ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kario prieskonių nauda sveikatai: 6 moksliškai patvirtinti privalumai
Sveikata ir grožis

Kario prieskonių nauda sveikatai: 6 moksliškai patvirtinti privalumai

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-26
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kario prieskonių nauda sveikatai: 6 moksliškai patvirtinti privalumai
Kario prieskonių nauda sveikatai: 6 moksliškai patvirtinti privalumai

Nors karis nėra kilęs iš Vakarų pasaulio, šiandien šie aromatingi prieskoniai ir pastos tapo neatsiejama daugelio virtuvių dalimi visame pasaulyje. Kario prieskonių mišiniai skiriasi priklausomai nuo regiono – indiški, tailandietiški, japoniški ar karibietiški variantai turi savo unikalų skonį ir sudėtį. Tačiau visus juos vienija viena – įspūdinga nauda sveikatai.

Kas sudaro kario mišinius?

Dietologė Anar Allidina paaiškina, kad nors kario receptūros skiriasi, pagrindiniai ingredientai dažniausiai išlieka tie patys:

  • Ciberžolė
  • Kuminas
  • Kalendros sėklos
  • Kalendra
  • Imbieras
  • Česnakas
  • Ožragių sėklos
  • Čili pipirai

6 svarbiausi kario prieskonių privalumai sveikatai

1. Stiprina širdies sveikatą

Kario sudėtyje esantys ingredientai teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą:

Taip pat skaitykite

Pastebėjote griovelius ant nagų? Štai, ką galėtų tai reikšti.
Pastebėjote griovelius ant nagų? Štai, ką tai reiškia
2025-07-16
Kodėl naktį kyla alkio priepuoliai ir kaip tai įveikti?
Kodėl naktį kyla alkio priepuoliai ir kaip tai įveikti?
2025-06-23
Kas geriau dantų priežiūrai – dantų siūlas ar irigatorius?
Kas geriau dantų priežiūrai – dantų siūlas ar irigatorius?
2025-08-25
Kreatinas: nauda, vartojimas ir svarbiausi faktai
Kreatinas: nauda, vartojimas ir svarbiausi faktai
2025-08-07
  • Česnakas mažina cholesterolį ir kraujospūdį
  • Kalendros sėklos turi skaidulų, vitamino K, kalcio ir kalio
  • Kalendra mažina sisteminį uždegimą
  • Imbieras pasižymi kardioprotekcinėmis savybėmis

2021 metų tyrimas parodė, kad imbieras padeda:

  • Mažinti kraujospūdį
  • Reguliuoti cholesterolio lygį
  • Gerinti kraujagyslių funkcijas
Kario prieskonių nauda širdžiai

2. Gerina virškinimą

Kario sudėtyje esantys ingredientai padeda virškinimo sistemai:

  • Imbieras malšina pykinimą ir skatina virškinimą
  • Čili pipirai reguliuoja skrandžio rūgštingumą
  • Skatina gleivių gamybą skrandyje
  • Padeda išvengti skrandžio opų

3. Stiprina imuninę sistemą

Kario prieskoniai ypač naudingi peršalimų sezonu dėl:

  • Aukšto antioksidantų kiekio
  • Uždegimą mažinančių savybių
  • Antibakterinio ir antivirusinio poveikio

Ypač vertinga ciberžolės sudėtyje esanti kurkumino medžiaga, kurios efektyvumą prieš bakterines ir virusines infekcijas patvirtino 2023 metų mokslinė apžvalga.

