ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Kaip teisingai gaminti brokolius, kad išsaugotumėte visas naudingas medžiagas
Gyvenimas

Kaip teisingai gaminti brokolius, kad išsaugotumėte visas naudingas medžiagas

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-11-29
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Kaip teisingai gaminti brokolius, kad išsaugotumėte visas naudingas medžiagas
Kaip teisingai gaminti brokolius, kad išsaugotumėte visas naudingas medžiagas

Brokoliai yra vienas maistingiausių daržovių pasirinkimų, tačiau jų naudingosios savybės priklauso nuo to, kaip jie gaminami. Teisingas paruošimas padeda išsaugoti vitaminus, mineralus ir natūralius antioksidantus, tokius kaip sulforafanas, kuris teigiamai veikia sveikatą.

Kaip gaminti brokolius, kad išsaugotumėte naudingas medžiagas

Tyrimas, publikuotas žurnale Journal of Agricultural and Food Chemistry, parodė, kad brokolių pjaustymas ir lengvas kepimas orkaitėje gali padidinti sulforafano kiekį, taip maksimaliai padidinant daržovės naudą.

Sulforafanas yra natūrali medžiaga, randama kryžmažiedėse daržovėse, įskaitant brokolius, Briuselio kopūstus, žiedinius kopūstus ir lapinius kopūstus. Šis junginys prisideda prie antioksidantų gamybos organizme ir turi daug teigiamų sveikatai efektų.

Svarbu žinoti, kad brokolius reikėtų pjaustyti į žiedus maždaug 90 minučių prieš lengvą kepimą. Tai leidžia aktyvuoti fermentą mirozinasę, kuris padeda paversti glukorafaniną sulforafanu, kol šis fermentas dar nėra sunaikintas karščiu. Per ilgai gaminant, sulforafano kiekis gali sumažėti, todėl pernelyg ilgas virimas ar kepimas nėra rekomenduojamas.

Taip pat skaitykite

Kreidos panaudojimo būdai: garantuojame šių patarimų nežinojote
Kreidos panaudojimo būdai: garantuojame šių patarimų nežinojote
2025-09-17
Jei norite jaustis energingi visą dieną, pusryčiams rinkitės produktus, kuriuos valgo princesė Kate Middelton
Jei norite jaustis energingi visą dieną, pusryčiams rinkitės produktus, kuriuos valgo princesė Kate Middelton
2025-10-22
Santechnikas atskleidė paslaptį, kodėl kriauklės geriau nedėti prie lango
Santechnikas atskleidė paslaptį, kodėl kriauklės geriau nedėti prie lango
2025-10-10
Ar reikia nupjauti orchidėjos stiebą. Ekspertų patarimai
Ar reikia nupjauti orchidėjos stiebą, kai žiedai nuvysta? Patarimai, kaip paskatinti geresnį žydėjimą
2025-06-17
Kaip gaminti brokolius, kad išsaugotumėte naudingas medžiagas

Brokolių nauda sveikatai

Brokoliai yra puikus vitaminų ir mineralų šaltinis: juose yra vitaminų C, K, A, kalio, magnio, kalcio ir geležies.

Ši daržovė taip pat gausi skaidulų, kurios palaiko virškinimo sistemos sveikatą, ir turi galingų antioksidantų, tokių kaip sulforafanas, luteinas bei zeaksantinas. Nepaisant gaminimo būdo, brokoliai išlieka maistingi, mažai kaloringi ir puikiai tinka sveikai mitybai.

Lengvas kepimas arba trumpas garinimas padeda išsaugoti brokolių struktūrą, skonį ir maistingąsias medžiagas, todėl tai idealus būdas paruošti šią daržovę tiek pietums, tiek vakarienei.

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:antioksidantaibrokoliaidaržovėssveika mitybavitaminai

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Citrinų nauda ir žala organizmui: jei sergate šiomis ligomis, jų geriau atsisakyti
Sveikata ir grožis

Citrinų nauda ir žala organizmui: jei sergate šiomis ligomis, jų geriau atsisakyti

Zodiako ženklai. Moterys linkusios į tinginystę.
Horoskopai

Labiausiai tingios moterys pagal zodiako ženklą

Kaip paruošti tobulus blynus? Prancūzai žino tobulų lietinių paslaptį!
Blynai

Kaip paruošti tobulus blynus? Prancūzai žino tobulų lietinių paslaptį!

Vitaminas D ir jo svarba
Sveikata ir grožis

Vitaminas D: jo svarba moterims, trūkumo požymiai ir tinkamas vartojimas

Šis daiktas namuose niekuomet neturėtų būti tuščias, kitaip pritrauksite nelaimes
Horoskopai

Šis daiktas namuose niekuomet neturėtų būti tuščias, kitaip pritrauksite nelaimes

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?