priežiūrai
- Tepkite tiesiogiai ant odos, kad drėkintumėte, ypač sausose vietose, tokiuose kaip alkūnės ir keliai.
- Naudokite kokosų aliejų švelniam makiažo pašalinimui be stiprių cheminių medžiagų.
- Tepkite ant sausų plaukų kaip kaukę arba kondicionierių, kad padidintumėte blizgesį ir drėgmę.
- Naudokite kaip natūralų lūpų drėkiklį, kad išvengtumėte lupimosi.
- Nors tai nėra visiškas pakaitalas plataus spektro saulės apsaugos priemonėms, jis suteikia šiek tiek SPF apsaugos (maždaug SPF 4).
- Įpilkite kelis šaukštus į vonią, kad suteiktumėte drėkinančią vonią.

Organizmo profilaktikai
- Eikite kokosų aliejų burnoje 10-20 minučių, kad pagerintumėte burnos sveikatą ir sumažintumėte bakterijų kiekį.
- Šaukštelis aliejaus gali padėti virškinimui ir žarnyno sveikatai dėl vidutinės grandinės trigliceridų (MCT).
- Tepkite ant nedidelių žaizdų ir nudegimų, kad skatintumėte gijimą ir užkirstumėte kelią infekcijoms.
- Naudokite vietiškai arba įtraukite į mitybą dėl galimų priešuždegiminių naudingų savybių.
Kokosų aliejus namams
- Sumaišykite su actu, kad sukurtumėte natūralią medienos poliruoklį baldams.
- Naudokite squeaky durų vyriams ar įstrigusiems užtrauktukams kaip natūralų tepalą.
- Tepkite ant jūsų augintinio letenų, kad drėkintumėte, ypač žiemą.
Kokosų aliejus namų apyvokoje
- Naudokite žvakių gamyboje kaip natūralų pagrindą.
- Įtraukite į naminius muilus dėl drėkinančių savybių.
- Sumaišykite su cukrumi, kad gautumėte natūralų lūpų eksfoliantą.
Kokosų aliejus yra galingas ingredientas su nesuskaičiuojamomis panaudojimo galimybėmis. Jo universalumas daro jį vertingu papildymu bet kurioje virtuvėje ar grožio rutinoje!
Kokosų aliejaus gamyba namuose yra paprastas procesas, leidžiantis mėgautis šviežiu, grynu kokosų aliejaus skoniu.
Turėdami tik keletą paprastų ingredientų ir šiek tiek kantrybės, galite sukurti universalų aliejų, puikiai tinkantį maisto gamybai ir kitiems asmeniniams poreikiams. Mėgaukitės savo darbo vaisiais ir daugybe naminio kokosų aliejaus privalumų!
Būtina paminėti, kad prieš pradedant vartoti kokosų aliejų sveikatinimo ar grožio sumetimais – geriausia pasikalbėti su šeimos gydytoju ar savo dermatologu.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.