ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Žuvis ir jūros gėrybės » Karalių pamėgtas skonis grįžta ant Kūčių stalo: ši beveik bekaulė žuvis išstumia karpį ir žavi savo istorija
Receptai

Karalių pamėgtas skonis grįžta ant Kūčių stalo: ši beveik bekaulė žuvis išstumia karpį ir žavi savo istorija

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-12-13
Komentarų: 0
6 min. skaitymo
Karalių pamėgtas skonis grįžta ant Kūčių stalo: ši beveik bekaulė žuvis išstumia karpį ir žavi savo istorija.
Karalių pamėgtas skonis grįžta ant Kūčių stalo: ši beveik bekaulė žuvis išstumia karpį ir žavi savo istorija.

Per šimtmečius daugelis patiekalų keitėsi, tačiau kai kurios žuvys išliko ypatingo statuso simboliu. Viena jų – eršketas. Tai žuvis, kuria kadaise mėgavosi valdovai, rūmų svečiai ir didikų šeimos. Šiandien jis grįžta į mūsų virtuves kaip elegantiška, sveikesnė ir išskirtinio skonio alternatyva tradiciniam karpiui. Ne tik restoranai, bet ir vis daugiau šeimų atranda eršketo privalumus: beveik nėra ašakų, mėsa švelni, o istorija – tiesiog neįtikėtina.

Karališka žuvis, beveik be kaulų – idealus pasirinkimas Kūčių vakarienei

Eršketas ilgą laiką buvo laikomas prabangos produktu. Jo mėsa – balta, švelni, tvirta, tačiau išskirtinai minkšta, o svarbiausia – ji beveik neturi smulkių kaulų. Tai žuvis, kurią sau leisdavo valgyti tik valdovai ir aristokratai, todėl ilgai buvo laikoma „rūmų delikatesu“.

Šiandien ji grįžta į mūsų stalus kaip moderni alternatyva karpiui. Ypač tiems, kurie nemėgsta intensyvaus karpio kvapo arba nuolat nerimauja dėl smulkių ašakų. Eršketas skoniu primena menkę, tik su švelnia sviestine nata, todėl patinka ir vaikams, ir suaugusiesiems.

Žuvis, išlikusi nuo dinozaurų laikų

Eršketo istorija – tarsi gyva legendų knyga. Tai viena seniausių žuvų pasaulyje: jos protėviai egzistavo jau prieš 150 milijonų metų. Būtent dėl to ši rūšis neretai vadinama „gyvąja fosilija“. Nors ji išgyveno dinozaurų išnykimą, žmogaus veiklos poveikio neišlaikė – intensyvi žvejyba, tarša ir upių pertvarkymai beveik sunaikino eršketus Europoje.

Taip pat skaitykite

Slaptas virėjo būdas, kaip paruošti ypač skanias keptas bulves. Jos bus traškios ir turės mažai riebalų!
Slaptas virėjo būdas, kaip paruošti ypač skanias keptas bulves. Jos bus traškios ir turės mažai riebalų!
2025-09-15
Jūros gėrybių apkepas su karamelizuotais obuoliais
Jūros gėrybių apkepas su karamelizuotais obuoliais
2025-06-04
Kaip iškepti tobulą antį: paslaptys, kurias žino tik profesionalai
Kaip iškepti tobulą antį: paslaptys, kurias žino tik profesionalai
2025-12-11
Skaniausias baklažanų receptas: jų skonis kaip grybų!
Skaniausias baklažanų receptas: jų skonis kaip grybų!
2025-11-20

Lenkijoje ir Lietuvoje eršketai kadaise gausiai gyveno Vysloje, Odroje ir Nemune, tačiau XX amžiaus pabaigoje jų populiacija buvo praktiškai išnykusi. Šiandien rūšis laikoma nykstančia ir saugoma, tačiau vykdoma aktyvi reintrodukcija. Dauguma parduodamų eršketų – iš ekologinių ūkių, kuriuose itin kruopščiai prižiūrima vandens kokybė ir gyvūnų gerovė.

