ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Kaip prailginti maisto likučių galiojimo laiką ir išvengti gedimo
Gyvenimas

Kaip prailginti maisto likučių galiojimo laiką ir išvengti gedimo

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-12-07
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kaip prailginti maisto likučių galiojimo laiką ir išvengti gedimo
Kaip prailginti maisto likučių galiojimo laiką ir išvengti gedimo

Nereikia išmesti maisto likučių kitą dieną – yra paprastų būdų, kaip prailginti jų galiojimo laiką, išlaikant skonį ir kokybę. Šie paprasti patarimai padės jums užtikrinti, kad maistas liks saugus ir skanus dar ilgiau.

Kas veikia maisto galiojimo laiką?

Pagal Jungtinių Valstijų Žemės ūkio departamentą, maisto galiojimo laiką daugiausia lemia temperatūra ir laikas. Bakterijos greitai dauginasi esant 4-60 °C temperatūroje. Kai maistas patenka į šį temperatūros diapazoną, bakterijų kiekis dvigubėja kas 20 minučių.

Nepagailėjus laiko ir nelaikant likučių šaldytuve, maistas gali sugesti per dvi valandas. Esant aukštesnei nei 32°C temperatūrai, bakterijos gali pradėti daugintis dar greičiau, todėl likučiai suges per valandą.

Kaip laikyti likučius saugiai

Norint užkirsti kelią greitam maisto gedimui, svarbu laikyti jį tinkamai:

Taip pat skaitykite

Kokie 5 gyvenimo džiaugsmai yra prieinami kiekvienam mūsų: neturėtumėte jų išsižadėti
Kokie 5 gyvenimo džiaugsmai yra prieinami kiekvienam mūsų: neturėtumėte jų išsižadėti
2025-10-17
Parduotuvių darbo laikai per Jonines: kas keisis?
Parduotuvių darbo laikai per Jonines: kas keisis?
2025-06-23
Medinės grindys ir specialistų patarimai kaip jas pataisyti
Susibraižė medinės grindys? Štai 6 būdai jas sutvarkyti savarankiškai
2025-07-08
Kiek laiko galioja virtas kiaušinis.
Kiek laiko galioja virtas kiaušinis? Atsakymas nustebins
2025-07-03
  • Šaldymas – likučiai turi būti laikomi šaldytuve ne aukštesnėje kaip 4°C temperatūroje, kad bakterijų augimas būtų lėtintas. Net ir greitai įdėjus likučius į šaldytuvą, bakterijos vis tiek pradeda daugintis, tačiau šaldytuvo temperatūra sustabdo jų plitimą.
  • Šaldymas – maisto užšaldymas -17°C ir žemesnėje temperatūroje visiškai sustabdo bakterijų augimą ir užtikrina ilgesnį galiojimo laiką.

Kiek laiko galima laikyti likučius?

Norint išvengti maisto gedimo, svarbu žinoti, kiek laiko galima laikyti skirtingus patiekalus:

  • Karšti patiekalai – likučius šaldykite ne vėliau kaip po 2 valandų nuo paruošimo.
  • Šaltieji perdirbami produktai – tokius maisto produktus kaip paukštiena, mėsa, žuvis ir pieno produktus laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 2 valandas.
  • Aukšta temperatūra – jei būnate lauke karštą dieną, likučius laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 1 valandą.

Kaip laikyti likučius šaldytuve ir šaldiklyje

Kad likučiai greičiau atvėstų iki saugios temperatūros, padalinkite didelius maisto kiekius į kelis seklius indus. Tai ypač svarbu tokiems patiekalams kaip sriubos ar kepta mėsa.

Reikėtų vengti per daug užgrūsti šaldytuvo, kad nesumažėtų oro cirkuliacija, kuri būtina tinkamam aušinimui.

Kaip išvengti maisto sugadinimo ir prailginti galiojimo laiką?

Kad likučiai išliktų švieži kuo ilgiau, naudokite šiuos papildomus patarimus:

  • Greitai šaldykite arba šaldykite – likučius laikykite šaldytuve ar šaldiklyje kuo greičiau, ne vėliau kaip per 1–2 valandas nuo maisto paruošimo.
  • Sandarios talpos – visada laikykite likučius sandariuose induose su dangčiu ar plastikine plėvele, kad apsaugotumėte juos nuo bakterijų ir kitų šaldytuvo kvapų.
  • Padalinkite didelius kiekius – laikykite karštus likučius mažesniais kiekiais ir sekliais induose, kad jie greičiau atvėstų.
  • Venkite užteršti šaldytuvo – reguliariai valykite šaldytuvą ir laikykite likučius atskirai nuo žalių mėsos produktų, kad būtų išvengta bakterijų plitimo.
  • Pakartotinai pašildykite – šildykite likučius mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje iki 74°C (165°F) arba aukštesnės temperatūros.

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Maisto gedimasMaisto likučiai

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Šaulio savybės
Horoskopai

Jei norite rasti bendrą kalbą su Šauliu, turite atsižvelgti į tam tikras šio Zodiako ženklo atstovų charakterio ypatybes

Kurios makaronų rūšys yra pačios kenksmingiausios? Ekspertai įvardija
Sveikata ir grožis

Kurios makaronų rūšys yra pačios kenksmingiausios? Ekspertai įvardija

Vieniši žmonės dažniau serga: tyrimo rezultatai
Gyvenimas

Vieniši žmonės dažniau serga: tyrimo rezultatai

Muilo likučiai nėra atlieka. Kaip juos galite panaudoti dar kartą?
Gyvenimas

Muilo likučiai nėra atlieka. Kaip juos galite panaudoti dar kartą?

Vatos diskeliai gėlėms: netikėtas triukas, kuris nustebino net svečius
Sodas ir daržas

Tris lašus užlašinu ant vatos diskelio ir dedu po vazonu – net svečiai pastebėjo pokyčius!

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?