Atidarius vyno butelį, jo skonis ir aromatas pradeda kisti. Oksidacijos procesas, kuris vyksta veikiamas oro, greitai suardo gėrimo kokybę, todėl vynas gali sugesti vos per kelias valandas, jei jis laikomas netinkamai. Teisingas laikymas padeda išsaugoti jo skonį ir malonų aromatą ilgiau.
Kaip atpažinti, kad vynas sugadintas
Vynas, kuris buvo tinkamai laikomas nepradėtas atidaryti, gali išlikti geros kokybės net kelis metus. Tačiau atidarius butelį, gėrimas sąlyčio su deguonimi pradeda oksiduotis. Tai lemia pokyčius skonyje, spalvoje ir aromate. Pagrindiniai požymiai, kad vynas sugadintas:
- kvapas – vynas gali tapti actinis, aštrus, „degintas“ arba turėti drėgno kartono aromatą
- skonis – atsiranda rūgštumas, prarandamas vaisiškumas, gali atsirasti kartumo
- spalva – raudonas vynas patamsėja į rudą, baltas – tamsėja
Vartoti tokį vyną dažniausiai nėra pavojinga sveikatai, tačiau skonis ir kvapas bus nemalonūs, kartais gali pasireikšti lengvas skrandžio dirginimas.
Kaip tinkamai laikyti atidarytą vyną
Vienas paprasčiausių būdų pratęsti atidaryto vyno galiojimo laiką – laikyti jį šaldytuve. Be to, svarbu palaikyti pastovią temperatūrą ir naudoti tinkamas sandarinimo priemones:
- užsukti butelį kamščiu, kuris sandariai uždaro butelį
- naudoti vakuuminius kamščius, kurie išsiurbia orą iš butelio
- laikyti atidarytą butelį vertikaliai, kad sumažėtų sąlytis su oru

Vyno galiojimo laikas po atidarymo
- baltasis ir rožinis vynas – 3–5 dienos šaldytuve
- raudonasis vynas – 3–7 dienos
- putojantis vynas – 1–3 dienos naudojant specialų kamštį dujų išsaugojimui
Laikantis šių paprastų taisyklių, vynas išlaikys savo skonį ir aromatą kuo ilgiau, o gėrimas bus malonus tiek kasdieniniam vartojimui, tiek šventinėms progoms.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.