Dėl to į mūsų stalus patenka aukštos kokybės, švari ir itin šviežia žuvis – be baimės dėl taršos ar sunkiųjų metalų.

Karalių pamėgtas skonis grįžta ant Kūčių stalo: ši beveik bekaulė žuvis išstumia karpį ir žavi savo istorija. Žuvis išlikusi nuo dinozaurų laikų

Išskirtinė išvaizda ir įspūdinga anatomija

Eršketas atrodo kitaip nei įprastos žuvys:

  • turi pilkšvą odą su kaulinėmis plokštelėmis vietoje žvynų,
  • ilgą, smailų snukutį,
  • išlenktą, tvirtą nugarą,
  • gali gyventi iki 100 metų,
  • užauga net iki 2 metrų ir 100 kilogramų.

Tokio dydžio žuvies namuose, žinoma, niekas neruošia – į prekybą dažniausiai patenka 1–3 kilogramų svorio eršketai, tinkamiausi kepimui, troškinimui ar porcijų supjaustymui.

Maistingumas, prilygstantis supermaistui

Eršketas vertinamas ne tik už skonį, bet ir už maistinę vertę. 100 g jo mėsos turi vos 110–130 kcal, tačiau net 20–30 g aukštos kokybės baltymų. Be to, tai riebi žuvis – bet tik pačia geriausia prasme.

Eršketas turi gausybę:

  • omega-3 riebalų rūgščių – naudingų širdžiai, smegenims ir imuninei sistemai,
  • vitaminų A, D ir B grupės,
  • mineralų: fosforo, magnio, kalio, seleno,
  • folio rūgšties – svarbios nėščiosioms.

Dėl lengvo virškinimo eršketas tinka ir vaikams, ir senjorams, ir jautresnį skrandį turintiems žmonėms. Vieninė kontraindikacija – alergija žuviai.

Kaip paruošti eršketą? Pateikiu abu pilnus receptus, kuriuos nurodei savo skripte

Ši žuvis puikiai tinka tiek kepti, tiek kepti orkaitėje, tiek garinti. Nors atrodo įspūdingai, jos paruošimas paprastas – eršketas neturi žvynų, todėl nereikia sudėtingo valymo. Pakanka nuplauti, išskrosti ir supjaustyti porcijomis.

Taip pat skaitykite

Trapūs sausainiai su pistacijomis
Trapūs sausainiai su pistacijomis
2025-09-01
Grilyje kepti vištų sparneliai
Grilyje kepti vištų sparneliai
2025-07-25
Kaip pasigaminti tobulas gruzdintas bulvytes: virtuvės šefų patarimai
Kaip pasigaminti tobulas gruzdintas bulvytes: virtuvės šefų patarimai
2025-11-12
Jūsų blynai su kefyru kieti kaip guma? 5 auksinės taisyklės puriam rezultatui
Jūsų blynai su kefyru kieti kaip guma? 5 auksinės taisyklės puriam rezultatui
2025-11-28

Žemiau – abu tradiciniai receptai, pateikti tavo pirminiame skripte.

Aliejuje keptas eršketas – receptas

Keptas eršketas aliejuje – tai paprastas, bet itin skanus žuvies patiekalas, kuriame išryškėja natūralus eršketo skonio subtilumas. Žuvis kepama aukštoje temperatūroje aliejuje, todėl išorinė pluta tampa traški, o vidus lieka sultingas ir minkštas. Šis receptas puikiai tinka tiek šventiniam, tiek kasdieniam stalui, o patiekalą galima pagardinti citrina, žolelėmis ar česnaku.

