Kai kurie maisto produktai ir daiktai ant virtuvės stalviršio gali greitai sugesti arba tapti pavojingų bakterijų šaltiniu. Sužinokite, ką reikėtų nuvalyti ir kur laikyti, kad išvengtumėte galimų sveikatos rizikų.
Maži buitiniai prietaisai
Rekomenduojama nelaikyti mažų buitinių prietaisų ant stalviršio nuolat. Tai daroma dėl kelių priežasčių:
Saugumas – elektriniai prietaisai gali netyčia įsijungti arba nukristi.
Higiena – ant stalviršio lengviau kaupiasi dulkės, trupiniai ir riebalai, kurie gali paspartinti įrangos užteršimą.
Erdvės organizavimas – nuolat laikant prietaisus ant stalviršio, prarandama vieta maisto ruošimui ir tampa sunkiau išlaikyti tvarką.
Ilgaamžiškumas – kai kurie prietaisai yra jautrūs drėgmei ir tiesioginiams saulės spinduliams, kas gali sutrumpinti jų tarnavimo laiką.
Todėl geriausia mažus prietaisus laikyti spintelėse arba ant specialių lentynų, bet ne ant darbo paviršiaus nuolat.
Virimo knygos ant virtuvės stalviršio
Virimo knygos geriausiai neturėtų būti laikomos ant stalviršio šalia viryklės ar kriauklės. Drėgmė ir garai, kylantys nuo verdančių patiekalų ar plaunamų indų, gali sugadinti puslapius ir viršelį. Be to, riebalų ir kitų maisto produktų išsiliejimai gali palikti dėmes ant popieriaus. Ilgalaikis šilumos poveikis nuo viryklės ar orkaitės gali net iškraipyti knygą.

Pjaustymo lentos
Stalviršiai renka dulkes, bakterijas ir maisto likučius, kurie gali ištepti pjaustymo lentą. Medinės arba plastikinės lentos gali sugerti drėgmę ir kvapus iš oro ar maisto, todėl padidėja mikroorganizmų augimo rizika. Be to, nuolatinis kontaktas su drėgnomis ar purvinomis paviršiais spartina dėvėjimąsi, skilimus ir deformacijas.
Teisingas laikymas:
- Laikykite lentas vertikaliai specialiose stovose.
- Laikykite lentą ant lentynos arba spintelėje.
- Po plovimo – visiškai išdžiovinkite prieš sandėliuodami.
Ką galima laikyti ant virtuvės stalviršio?
Virtuvės stalviršio paskirtis dažnai yra laikyti daiktus, kurie naudojami dažnai ir kuriuos reikia lengvai pasiekti. Tai gali būti:
- Indai ir virtuvės įrankiai (peiliai, šaukštai, mentele).
- Maži buitiniai prietaisai (virdulys, skrudintuvas, kavos aparatas).
- Prieskoniai.
- Vaisiai ir daržovės krepšiuose.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.