ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Kefyras ar jogurtas – kuris pieno produktas naudingesnis jūsų sveikatai?
Sveikata ir grožis

Kefyras ar jogurtas – kuris pieno produktas naudingesnis jūsų sveikatai?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-04
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Kefyras ar jogurtas – kuris pieno produktas naudingesnis jūsų sveikatai?
Kefyras ar jogurtas – kuris pieno produktas naudingesnis jūsų sveikatai?

Fermentuoti pieno produktai jau seniai vertinami dėl savo teigiamos įtakos žarnynui ir bendrai sveikatai. Tarp populiariausių – kefyras ir jogurtas. Nors abu gaminami iš fermentuoto pieno, jų savybės, poveikis organizmui ir netgi skonis skiriasi gana ženkliai. Tad kuris iš jų – kefyras ar jogurtas – yra naudingesnis?

Kas yra kefyras?

Kefyro pavadinimas kilęs iš turkiško žodžio kef, reiškiančio „putas“, ir kefly – „linksmas“. Šis natūraliai fermentuotas pieno gėrimas tradiciškai gaminamas iš karvės ar ožkos pieno, naudojant kefyro grybus arba specialias fermentacines kultūras.

Kefyras išsiskiria savo daugybe gyvųjų bakterijų ir mielių, kurios ne tik palaiko žarnyno mikroflorą, bet ir sustiprina imunitetą, mažina uždegimus, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje bei mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį. Jame gausu vitaminų B12, folio rūgšties, biotino, kalcio, magnio, fosforo ir kitų mikroelementų.

Svarbu paminėti, kad nors kefyras pasižymi mažu laktozės kiekiu, žmonėms su itin stipriu laktozės netoleravimu jis vis tiek gali sukelti nemalonių simptomų.

Kas yra jogurtas?

Jogurtas – tai fermentuotas pieno produktas, gaminamas pasitelkus dvi specifines bakterijas: Lactobacillus bulgaricus ir Streptococcus thermophilus. Fermentacijos metu pieno cukrus (laktozė) virsta pieno rūgštimi, todėl jogurtą dažnai gali vartoti net ir tie, kurie jautrūs laktozei.

Jogurtas yra puikus kalcio, baltymų bei B grupės vitaminų šaltinis. Reguliarus jo vartojimas padeda stiprinti imuninę sistemą, mažina uždegimus žarnyne ir prisideda prie cholesterolio kiekio kraujyje reguliavimo. Vis dėlto, verta žinoti, kad jogurto bakterijos tiesiog pereina per virškinimo sistemą ir neužsibūna žarnyne – tai reiškia, kad jos neturi ilgalaikio poveikio mikrobiotai.

Kefyras ar jogurtas: pagrindiniai skirtumai

Kefyras ar jogurtas: pagrindiniai skirtumai

1. Skonis ir tekstūra

Jogurtas dažniausiai yra švelnaus skonio, tirštos, kreminės konsistencijos. Kefyras – skystesnis, rūgštesnis, kartais šiek tiek „putojantis“, nes fermentacijos metu susidaro nedidelis alkoholio kiekis (iki 1–2 %).

2. Bakterijų įvairovė

Jogurte yra tik dvi bakterijų rūšys, tuo tarpu kefyras – tikra probiotikų bomba. Jame gali būti daugiau nei 10 skirtingų bakterijų ir mielių štamų, tarp jų – Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, kurie turi teigiamą poveikį žarnyno gleivinei, slopina patogeninius mikroorganizmus ir padeda palaikyti stiprią imuninę sistemą.

3. Probiotikai ir virškinimas

Kefyro probiotikai ne tik išgyvena kelionę per virškinimo traktą, bet ir geba kolonizuoti žarnyną – tai reiškia ilgalaikį poveikį mikrobiotai. Priešingai, jogurto bakterijos neturi tokių gebėjimų. Be to, kefyre esančios fermentacijos medžiagos padeda ne tik virškinti patį produktą, bet ir pagerina visų kartu vartojamų maisto produktų įsisavinimą.

4. Virškinamumas

Dėl smulkesnės struktūros kefyras dažnai lengviau pasisavinamas nei jogurtas. Jis ypač tinkamas tiems, kurie turi jautrią virškinimo sistemą ar siekia pagerinti žarnyno floros būklę po antibiotikų vartojimo.

Kefyras ar jogurtas: ką rinktis?

Viskas priklauso nuo jūsų sveikatos poreikių. Jei ieškote švelnaus skonio produkto su geru baltymų ir kalcio kiekiu – jogurtas bus puikus pasirinkimas. Tačiau jei jūsų tikslas – stiprinti žarnyno mikrobiotą, palaikyti imuninę sistemą ir gauti daugiau gyvųjų probiotikų – kefyras neabejotinai išsiskiria savo nauda.

Ir jogurtas, ir kefyras yra vertingi sveikatai, tačiau kefyras pasižymi kur kas stipresnėmis probiotinėmis savybėmis. Tad jei siekiate ne tik skanaus, bet ir funkcionalaus produkto – verta į savo kasdienę mitybą įtraukti būtent kefyrą. Na, o jogurtas puikiai tiks kaip subalansuotas užkandis ar pusryčių priedas.

Šaltinis: https://www.vogue.es/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:jogurtasPieno produktai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Galvos masažas
Sveikata ir grožis

Galvos masažas: kaip jį tinkamai atlikti, jog plaukai augtų greičiau?

2025-06-23
Vitaminas K2: svarbus kaulams, širdžiai ir ne tik
Sveikata ir grožis

Vitaminas K2: svarbus kaulams, širdžiai ir ne tik

2025-06-26
Kalcio šaltiniai be pieno produktų: ką verta žinoti?
Sveikata ir grožis

Kalcio šaltiniai be pieno produktų: ką verta žinoti?

2025-06-26
Kuo naudinga žemuogių arbata?
Sveikata ir grožis

Kuo naudinga žemuogių arbata? Atsako ekspertai

2025-06-05

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?