Kamado receptai pastaraisiais metais sparčiai išpopuliarėjo ne tik tarp profesionalių šefų, bet ir tarp mėgėjų, ieškančių naujų kulinarinių iššūkių.
Šis japoniškos kilmės grilis, kuris buvo naudojamas daugiau nei 3000 metų, pradžioje buvo skirtas ryžių gamybai, tačiau šiuolaikinėse virtuvėse jis tapo nepakeičiamu įrankiu dėl savo universalumo ir išskirtinių kepimo savybių.
Bet kas būtent lėmė šio grilio sėkmę ir kodėl jis tapo toks populiarus tarp maisto mėgėjų? Tai ir apžvelgsime šiame straipsnyje. Negana to, straipsnio pabaigoje jūsų laukia greiti ir paprasti Kamado receptai!
Kamado receptai ir kodėl jie tokie populiarūs
Šis grilis garsėja savo gebėjimu išlaikyti aukštą temperatūrą ilgą laiką, todėl jis puikiai tinka ne tik mėsos kepimui, bet ir lėtai kitokių patiekalų gamybai. Kamado jums gali padėti gaminti beveik viską – nuo picos iki duonos.
Taip pat verta akcentuoti ir šio Kamado griliaus patvarumą ir efektyvumą – keramika, iš kurios jis pagamintas, puikiai išlaiko šilumą, todėl nesunaudosite daug kuro, net jei kepsite ir labai ilgai.
Be to, Kamado grilio kilmė ir kultūra traukia tuos, kurie vertina senas tradicijas bei kokybę. Kiekvienas kepimas šiame grilyje gali tapti ritualu, kuriuo dalijamasi su šeima ir draugais.
Tad tai ne tik dar vienas įrankis, prietaisas jūsų virtuvei. Šis grilis – patirtis, leidžianti gaminti ypatingo skonio autentišką maistą.
Greiti Kamado receptai
Kamado grilis nėra skirtas tik sudėtingiems ir ilgai gaminamiems patiekalams. Su šiuo griliu taip pat galima paruošti greitus ir lengvus patiekalus, kurie puikiai tiks kasdienai. Pateikiame kelias idėjas, neabejojame, kad jos jus įkvėps!
1. Greitai paruošiama pica
Pica yra vienas iš lengviausių ir greičiausiai pagaminamų patiekalų Kamado grilyje. Kadangi grilis gali pasiekti aukštą temperatūrą, pica iškepa vos per kelias minutes.

Štai, ko jums prireiks:
- Picos tešlos (galite naudoti parduotuvėje pirktą ar pasigaminti patys)
- Picos padažo (vėlgi galite įsigyti mėgstamą variantą parduotuvėje arba pasigaminti pagal savo norus patys)
- Mėgstamų ingredientų (sūrio, pomidorų, pepperoni, grybų ir t. t.)
- Alyvuogių aliejaus ir šviežių žolelių
Uždekite Kamado grilį ir leiskite jam įkaisti iki 250–300°C. Picos pagrindą ištepkite padažu, uždėkite norimus ingredientus ir kepkite grilyje 3-5 minutes, kol sūris išsilydys, o kraštai bus traškūs.
2. Vištienos sparneliai su medaus ir garstyčių marinatu
Vištienos sparneliai yra greitas ir skanus pasirinkimas, ypač kai norisi kažko pikantiško. Rekomenduojame paprastą medaus ir garstyčių marinatą.

- 500 g vištienos sparnelių
- 3 šaukštai medaus
- 2 šaukštai grūdėtos garstyčios
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- Druska ir pipirai pagal skonį
Sumaišykite medų, garstyčias, aliejų ir prieskonius, užpilkite ant vištienos sparnelių ir palikite marinuotis 30 minučių. Tada kepkite grilyje apie 15–20 minučių, kol sparneliai taps auksiniai ir traškūs.
3. Greitai paruošiamos daržovės
Jei norite sveiko ir greito garnyro, pabandykite įvairias daržoves kepti Kamado grilyje.

Galite rinktis įvairias daržoves, tačiau dažniausiai gaminamos yra šios:
- Cukinijos
- Baklažanai
- Paprikos
- Morkos
Daržoves supjaustykite griežinėliais, pabarstykite alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Kepkite grilyje 5–7 minutes, kol daržovės suminkštės ir įgaus lengvą, dūmų skonį.
Kamado receptai greitai ir paprastai: patarimai
- Preliminarus pasiruošimas. Kai planuojate naudoti Kamado grilį, nepamirškite, kad jis gali kaisti šiek tiek ilgiau nei įprasti griliai. Todėl įkaitinkite grilį iš anksto, kad atėjus laikui galėtumėte iškart pradėti gaminti.
- Naudokite kokybiškas anglis. Natūralios medžio anglys padės greičiau pasiekti reikiamą temperatūrą ir užtikrins ilgalaikį kaitinimą.
- Temperatūros valdymas. Kamado grilio ventiliacijos angos yra raktas į sėkmingą gaminimą. Norėdami padidinti temperatūrą, atidarykite apatinę ir viršutinę angą. Norėdami sumažinti – uždarykite viršutinę angą.
Kamado ateitis ir tendencijos
Kamado griliai tapo pasauliniu fenomenu, o šios technologijos tobulinimas tik stiprėja. Daugelis gamintojų kuria modernias versijas su integruotomis technologijomis, tokiomis kaip temperatūros stebėjimo programėlės ar net automatinės ventiliacijos sistemos.
Šios naujovės padaro Kamado naudojimą dar patogesnį ir prieinamą kiekvienam, nesvarbu, ar esate pradedantysis, ar patyręs šefas.
Be to, vis daugiau restoranų į savo meniu įtraukia patiekalus, gamintus būtent Kamado grilyje, o maisto tinklaraštininkai nuolat dalinasi savo receptais, sukurtais naudojant šį grilį. Tai rodo, kad Kamado banga dar tik kyla ir toli gražu neketina sustoti.

Išbandykite Kamado patiekalus ir jūs!
Kamado grilis yra ne tik prietaisas maisto gaminimui, bet ir dalis kultūros, tradicijų bei bendruomenės. Jo universalumas leidžia eksperimentuoti tiek su sudėtingais, tiek su greitai paruošiamais patiekalais, o dūmų ir keramikos suteikiamas skonis pritraukia maisto entuziastus iš viso pasaulio.
Nuo vištienos sparnelių iki gardžios picos – Kamado leidžia lengvai ir greitai paruošti puikius patiekalus bet kokiai progai.
Net jei visai nemokate gaminti ir niekada nemėgote praleisti valandų virtuvėje, neabejokite, nes būtent Kamado grilis apvers jūsų suvokimą apie gaminimą aukštyn kojomis!