Žiemą, kai už lango šąla, norisi ne tik sušilti, bet ir pasimėgauti skaniu bei jaukiu gėrimu. Tradiciškai žmonės renkasi karštą vyną, tačiau šiandien vis daugiau dėmesio sulaukia ir madingi žieminiai kokteiliai: grogas, karštas Aperol, aronijų kokteiliai ir kiti. Tačiau ar verta atsisakyti klasikos dėl naujovių? Ar tikrai madingi kokteiliai gali pakeisti amžinąjį karštą vyną?
Kodėl karštas vynas ir toliau populiarus?
Pasak žymios someljė Alinos Puchalskos, karštas vynas išlieka vienu pagrindinių žiemos simbolių ir nepaisant kasmetinių naujų madingų alternatyvų, jis niekada nepraranda savo aktualumo. Alina įsitikinusi, kad šis gėrimas nesensta ir nereikalauja jokių brangių pakaitalų. Gerai paruoštas karštas vynas yra visiškai savarankiškas gėrimas, kuris ne tik sukuria jaukią atmosferą, bet ir nepakartojamą skonį.
„Nereikia karšto vyno keisti į „premium“ kokteilius“, – teigia ekspertė, pabrėždama, kad klasika lieka klasika dėl savo paprastumo ir autentiškumo.

Paprastumas – tai, kas daro karštą vyną neprilygstamą
Savo komentare Puchalska pabrėžia, kad svarbiausia gero karšto vyno paslaptis yra jo paprastume. Pirmiausia reikia pasirinkti sauso raudono vyno pagrindą, vengiant per saldžių vynų, nes geriau patiems kontroliuoti cukraus ir medaus kiekį, kad galėtumėte prisitaikyti prie savo nuotaikos.
Be to, prieskoniai, tokie kaip cinamonas, gvazdikėliai ir lauro lapai, atlieka labai svarbų vaidmenį. Nepamirškite ir apelsinų, kurie suteikia gėrimui vaisinę šviežumą ir subtilų aromatą. Alina pataria nenaudoti prabangių vynų, nes jie tik apkrautų gėrimo skonį, kai tuo tarpu paprasti sausieji vynai išlaiko natūralų skonį ir suteikia švelnų, bet ryškų charakterį.
Žiemos 2025/2026 tendencijos: Klasika be kūrybos perviršio
Šaltuoju metų laiku mulled wine sugrįžta į „gryną klasiką“. Nereikia jokių įmantrių improvizacijų ar modernių ingredientų – svarbiausia yra detalių kruopštumas. Puchalska pabrėžia, kad karštas vynas yra gėrimas, kuris šildo ne tik dėl ingredientų, bet ir dėl savo tradicijos, kuri visada išlieka aktuali. Tad ir šiemet nereikia jo keisti į kokteilius su „premium“ alkoholiu, nes tikroji jo vertė slypi paprastume ir šiltose žiemos akimirkose.
Išvada: Karštas vynas – nepakeičiamas žiemos gėrimas
Nepaisant visų madingų kokteilių ir naujų žieminių gėrimų, karštas vynas ir toliau išlieka visų mėgstamu pasirinkimu. Jis sukuria jaukumą, primena tradicijas ir niekada nenustoja būti aktualus. Jei norite pasimėgauti tikru žiemos skoniu, karštas vynas tikrai nenusileis jokiam kitam kokteiliui.
Šaltinis: ukr.media
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.