ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Kodėl į arbatą ar kavą negalima dėti cukraus: odontologas paaiškino
Sveikata ir grožis

Kodėl į arbatą ar kavą negalima dėti cukraus: odontologas paaiškino

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-28
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kodėl į arbatą ar kavą negalima dėti cukraus: odontologas paaiškino
Kodėl į arbatą ar kavą negalima dėti cukraus: odontologas paaiškino

Dantų sveikata priklauso ne tik nuo tinkamos priežiūros, bet ir nuo kasdienių mitybos įpročių. Vienas iš didžiausių dantų pažeidėjų yra cukrus, kuris gali sukelti dantų emalio demineralizaciją ir ėduonį. Tačiau odontologai įspėja, kad ne tik saldumynai, bet ir cukrus karštuose gėrimuose gali būti itin kenksmingas dantims. Sužinokite, kodėl negalima dėti cukraus į karštus gėrimus.

Kodėl nerekomenduojama dėti cukraus į karštus gėrimus?

Odontologė Anna Peterson paaiškino, kad cukrus karštuose gėrimuose gali sukelti daugiau žalos nei valgant šokoladą.

Kai valgome saldumynus, cukrus patenka į burną ir pradeda veikti dantis, tačiau paprastai maistas suvartojamas greitai, o seilės padeda neutralizuoti rūgštis. Tačiau karšti gėrimai geriami lėčiau, o tai reiškia, kad cukrus burnoje lieka ilgiau.

Kiekvieną kartą, kai suvartojame cukrų, burnos terpė tampa rūgštinė ir dantys patenka į vadinamąją „pavojingą zoną”. Šioje būsenoje dantų emalis pradeda demineralizuotis, o tai yra pirmasis žingsnis į dantų ėduonies vystymąsi.

Odontologė teigia, kad normaliomis sąlygomis dantys gali „susidoroti” su trimis pagrindiniais valgiais per dieną ir dviem užkandžiais tarp jų. Tačiau, jei per dieną geriama daug karštų gėrimų su cukrumi, dantys nuolat išlieka pavojingoje zonoje ir jų atstatymas tampa sudėtingesnis.

Kodėl nerekomenduojama dėti cukraus į karštus gėrimus?

Ilgas gėrimų gėrimo laikas didina žalą

Kitas svarbus faktorius – karštų gėrimų vartojimo trukmė. Jei šokolado plytelė suvalgoma per kelias minutes, tai arbata ar kava geriama 30–40 minučių. Kiekvienas gurkšnis su cukrumi vėl ir vėl grąžina dantis į pavojingą zoną, o jų apsauginis sluoksnis nespėja atsinaujinti.

Po tokio ilgo cukraus poveikio organizmui reikia dar bent 30 minučių, kad burnos pH grįžtų į normalią būseną. Jei karšti gėrimai geriami kelis kartus per dieną, dantys beveik nuolat yra pažeidžiamoje būsenoje.

Kaip sumažinti cukraus poveikį dantims?

Norint apsaugoti dantis nuo pažeidimo, rekomenduojama:

  • Nedėti cukraus arbatoje ir kavoje arba naudoti natūralias alternatyvas, pavyzdžiui, steviją.
  • Riboti karštų gėrimų vartojimo laiką ir negerti jų ilgiau nei 15–20 minučių.
  • Po gėrimų nevalyti dantų bent 30 minučių, kad nepažeistumėte emalio.
  • Gerti daugiau vandens tarp valgymų, kad sumažintumėte burnos rūgštingumą.

Karšti gėrimai yra neatsiejama daugelio kasdienybės dalis, tačiau sąmoningi pasirinkimai gali padėti išsaugoti sveikus dantis. Atsisakę cukraus arbatoje ir kavoje, ne tik sumažinsite dantų pažeidimo riziką, bet ir ilgainiui priprasite prie natūralios gėrimų skonio.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:arbatacukruskava

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Žaizdų gijimas: sužeistos odos ląstelės siunčia lėtus elektros impulsus
Sveikata ir grožis

Žaizdų gijimas: sužeistos odos ląstelės siunčia lėtus elektros impulsus

2025-07-16
Kava ir cinamonas. Nauda sveikatai
Sveikata ir grožis

Ekspertų teigimu pagardinus juo savo kavą organizmas jums padėkos

2025-07-23
Kaip išlikti ramiam nuolat girdint blogas naujienas
Sveikata ir grožis

Kaip išlikti ramiam nuolat girdint blogas naujienas: patarimai emocinei sveikatai stiprinti

2025-07-08
Kava ar juodoji arbata: kuri iš jų geriau jūsų sveikatai?
Uncategorized

Kava ar juodoji arbata: kuri iš jų geriau jūsų sveikatai?

2025-06-20

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?