Kasmet, pasibaigus vasarai ir darže likus nemažai neprinokusių pomidorų, daugelis suka galvą, kaip juos sunaudoti. Išmesti būtų gaila, o laukti, kol visi sunoks, – ne visada įmanoma. Aš atradau paprastą ir patikimą būdą, kaip išsaugoti žalius pomidorus žiemai – konservuoti juos ypatingu receptu. Rezultatas ne tik praktiškas, bet ir labai gardus: tokie pomidorai tampa puikiu priedu prie kasdienių patiekalų, suteikia spalvų rudens stalui ir maloniai nustebina savo skoniu.
Jums reikės:
- 1 kg žalių pomidorų
- 2 česnako galvučių
- 60 ml obuolių sidro acto (vienam stiklainiui)
- 1 arb. š. cukraus (vienam stiklainiui)
- 3-4 citrinos rūgšties grūdelių (vienam stiklainiui)
- 1/2 arb. š. akmens druskos (vienam stiklainiui)
- vandens
Kaip gaminti?
- Nuplautus pomidorus supjaustykite 1 cm storio griežinėliais.
- Nulupkite česnaką ir susmulkinkite skiltelėmis.
- Sudėkite česnaką į švarius ir sterilius stiklainius.
- Sudėkite pomidorų griežinėlius.
- Į stiklainius įberkite cukraus.
- Įberkite akmens druskos.
- Įberkite citrinos rūgšties.
- Supilkite actą.
- Įpilkite kambario temperatūros vandens.
- Užsukite steriliais dangteliais.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje 25 dienas.
- Atidarytą stiklainį laikykite šaldytuve.
Žalių pomidorų padažas
Iš žalių pomidorų taip pat galima pasigaminti padažą. Jis dažnai būna gaivesnio ir šiek tiek rūgštesnio skonio nei iš prinokusių pomidorų, todėl puikiai tinka prie mėsos ar žuvies patiekalų. Be to, tokį padažą galima pagardinti aštriais prieskoniais ir žolelėmis, suteikiant jam išskirtinį aromatą.
Jums reikės:
- 1,4 kg žalių pomidorų
- 1/2 kg obuolių
- 2 svogūnų
- 20 ml acto
- Maltų juodųjų pipirų
- druskos
- prieskonių pagal skonį (pvz., tinka kvapieji pipirai, garstyčių sėklos, ir t.t.)
Kaip gaminti?
- Pomidorus supjaustykite gabalėliais, susmulkinkite ir kepkite su smulkintais obuoliais ir svogūnais.
- Įmaišykite actą ir prieskonius.
- Užvirinkite ir supilstykite į stiklainius.
- Sterilizuokite vandens vonelėje mažiausiai 20 minučių.
- Nerimaujate, kad žalieji pomidorai yra nuodingi? Jūs turite tai žinoti!
- Neprinokę pomidorai turi didesnę dozę tomatino ir solanino – nuodų, kenkiančių žmogaus organizmui.
- Vis dėlto, ruošdami pomidorus įpilsite acto, kuris pašalins žalingą nuodų poveikį.
- Žindančios ir nėščios moterys turėtų vengti vartoti bet kokių žalių pomidorų produktų.
Skanaus!