4. Gerina medžiagų apykaitą

Kario prieskoniai padeda palaikyti sveiką medžiagų apykaitą:

Taip pat skaitykite

Šermukšnio nauda sveikatai
Šermukšnio nauda širdžiai, kepenims, smegenims ir žarnynui
2025-06-20
Gėrimai, kurie kenkia kepenims labiau nei alkoholis
Gėrimai, kurie kenkia kepenims labiau nei alkoholis
2025-06-20
Vežys - metabolinė liga, kuriai svarbi tinkama mityba
Mokslininkų sugriautas mitas apie vėžį, pasirodo, jog jis nėra genetiškai nulemtas
2025-06-20
Vitaminas D ir jo vartojimas
Vitaminas D: kada ir kaip jį vartoti, kad būtų efektyviausias?
2025-06-20
  • Kuminas reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
  • Mažina insulino lygį
  • Čili pipirai skatina rudųjų riebalų ląstelių aktyvumą
  • Greitina medžiagų apykaitą

5. Reguliuoja hormonų veiklą

Ožragių sėklos kario mišiniuose turi teigiamą poveikį hormonų sistemai:

  • Skatina pieno gamybą žindančioms moterims
  • Didina testosterono lygį vyrams
  • Padeda reguliuoti estrogeną moterims po menopauzės

6. Saugo smegenų sveikatą

Moksliniai tyrimai rodo, kad kario sudedamosios dalys:

  • Lėtina neurodegeneracinius procesus
  • Mažina Alzheimerio ir Parkinsono ligų simptomus
  • Padeda malšinti migrenos priepuolius
  • Turi neuroprotekcinių savybių

Kaip naudoti karį namuose?

Patarimai ruošiant

Atkreipkite dėmesį į parduotuvėse parduodamas kario pastas:

  • Tikrinkite druskos kiekį
  • Stebėkite kokosų pieno kiekį (dėl sočiųjų riebalų)
  • Rinkitės mažesnio aštumo variantus, jei turite jautrų skrandį

Kūrybiški patiekalų pasiūlymai:

  • Marinavimui: sumaišykite kario pastą su jogurtu mėsai
  • Daržovėms: apvoliokite kario prieskonių milteliais ir kepkite orkaitėje
  • Sriuboms: įdėkite šaukštelį kario į daržovių sriubą
  • Troškiniams: naudokite su liesesniu kokosų pienu ar ankštinėmis daržovėmis

Puikiai dera su:

  • Daržovėmis: brokoliais, žiediniais kopūstais, saldžiaisiais bulvėmis
  • Baltymais: vištiena, žuvimi, tofu, pupelėmis, lęšiais
  • Riešutais: anakardžiais
  • Grūdinėmis kultūromis: ruduoju ryžiu, kinoa

Kario prieskoniai – tai ne tik skonio, bet ir sveikatos šaltinis. Reguliariai įtraukiant šiuos prieskonius į savo mitybą, galima pagerinti širdies, virškinimo sistemos, imuninės sistemos veiklą ir bendrą savijautą. Svarbiausia – eksperimentuoti su skirtingais kario variantais ir atrasti sau tinkamiausią derinį.

Atminkite, kad geriausias rezultatas pasiekiamas, kai kario prieskoniai yra subalansuotos, įvairios mitybos dalis, o ne vienintelis sveikatos gerinimo būdas.

Šaltinis: realsimple.com

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Kario prieskoniaiprieskoniaiŠirdies sveikatavirškinimas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Vyriškoji menopauzė: mitas ar tikrovė?
Sveikata ir grožis

Vyriškoji menopauzė: mitas ar tikrovė? Naudinga informacija

Kiaušiniai ir jų konservavimas
Gyvenimas

Kiaušiniai išliks švieži gerokai ilgiau jei pasinaudosite šiuo senu triuku

Kepta avižinė košė su grūdėta varške
Košės

Kepta avižinė košė su grūdėta varške

Kas vyko Lietuvoje savaitgalį: 10 svarbiausių įvykių
Lietuva

Kas vyko Lietuvoje savaitgalį: 10 svarbiausių įvykių

Audi revoliucija hibridų pasaulyje: kai tylus važiavimas susitinka su sportiniu charakteriu
Automobiliai

Audi revoliucija hibridų pasaulyje: kai tylus važiavimas susitinka su sportiniu charakteriu

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?