Karalių pamėgtas skonis grįžta ant Kūčių stalo: ši beveik bekaulė žuvis išstumia karpį ir žavi savo istorija. Aliejuje keptas eršketas

Ingredientai:

  • didesnis eršketas
  • 1 L arba XL dydžio kiaušinis
  • 2 šaukštai 2% pieno
  • džiūvėsėliai
  • druska
  • aliejus kepimui
  • šiek tiek sviesto

Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt

Gaminimas:
  1. Gerai nuplauk eršketą, išskroskite, nuimkite pelekus ir galvą, supjaustyk juostomis.
  2. Pasūdykite žuvį ir palikite šaldytuve 1 valandai, kad įsigertų.
  3. Dubenyje išplakite kiaušinį su pienu. Atokiai pasiruoškite lėkštę su džiūvėsėliais.
  4. Įkaitinkite aliejų su trupučiu sviesto keptuvėje.
  5. Kiekvieną gabaliuką merkite į kiaušinio–pieno plakinį, tada apvoliokite džiūvėsėliuose.
  6. Kepkite įkaitusiame aliejuje, kol apskrus iš abiejų pusių ir taps auksinės spalvos.
  7. Iškepusius gabalėlius trumpai padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.

Orkaitėje keptas eršketas Kūčių vakarienei

Orkaitėje keptas eršketas – elegantiškas pasirinkimas Kūčių vakarienei, kuris sukuria šventinę ir jaukią atmosferą prie stalo. Žuvis kepama lėtai, todėl lieka sultinga, o jos natūralus skonis puikiai dera su prieskoniais, citrina ar šviežiomis žolelėmis. Toks patiekalas ne tik puošia stalą, bet ir suteikia Kūčių vakarienei tradicinio, tačiau rafinuoto akcento.

Karalių pamėgtas skonis grįžta ant Kūčių stalo: ši beveik bekaulė žuvis išstumia karpį ir žavi savo istorija. Orkaitėje keptas eršketas

Ingredientai:

  • didesnis eršketas
  • aliejus ar alyvuogių aliejus
  • smulki druska
  • juodieji pipirai
  • citrinos sultys
  • 1 svogūnas
  • 50 g sviesto

Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt

Gaminimas:
  1. Nuplaukite ir išskroskite žuvį. Supjaustykite gabalais – filė arba pilvaplėvėmis.
  2. Kiekvieną gabalą įtrinkite aliejumi, pasūdykite, papipiruokite, apšlakstykite citrina.
  3. Svogūną supjaustykite labai smulkiais kubeliais ir pabarstykite ant žuvies.
  4. Sudėkite į indą, uždenkite ir 2 valandas laikykite šaldytuve, kad prieskoniai įsigertų.
  5. Kepimo indą patepkite aliejumi ir sudėkite žuvies gabalus vienu sluoksniu.
  6. Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais ir tolygiai išdėliokite ant viršaus.
  7. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 40 minučių, kol žuvis taps minkšta, sultinga ir švelniai apskrudusi.

Ar verta rinktis eršketą vietoj karpio?

Jeigu ieškai elegantiškesnio, sveikesnio ir švelnesnio skonio varianto, eršketas – idealus pasirinkimas. Tai žuvis, kuri sujungia prabangą, paprastą paruošimą ir nuostabią tekstūrą. Nenuostabu, kad karaliai ją laikė delikatesu – šiandien ta pati kokybė gali atsidurti ir ant tavo šventinio stalo.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Eršketasžuvies patiekalaiŽuvis

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

7 priežastys, kodėl buvę vyrai vėl nori susitikti
Gyvenimas

7 priežastys, kodėl buvę vyrai vėl nori susitikti

Ką valgyti, kad išsaugotumėte sveikas akis
Sveikata ir grožis

Ką valgyti, kad išsaugotumėte sveikas akis

Kaip rasti meilę be pažinčių programėlių: tikros istorijos ir patarimai
Gyvenimas

Kaip rasti meilę be pažinčių programėlių: tikros istorijos ir patarimai

Kalėdos su šeima: žaidimai šeimai ir idėjos linksma dienai
Gyvenimas

Kalėdos su šeima: žaidimai šeimai ir idėjos linksma dienai

Lietiniai blynai. 10 taisyklių kaip iškepti tobulus.
Blynai

Kaip iškepti gardžius lietinius blynus? Virtuvės šefas dalijasi 10 taisyklių

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?