Įprastas gėrimas iš pieno skyrelio gali ne tik palaikyti mikrobiotą, bet ir sulėtinti senėjimo procesus bei „remontuoti“ imuninę sistemą. Tyrimai rodo, kad kefyras gali turėti itin teigiamą poveikį organizmui, ypač vyresniame amžiuje.
Kefyras lėtina senėjimą
Japonijos Shinshu universiteto mokslininkai nustatė, kad tam tikros bakterijos, randamos kefyre, gali užkirsti kelią su amžiumi susijusiems pokyčiams svarbiuose organuose. Senstant silpsta imuninė sistema: ląstelės dalijasi lėčiau, atsiranda lėtinis uždegimas, o tokie organai kaip kepenys ar tymusas veikia prastesniais tempais. Eksperimento metu vyresniems peliams aštuonias savaites buvo duodamas Lactilactobacillus kefiri YRC2606, išskirtas iš kefyro. Mokslininkai pastebėjo, kad sulėtėjo su amžiumi susiję tymuso ir kepenų pokyčiai, sumažėjo organizmo uždegimas, o baltymų, blokuojančių ląstelių dalijimąsi ir skatinančių audinių senėjimą, lygis taip pat sumažėjo.
Kefyras – daugiau nei probiotikas
Kefyro pavadinimas kilęs iš turkų žodžio „keyif“, reiškiančio „gerą savijautą po valgymo“. Net jei ignoruotume naujausius japonų tyrimus, šis gėrimas išlieka supermaistu. Viena stiklinė kefyro suteikia: 9 gramus baltymų, kurie palaiko raumenis, trečdalį paros kalcio normos stipriems kaulams, vitaminus B12, D ir K2, svarbius energijai ir širdies sveikatai. Be to, specifinis probiotikas Lactobacillus kefiri gali slopinti kenksmingų bakterijų, tokių kaip salmonelė ar E. coli, augimą bei mažinti „blogojo“ cholesterolio lygį.

Naudinga imunitetui ir energijai
Reguliarus kefyro vartojimas gali padėti vyresnio amžiaus žmonėms išlaikyti imunitetą, fizinį aktyvumą ir bendrą gerovę. Šis gėrimas veikia ne tik kaip maistingas produktas, bet ir kaip natūrali priemonė kovojant su senėjimu bei lėtiniu uždegimu organizme. Mokslininkai teigia, kad tokio tipo bakterijos gali tapti pagrindu funkciniams produktams, padedantiems ilgiau jaustis sveikiems ir energingiems.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.