Medus yra produktas, kuriame gausu mikroelementų, ir jis yra vienas iš sveikiausių saldumynų. Bet kas nutiks žmogaus organizmui, jei kasdien valgysite medų? Išsiaiškinkime.

Medus žmonijai buvo žinomas labai seniai ir niekam ne paslaptis, kad jis puikiai tinka naudoti ir kaip vaistas, ir kaip desertas. Medus nerekomenduojamas alergiškiems, nėščioms ir žindančioms. Net diabetikams leidžiama medaus, tačiau nedideliais kiekiais. Bet kas nutiks, jei valgysite medų kiekvieną dieną? Be pagrindinių naudingų savybių, medus gali stiprinti imunitetą, pagerinti nuotaiką ir padėti organizmui kovoti su oksidaciniu stresu.
Kraujospūdžio sumažėjimas
Dėl didelio gliukozės kiekio meduje mūsų smegenys pasiima signalą pagumburyje (tarpinių smegenų dalyje), mūsų malonumas padidėja, po to suaktyvėja parasimpatinė nervų sistema, dėl kurios atsipalaiduoja nervų sistema ir sumažėja kraujo spaudimas. Šis poveikis gali būti naudingas žmonėms, kenčiantiems nuo hipertenzijos, nes medus veikia švelniai ir natūraliai.
Medus mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį
Jūs visi žinote, kad padidėjus cholesterolio kiekiui, kraujagyslių sienelėse susidaro apnašos. Meduje yra askorbo rūgšties, kalio, natrio, magnio ir geležies jonų, kurie pagreitina kraujotaką, tonizuoja širdį ir taip natūraliai sumažina cholesterolio kiekį. Reguliariai valgomas medus kartu su sveika mityba gali padėti išlaikyti arterijų elastingumą ir mažinti širdies ligų riziką.
Padeda atsikratyti kosulio
Medus yra puikus būdas prevenciškai slopinti prasidėjusį kosulį, būtent meduje esančios savybės padeda atsikratyti gerklės skausmo ar perštėjimo. Taip pat galite išbandyti medaus inhaliacijas. Medus turi švelnų antiseptinį poveikį, todėl gali padėti sumažinti gerklės uždegimą ir skatinti natūralų organizmo atsparumą peršalimui.
Antibakterinės savybės
Medus turi antibakterinių ir priešuždegiminių savybių, pavyzdžiui, Antrojo pasaulinio karo metu medus buvo tepamas ant žaizdų. Taip pat ryte prieš valgį patartina suvalgyti šaukštą medaus – taip galite pagerinti skrandžio ir žarnų gleivinės būklę. Medus taip pat gali padėti mažinti burnos ertmės uždegimą ir gerinti dantų sveikatą, nes kai kurios medaus rūšys turi natūralių antibakterinių komponentų.

Atmintis ir savijauta
Mokslininkai atliko eksperimentą, trims žiurkių grupėms buvo taikoma medaus dieta, kitoms – sacharozės dieta, trečioji grupė liko be saldumynų. Žiurkės, kurių mityboje buvo medaus, visą laiką buvo aktyvesnės ir geriau įsiminė vietą. Žmonėms yra toks pats poveikis, be atminties gerinimo, medus taip pat mažina nerimą, veikia kaip švelnus raminamasis vaistas. Medus gali skatinti neurotransmiterių, tokių kaip serotoninas, gamybą, todėl jis prisideda prie geresnės nuotaikos ir bendros psichinės sveikatos.
Graži oda
Medaus pilingas yra puikus būdas sutvirtinti odą ir padaryti ją lygesnę. Medus prasiskverbia į atviras odos poras ir maitina ją, surinkdamas iš organizmo kenksmingas medžiagas, kaip savotiška kempinė. Reguliariai naudojamas medus gali pagerinti odos drėkinimą, skatinti ląstelių atsinaujinimą ir mažinti smulkių raukšlių atsiradimą.
Yra dar nemažai naudingų medaus savybių, pavyzdžiui, jis gali padėti stiprinti plaukus, gerinti miegą ir skatinti virškinimą, todėl jei žinote apie jas – pasidalinkite komentaruose. Atminkite, kad medus yra labai naudingas, tačiau turi būti vartojamas atitinkamas kiekis, kad nesukeltų cukraus perteklių organizme.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.