Kalėdinis džiovintų vaisių pudingas – tai sodrus, aromatingas tradicinis šventinis pudingas, kupinas džiovintų vaisių, prieskonių ir citrusinių natų.
Kalėdinis džiovintų vaisių pudingas: receptas
Tai neatsiejama Kalėdų stalo klasika ir jaukios šventinės atmosferos simbolis.
Ingredientai:
Sausieji ingredientai:
- 275 g minkštų džiūvėsėlių
- 100 g džiovintų abrikosų
- 100 g džiovintų figų
- 225 g serbentų
- 225 g razinų be sėklų
- 225 g auksinių razinų
- 75 g cukatų žievelių
- 50 g migdolų
- 225 g muskovado cukraus
- 225 g taukų
- ½ arb. š. druskos
- 1 arb. š. maltų mišrių prieskonių
- 1 arb. š. malto cinamono
- ½ arb. š. šviežiai tarkuoto muskato riešuto
Skystieji ingredientai: - 1 apelsinas – žievelė ir sultys
- 1 citrina – žievelė ir sultys
- 1 obuolys (tarkuotas)
- 3 kiaušiniai
- 150 ml tamsaus alaus
- 150 ml pieno
- 4 valg. š. brendžio
- Sviestas – pudingų indams patepti
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Džiovintus abrikosus ir figas susmulkinti iki razinų dydžio. Tuomet sudėti visus sausuosius ingredientus į didelį dubenį ir labai gerai išmaišyti.
2. Sudėti skystuosius ingredientus ir gerai išmaišyti rankomis (šaukštas tam tinka gerokai prasčiau).
Padalyti masę į du sviestu pateptus 1,5 l karščiui atsparius pudingo indus, pripildyti beveik iki kraštų ir išlyginti paviršių.
3. Kiekvieną indą uždengti dideliu kepimo popieriaus lakštu, ant viršaus uždėti aliuminio folijos lakštą. Abu sluoksnius tvirtai pririšti virvele po indo briauna, paliekant ilgus virvelės galus rankenai suformuoti. Vieną virvelės galą perkelti per indo viršų ir pakišti po kitoje pusėje esančia virvele, tada pakelti ir tvirtai surišti su kitu galu, suformuoti patogią rankeną pudingui iškelti ir įkelti į vandenį.
4. Palikti pudingus per naktį vėsioje vietoje.
5. Virti pastatyti abu pudingus ant grotelių dideliame, giliame, storadugniame puode (arba kiekvieną atskirame puode). Į puodą(-us) įpilti verdančio vandens tiek, kad jis siektų maždaug pusę indų aukščio.
6. Uždengti puodą(-us) dangčiu arba folijos „kupolu“ ir virti 7 val. Reguliariai tikrinti vandens lygį ir, jei reikia, papildyti verdančiu vandeniu, kad indai liktų panardinti iki pusės.
7. Po 7 val išimti indus iš puodo ir palikti atvėsti. Atrišti ir nuimti foliją bei kepimo popierių, pakeisti naujais, švariais ir sausais kepimo popieriaus bei folijos lakštais.
8. Laikyti vėsioje, sausoje vietoje (arba užšaldyti, jei norima – neužšaldyti pudingai puikiai išsilaiko metus ar ilgiau). Norint pašildyti per Kalėdas, grąžinti į puodą su keliais centimetrais verdančio vandens, uždengti ir garinti 2 val, retkarčiais patikrinti vandens lygį, kol visiškai įšils.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.