Įdomu tai, kad kepami svogūnai nepraranda naudingų savybių, todėl juos galima įtraukti į mitybą net ir besilaikant dietos. Dažnai žmonės vengia keptų svogūnų manydami, kad jie yra labai kaloringi ir nepageidaujami sveikatai, tačiau tai nėra tiesa.
Kalorijų kiekis
Svogūnai yra vertinga daržovė, turinti įvairių vitaminų. Kalorijų kiekis priklauso nuo naudojamo aliejaus tipo. Jei svogūnai kepami saulėgrąžų aliejuje, 100 g produkto turi apie 251 kcal, o kepant alyvuogių aliejuje – apie 256 kcal.
Keptų svogūnų privalumai
Norint išsaugoti naudingas medžiagas, keptuvės nerekomenduojama dengti dangčiu. Kepti svogūnai yra naudingi sergant ateroskleroze ir peršalimais.
Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į kontraindikacijas. Šių daržovių geriau vengti, jei turite:
- alergiją svogūnams,
- gastritą ar kitų skrandžio problemų,
- širdies ligas – didesniais kiekiais vartojant, gali pasireikšti kraujospūdžio pakitimai.
Kai kuriais atvejais kepti svogūnai gali sukelti rėmenį, pilvo pūtimą arba blogą burnos kvapą.
Kaip sumažinti kalorijų kiekį?
Norint keptų svogūnų neatsisakyti, galima sumažinti jų kalorijų kiekį laikantis kelių paprastų taisyklių:
- Susmulkinkite ir nusausinkite svogūnus popieriniais rankšluosčiais, kad jie suleistų mažiau aliejaus.
- Rinkitės aliejų su mažiausiai kalorijų arba skiesti aliejų vandeniu santykiu 1:1.
- Nepalikite keptuvės uždengtos dangčiu – skystis išgaruos greičiau.
- Po kepimo svogūnus dėkite ant popierinių rankšluosčių, kurie sugeria riebalų perteklių.
Taip pat svogūnus galima kepti vandenyje, nuolat maišant ir įlašinus kelis lašus acto, kuris suteikia sodrų skonį. Tokiu būdu keptų svogūnų kalorijų kiekis bus ženkliai mažesnis.
Ar galima valgyti besilaikant dietos?
Jei siekiate numesti svorio, keptų svogūnų geriau vartoti nedideliais kiekiais. Tinkamai paruošti ir saikingai vartojami, jie teigiamai veikia organizmą, nepridedant daug kalorijų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.