ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Kodėl duona taip greitai supelija? Ir kaip išlaikyti ją šviežią ilgiau?
Naudinga

Kodėl duona taip greitai supelija? Ir kaip išlaikyti ją šviežią ilgiau?

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-09-11
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Šiuolaikinė duona dažnai gaminama greito proceso metu. Kad kepykloms nereikėtų gaišti laiko ilgam raugui ar natūraliam kildinimui, į tešlą dedama įvairių priedų, mielių pagreitinimo priemonių, skonio stipriklių bei minkštiklių. Taip duona iškepa greičiau, tačiau jos skonis ir išliekamumas gerokai prastesnis.

Kodėl duona taip greitai supelija? Ir kaip išlaikyti ją šviežią ilgiau?
Kodėl duona taip greitai supelija? Ir kaip išlaikyti ją šviežią ilgiau?

Be to, kepama dažniausiai elektrinėse orkaitėse, o ne tradicinėse, kurios užtikrina traškią ploną plutą. Dėl to parduotuvėse esanti duona dažniausiai būna minkšta, bet greitai praranda šviežumą.

Didelę įtaką turi ir miltų kokybė. Gamintojai dažnai naudoja pigesnius, žemesnės rūšies miltus, nes tai leidžia sumažinti kainą, tačiau kartu pablogina ir galutinio produkto skonį bei kokybę.

Kodėl duonos skonis toks prastas?

Svarbus veiksnys – pakuotė. Šiuolaikinė duona vos iškepusi dedama į plastikinį maišelį. Kol ji dar šilta, viduje susidaro drėgmė, dėl kurios duona greičiau minkštėja, praranda plutą ir tampa puiki terpė pelėsiams.

Taip pat skaitykite

Orkaitėje keptos šviežios dešrelės su bulvių virtinukais
Orkaitėje keptos šviežios dešrelės su bulvių virtinukais
2025-07-30
Naminis sirupas, receptai, kaip pasigaminti
Naminis sirupas arbatai – natūralus ir kupinas vitaminų. Išbandykite 4 skirtingus skonius
2025-06-16
Salotų lapų pesto
Salotų lapų pesto – netikėtas pagardas įvairiems patiekalams
2025-07-31
Sumuštiniai su avokadu receptas
Gardūs sumuštiniai su avokadu ir kiaušiniu. Tobulai tinka pusryčiams ir kaip užkandis
2025-06-12

Riekelių pjaustymas taip pat trumpina duonos galiojimo laiką – paviršius greičiau oksiduojasi, pluta suminkštėja, o vidus pradeda senti. Jei tokia duona laikoma maišelyje, vos po 1–2 dienų ji gali supelyti.

Kaip duoną išlaikyti šviežią ilgiau?

Nors parduotuvinė duona greitai genda, yra būdų prailginti jos šviežumą:

  • Laikykite popieriniame ar drobiniame maišelyje. Taip duona kvėpuos ir nesusikaups drėgmė.
  • Leiskite kepalui atvėsti prieš dedant į maišelį. Jei duona šilta, drėgmė plastikiniame maišelyje sukurs idealią terpę pelėsiui.
  • Naudokite duonos dėžę. Ji reguliuoja drėgmės lygį ir apsaugo nuo per didelės oro cirkuliacijos.
  • Užšaldykite. Jei nesuvalgysite viso kepalo per kelias dienas, supjaustykite riekelėmis ir užšaldykite. Ištrauktą galima pašildyti orkaitėje ar skrudintuve.
  • Įdėkite obuolio ar bulvės gabalėlį į duoninę. Tai padės išlaikyti duonos minkštumą ilgiau.

Laikydamiesi šių paprastų patarimų galėsite mėgautis šviežia duona ilgiau, o pelėsio išvengsite be didelių pastangų.

Kaip atpažinti kokybišką duoną parduotuvėje?

Renkantis duoną verta atidžiai perskaityti etiketę. Kuo trumpesnis sudedamųjų dalių sąrašas, tuo geriau. Kokybiška duona paprastai gaminama iš miltų, vandens, druskos, mielių arba raugo. Jei sudėtyje matote daug priedų, konservantų ar dirbtinių pagerintojų, tokia duona ilgiau išsilaikys, bet jos skonis ir nauda sveikatai bus menkesnė.

Atkreipkite dėmesį ir į duonos kvapą bei plutą – natūraliai kepta duona turėtų turėti malonų aromatą, o pluta būti tvirta, ne pernelyg minkšta ar gumuliuota.

Namų kepimas – sveikesnė ir skanesnė alternatyva

Vis daugiau žmonių atranda duonos kepimo namuose privalumus. Naudodami natūralų raugą, aukštesnės kokybės miltus bei nenaudodami cheminių priedų, galite pasigaminti duoną, kuri išliks šviežia ir skani ilgiau. Be to, kepant patiems atsiveria galimybė eksperimentuoti su įvairiais priedais – sėklomis, riešutais, prieskoniais ar net daržovėmis.

Tokiu būdu kontroliuojate ne tik skonį, bet ir savo sveikatą – naminė duona yra lengviau virškinama, turi daugiau maistinės vertės ir išlieka natūraliai šviežia.

Kada duonos geriau nebevalgyti?

Jeigu ant duonos atsirado pelėsio, jos valgyti nebegalima – net ir nedidelis dėmelės gabalėlis rodo, kad grybelis jau pasklidęs gilyn. Tokia duona gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų, todėl geriausia jos atsisakyti iš karto. Taip pat nerekomenduojama vartoti duonos, kuri pradėjo skleisti rūgštoką ar neįprastą kvapą, nes tai signalizuoja apie gedimo procesus.

Taip pat skaitykite

Virtų bulvių ir lašišos paplotėliai
Virtų bulvių ir lašišos paplotėliai: puikus pasirinkimas pietums ar vakarienei
2025-07-22
Įdarytos vištienos šlaunelės
Įdarytos vištienos šlaunelės – neeilinei vakarienei
2025-08-07
Pupelių salotos su tobulu padažu
Pupelių salotos su tobulu padažu
2025-08-12
Mini bananų blyneliai
Mini bananų blyneliai
2025-06-24

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:duonaPelėsisŠviežia duona

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Sultinga mėsa be marinavimo: greitas ir lengvas paruošimas
Naudinga

Sultinga mėsa be marinavimo: greitas ir lengvas paruošimas

Atminties kontrolė: mokslo pažanga tarp terapijos ir etikos ribų
Įdomu

Atminties kontrolė: mokslo pažanga tarp terapijos ir etikos ribų

Ar galima valgyti ledus, kai skauda gerklę: mitas ar tiesa?
Sveikata ir grožis

Ar galima valgyti ledus, kai skauda gerklę: mitas ar tiesa?

Zodiako ženlai, kuriems rūpi kitų nuomonė
Horoskopai

Astrologų teigimu, šie zodiako ženklai labiausiai rūpinasi, ką apie juos pagalvos kiti

Balta duona: kodėl verta riboti jos vartojimą?
Sveikata ir grožis

Balta duona: kodėl verta riboti jos vartojimą?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?