ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Kaip valgyti blynus: nuo etiketo restorane iki laisvės prie močiutės stalo
Gyvenimas

Kaip valgyti blynus: nuo etiketo restorane iki laisvės prie močiutės stalo

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-05-29
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Įsivaizduokite: prieš jus padėta lėkštė ką tik iškeptų, plonyčių, sviestu kvepiančių blynų. Jų kraštai švelniai apskrudę, o ant stalo – grietinė, medus, uogienė, raudonieji ikrai ar net gurmaniški priedai, tokie kaip rikotos ir trumų užpilas ar apelsinų padažas. Ir tada kyla klausimas: kaip šiuos valgyti blynus tinkamai? Su šakute ir peiliu? Vynioti į ritinėlį ar lankstyti į vokelį? O gal galima imti rankomis? Kaip išlaikyti pusiausvyrą tarp gero tono ir jaukumo?

Kaip valgyti blynus: nuo etiketo restorane iki laisvės prie močiutės stalo
Kaip valgyti blynus: nuo etiketo restorane iki laisvės prie močiutės stalo

Blynai tarp formalumo ir kasdienybės

Blynai – tai patiekalas, kuris puikiai tinka tiek iškilmingoms progoms, tiek paprastiems pusryčiams su draugais. Todėl ir elgesio taisyklės šiuo atveju – lankstesnės. Etiketas nėra griežtas draudimų rinkinys, bet padeda jaustis užtikrintai bet kurioje aplinkoje.

Etiketas restorane: šakutė ir peilis – būtini

Jeigu valgote blynus restorane ar dalyvaujate oficialioje vakarienėje, taisyklės aiškios: jokio valgymo rankomis. Net jei blynas pateikiamas be įdaro – peilis ir šakutė yra būtini. Mažą kąsnelį švelniai atpjaunate, pamirkote į padažą ar uždedate šaukštelį ikrų – ir tada dedate į burną. Toks elgesys ypač svarbus verslo pusryčių, diplomatinių priėmimų ar aukštosios virtuvės restoranuose.

Kaip valgyti blynus su įdaru: šiek tiek laisvumo

Vis dėlto viskas keičiasi, jei blynas jau patiektas susuktas ar sulankstytas. Tokiu atveju – ypač jei valgote neformaliai – galite jį valgyti rankomis, laikydamiesi tvarkos ir stengdamiesi nepritaškyti įdaro. Pavyzdžiui, blynas su varške ar riešutų kremu puikiai tinka rankiniam valgymui. Tačiau jeigu blynas apipiltas medumi, uogiene ar kondensuotu pienu – be įrankių neišsiversite.

Taip pat skaitykite

Kaip išlikti ramiems, kai viskas aplinkui nestabilu: 6 maži dalykai, kuriuos daro terapeutai
Kaip išlikti ramiems, kai viskas aplinkui nestabilu: 6 maži dalykai, kuriuos daro terapeutai
2025-07-16
Kaip paruošti jazminų arbatą, kad būtų didžiausia nauda ir skonis?
Kaip paruošti jazminų arbatą, kad būtų didžiausia nauda ir skonis?
2025-06-04
3 klaidos, kurias valydami ekranus darome dažniausiai
3 klaidos, kurias valydami ekranus darome dažniausiai
2025-07-24
Negeriantys žmonės, kokią įtaką daro savo socialiniam ratui?
Nevartojančių alkoholio galia: kokią įtaką negeriantys žmonės daro savo socialiniam ratui?
2025-08-12
Kaip valgyti blynus su įdaru: šiek tiek laisvumo

Miniatiūriniai blynai ir gurmaniškos kompozicijos

Ką daryti, jei jums patiekiami mažučiai blynai su ikrais ar išskirtiniu padažu? Viskas priklauso nuo jų dydžio. Jei blynas telpa burnoje – galima jį suvalgyti vienu kąsniu. Jei ne – mandagu švelniai padalyti šakute. O tokie patiekalai kaip „Crêpes Suzette“, flambiruoti apelsinų padaže su likeriu, yra tikri ritualai – jie valgomi lėtai, naudojant tik peilį ir šakutę, mėgaujantis kiekvienu kąsniu.

Pasauliniai skirtumai: tradicijos ir įpročiai

Skirtingose šalyse taip pat galioja skirtingi papročiai. Anglijoje prie blynų kartais pateikiami specialūs šaukšteliai, kad būtų galima po truputį užsidėti uogienės ar sirupo. Kinijoje, valgant Pekino antį su blynais, naudojamos lazdėlės – tai estetikos ir kultūros ženklas.

Kaip valgyti blynus namuose ar pas močiutę?

Namų aplinkoje ar sodyboje – daugiau laisvės. Čia galite blynus vynioti į vamzdelius, valgyti rankomis, dalintis su šeima, tačiau ir čia verta laikytis tvarkos. Nesvarbu, ar valgote prie močiutės stalo, ar su draugais, svarbu neaptaškyti stalo ir neteršti rankų – jau nekalbant apie kitus.

Tikroji etiketo esmė – gebėjimas prisitaikyti. Jei mokate naudotis įrankiais, kai to reikia, ir galite nevaržomai, bet tvarkingai mėgautis blynais neformalioje aplinkoje – vadinasi, tikrai mokate gražiai valgyti. Blynai – tai ne tik maistas, bet ir bendravimo, pasidalijimo akimirka. Valgykite juos su malonumu, pagarba ir elegancija – tiek restorane, tiek prie jaukaus šeimos stalo.

Šaltinis: https://ukr.media/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:blynaiBlynų valgymasetiketas

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Mokslininkai atrado naują kraujo grupę. Ką jie sužinojo?
Įdomu

Mokslininkai atrado naują kraujo grupę. Ką jie sužinojo?

Lufthansa pranešė apie plataus masto skrydžių mažinimą: kokie reisai bus atšaukti?
Pasaulis

Didžiausia Europos oro linijų bendrovė įspėjo apie plataus masto skrydžių mažinimą

Korėjietiško stiliaus pomidorų užkandis - aštrus ir greitai paruošiamas!
Receptai

Korėjietiško stiliaus pomidorų užkandis – aštrus ir greitai paruošiamas!

Kelionės į Graikiją. Šios kryptys patiks labiau už Atėnus, Korfu ar Rodo salas
Įdomu

Kelionės į Graikiją. Šios kryptys patiks labiau už Atėnus, Korfu ar Rodo salas

Geriausia žuvis svorio metimui: nauda ir rekomendacijos
Sveikata ir grožis

Geriausia žuvis svorio metimui: nauda ir rekomendacijos

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?