Sūrį užšaldyti gali būti labai efektyvu, norint ilgai išlaikyti jo šviežumą, tačiau svarbu laikytis tam tikrų taisyklių, kad nesugadintume jo skonio ir tekstūros. Ne visi sūriai yra vienodai atsparūs žemoms temperatūroms, todėl tinkamas paruošimas ir supakavimas yra labai svarbūs.
Ar visus sūrius galima užšaldyti?
Sūrį galima užšaldyti, tačiau svarbu žinoti, kurie sūriai geriau atlaiko šį procesą. Tyrimai rodo, kad mažesnis drėgmės kiekis sūryje reiškia mažesnę ląstelių žalą užšaldant. Todėl kietieji ir pusiau kietieji sūriai, turintys mažai drėgmės, tokie kaip čederis, mozzarella, parmezanas ir pecorino romano, yra tinkami užšaldyti.
Tokie sūriai, jei jie teisingai supakuoti ir atsargiai atšildyti, gali išlaikyti savo kokybę. Tačiau užšaldžius sūrius su dideliu drėgmės kiekiu, pavyzdžiui, brie, kamamberą ar šviežią ožkos sūrį, jų struktūra gali pasikeisti. Po atšildymo šie sūriai gali tapti trupiniai, vandeningi arba prarasti savo kremišką tekstūrą.
Kurį sūrį nereikėtų šaldyti?
Minkšti sūriai, turintys daug drėgmės, tikrai neturėtų būti užšaldyti. Brie, kamamberas ir šviežias ožkos sūris, po užšaldymo gali prarasti savo skonį ir tekstūrą. Tai gali neigiamai paveikti tiek jų struktūrą, tiek skonį, o po atšildymo jie gali tapti neskanūs.

Kiek laiko galima užšaldyti sūrį?
Sūrį galima užšaldyti iki šešių mėnesių, tačiau po šio laiko jo tekstūra ir skonis gali pablogėti. Geriausia sūrį užšaldyti vakuume arba apvynioti plėvele ir laikyti sandariame inde arba maišelyje, skirtame užšaldymui.
Teisingas atšildymas
Teisingas atšildymas yra lygiai taip pat svarbus, kaip ir pats užšaldymas. Geriausias būdas atšildyti sūrį yra perkelti jį iš šaldiklio į šaldytuvą ir leisti jam lėtai atšilti. Šis procesas padeda išsaugoti sūrio tekstūrą ir skonį.
Yra keli būdai, kaip atšildyti sūrį, tačiau kiekvienas iš jų turi savo privalumų ir trūkumų:
- Šaldytuvo metodas (rekomenduojama): palikite sūrį atšildyti šaldytuve per naktį.
- Šaltas vanduo: įmerkite supakuotą sūrį į šaltą vandenį, keisdami vandenį kas 30 minučių.
- Kambario temperatūra (tik kietiems sūriams): palikite ant stalo, kad atšiltų per trumpą laiką.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.