ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Kodėl keptuvėje įkaitęs aliejus šaudo ir kaip neleisti jam taškytis?
Gyvenimas

Kodėl keptuvėje įkaitęs aliejus šaudo ir kaip neleisti jam taškytis?

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-10-16
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Daugumai moterų virtuvė yra tapusi dirbtuvėmis, biuru ir asmeniniu kabinetu. Čia mes praleidžiame nemažą savo gyvenimo dalį. Maisto gaminimas yra neatsiejamas procesas, ypač jei reikia pamaitinti visą šeimą. Suprantama, kad šiuolaikinėms šeimininkėms yra lengviau, nes turi daug „išmanių“ pagalbininkų: daugiafunkcinį puodą, mikrobangų krosnelę, indų plovimo mašiną, virtuvinį kombainą, trintuvą ir daug kitos technikos. Be to, modernios virtuvės dažnai turi anti-purškimo dangčius ir specialias keptuves su nelimpančia danga, kurios sumažina aliejaus purslų kiekį.

Kodėl keptuvėje įkaitęs aliejus šaudo ir kaip neleisti jam taškytis?
Kodėl keptuvėje įkaitęs aliejus šaudo ir kaip neleisti jam taškytis?

Kodėl įkaitęs aliejus „šaudo“?

Nepaisant didelio virtuvės prietaisų skaičiaus, jūs vis tiek patys turite gaminti maistą. Daugelis pamiršta, kad net mažiausi smulkūs veiksmai, pavyzdžiui, patiekalo sudėjimas į įkaitintą aliejų, gali sukelti staigų aliejaus „šaudymą“. Todėl svarbu žinoti, kaip sumažinti riziką ir apsaugoti tiek virtuvės paviršius, tiek savo odą.

Bet tai nereiškia, kad jums visai nereikia nieko daryti. Jei mes nesistengsime, tai niekas iš išvardintų dalykų neveiks. Mes gaminame ant viryklės, bet baigę darbus patys tvarkome virtuvę. Sunkiausia susidoroti su sustingusiu augaliniu aliejumi, atsiradusiu ant įvairių virtuvės paviršių. Tokiu atveju valymas gali užtrukti kelias valandas, o kai kurie paviršiai, pavyzdžiui, mediniai stalviršiai ar dažytos spintelės, gali būti pažeisti netgi cheminiais valikliais.

Kada aliejus taškosi dažniausiai?

Keptuvėje įkaitęs augalinis aliejus taškosi į visas puses. Šis procesas vyksta ne tik dėl aliejaus temperatūros, bet ir dėl drėgmės lašelių patekimo į jį. Net maža vandens dalelė ar drėgnas ingredientas gali sukelti stiprų purslų pliūpsnį.

Taip pat skaitykite

19 netikėtų eterinių aliejų panaudojimo būdų: nuo grožio iki namų švaros
19 netikėtų eterinių aliejų panaudojimo būdų: nuo grožio iki namų švaros
2025-09-29
Kareivių gudrybės, kurios gali išgelbėti gyvybę
Kareivių gudrybės, kurios gali išgelbėti gyvybę – žinok jas dar prieš prireikiant
2025-07-11
Audinių minkštiklis -panaudojimo būdai
Audinių minkštiklis ir jo panaudojimo būdai, kurių tikrai nežinojote!
2025-06-10
Neišmeskite vyno kamščių, šis panaudojimo būdas jus nustebins
Neišmeskite vyno kamščių, šis panaudojimo būdas jus nustebins
2025-08-27

Kaitinamas aliejus „šaudo“ tada, kai į jį patenka, pavyzdžiui, sultinio ar vandens, arba tada, kai jis pilamas į šlapią keptuvę, bet tai pasitaiko retai. Aliejus taip pat „šaudo“ greičiau, jei yra perkaistas arba jei naudojate ploną keptuvę be storos dugno dangos, nes šiluma pasklinda nelygiai.

Aliejaus purslai užteršia virtuvės paviršius ir gali smarkiai nudeginti. Tokie nudegimai dažnai būna pirmojo laipsnio, tačiau jie labai skausmingi, o karštas aliejus gali patekti į akis ar ant rankų, todėl rekomenduojama dėvėti ilgas rankoves ar net pirštines gaminant kepinius su daug aliejaus.

Kodėl keptuvėje įkaitęs aliejus šaudo ir kaip neleisti jam taškytis? Kada aliejus taškosi dažniausiai?

Kaip sumažinti aliejaus purslų pavojų?

Saulėgrąžų aliejus „nešaudys“, jei į jį įbersite šiek tiek druskos. Druska sumažina paviršiaus įtempimą, todėl vandens lašeliai nepavirsta purslais. Toks metodas ypač tinka kepant daržoves ar mėsą, kai iš jų išsiskiria skysčiai.

Galima greitai ir lengvai susidoroti su šia užduotimi. Reikia į aliejų įberti šiek tiek druskos. Taip pat galima naudoti specialius aliejaus dangčius ar tinklelius, kurie fiksuoja purslus ir leidžia matyti kepamą maistą.

Papildomos priemonės virtuvėje

Keptuvės dugną galite padengti kepimo popieriumi. Tai ne tik apsaugo nuo purslų, bet ir palengvina valymą. Popierius sugeria dalį aliejaus, todėl jis ne taip lengvai „šaudo“ į šalis. Naudodami šį metodą, galite gaminti daug riebesnius patiekalus be baimės išpurkšti visą virtuvę.

Kitas būdas – sausą keptuvės dugną padengti kepimo popieriumi. Na, tada galite kepti bet ką įprastu būdu. Aliejus nesitaško, o ir keptuvę lengva valyti. Taip pat verta priminti, kad reguliariai valant keptuvę ir pašalinant susidariusį riebalų sluoksnį, aliejus įkaista tolygiau ir „šaudymas“ pasitaiko žymiai rečiau.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:aliejuspatarimai

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Natūralūs virtuvės kriauklės valymo ir dezinfekavimo būdai.
Gyvenimas

Natūralūs virtuvės kriauklės valymo ir dezinfekavimo būdai. Blogas kvapas išnyks!

Ar žinote, kodėl į sultinį verta įdėti obuolį?
Naudinga

Ar žinote, kodėl į sultinį verta įdėti obuolį?

Pasakė kam geriau nevalgyti šilauogių.
Sveikata ir grožis

Pasakė, kam geriau nevalgyti šilauogių

Rinkodaros specialistai nenori, kad sužinotumėte apie šią gudrybę: tai padeda sutaupyti daug pinigų
Gyvenimas

Rinkodaros specialistai nenori, kad sužinotumėte apie šią gudrybę: tai padeda sutaupyti daug pinigų

Įdomu

Individuali veikla ir jos privalumai. Ką naudinga žinoti?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?