Nereikia išmesti maisto likučių kitą dieną – yra paprastų būdų, kaip prailginti jų galiojimo laiką, išlaikant skonį ir kokybę. Šie paprasti patarimai padės jums užtikrinti, kad maistas liks saugus ir skanus dar ilgiau.
Kas veikia maisto galiojimo laiką?
Pagal Jungtinių Valstijų Žemės ūkio departamentą, maisto galiojimo laiką daugiausia lemia temperatūra ir laikas. Bakterijos greitai dauginasi esant 4-60 °C temperatūroje. Kai maistas patenka į šį temperatūros diapazoną, bakterijų kiekis dvigubėja kas 20 minučių.
Nepagailėjus laiko ir nelaikant likučių šaldytuve, maistas gali sugesti per dvi valandas. Esant aukštesnei nei 32°C temperatūrai, bakterijos gali pradėti daugintis dar greičiau, todėl likučiai suges per valandą.
Kaip laikyti likučius saugiai
Norint užkirsti kelią greitam maisto gedimui, svarbu laikyti jį tinkamai:
- Šaldymas – likučiai turi būti laikomi šaldytuve ne aukštesnėje kaip 4°C temperatūroje, kad bakterijų augimas būtų lėtintas. Net ir greitai įdėjus likučius į šaldytuvą, bakterijos vis tiek pradeda daugintis, tačiau šaldytuvo temperatūra sustabdo jų plitimą.
- Šaldymas – maisto užšaldymas -17°C ir žemesnėje temperatūroje visiškai sustabdo bakterijų augimą ir užtikrina ilgesnį galiojimo laiką.
Kiek laiko galima laikyti likučius?
Norint išvengti maisto gedimo, svarbu žinoti, kiek laiko galima laikyti skirtingus patiekalus:
- Karšti patiekalai – likučius šaldykite ne vėliau kaip po 2 valandų nuo paruošimo.
- Šaltieji perdirbami produktai – tokius maisto produktus kaip paukštiena, mėsa, žuvis ir pieno produktus laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 2 valandas.
- Aukšta temperatūra – jei būnate lauke karštą dieną, likučius laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 1 valandą.
Kaip laikyti likučius šaldytuve ir šaldiklyje
Kad likučiai greičiau atvėstų iki saugios temperatūros, padalinkite didelius maisto kiekius į kelis seklius indus. Tai ypač svarbu tokiems patiekalams kaip sriubos ar kepta mėsa.
Reikėtų vengti per daug užgrūsti šaldytuvo, kad nesumažėtų oro cirkuliacija, kuri būtina tinkamam aušinimui.
Kaip išvengti maisto sugadinimo ir prailginti galiojimo laiką?
Kad likučiai išliktų švieži kuo ilgiau, naudokite šiuos papildomus patarimus:
- Greitai šaldykite arba šaldykite – likučius laikykite šaldytuve ar šaldiklyje kuo greičiau, ne vėliau kaip per 1–2 valandas nuo maisto paruošimo.
- Sandarios talpos – visada laikykite likučius sandariuose induose su dangčiu ar plastikine plėvele, kad apsaugotumėte juos nuo bakterijų ir kitų šaldytuvo kvapų.
- Padalinkite didelius kiekius – laikykite karštus likučius mažesniais kiekiais ir sekliais induose, kad jie greičiau atvėstų.
- Venkite užteršti šaldytuvo – reguliariai valykite šaldytuvą ir laikykite likučius atskirai nuo žalių mėsos produktų, kad būtų išvengta bakterijų plitimo.
- Pakartotinai pašildykite – šildykite likučius mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje iki 74°C (165°F) arba aukštesnės temperatūros.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.