Obuoliai – vieni iš populiariausių ir sveikiausių vaisių, tačiau kodėl kartais jaučiamas stiprus potraukis juos valgyti? Pasak mitybos specialistų, tokia aistra gali rodyti, kad organizmui trūksta tam tikrų medžiagų.

Pektinų stoka organizme gali sukelti norą valgyti obuolius
Vienas pagrindinių stipraus potraukio obuoliams veiksnių – pektinų trūkumas. Pektinai – tai tirpios skaidulos, kurios padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Jei jūsų mityboje vyrauja riebus gyvulinis maistas, organizmui gali trūkti pektinų, todėl dažniau norisi obuolių.
Kitos medžiagų stygiaus priežastys
Potraukis obuoliams gali atsirasti ir dėl trūkstamų organinių rūgščių, antocianinų, geležies, kalcio, fosforo, magnio, kalio ar vitamino C. Šių medžiagų stygius gali būti jaučiamas patiriant stiprų stresą, sergant skydliaukės ligomis arba nėštumo metu.
Virškinimo sistemos signalai
Kartais organizmas gali „reikalauti“ obuolių kaip atsako į virškinimo sistemos sutrikimus. Obuoliai padeda skatinti žarnyno darbą, todėl noras jų suvalgyti gali būti natūralus organizmo signalas.
Kaip vartoti obuolius saikingai
Nepaisant to, kad obuoliai yra naudingi, mitybos specialistai rekomenduoja jausti saiką. Patariama kasdien suvalgyti ne daugiau nei 2–5 obuolius, priklausomai nuo jų dydžio. Tai užtikrins, kad gausite naudingų medžiagų, tačiau neperkrausite organizmo cukrumi.
Suprasti organizmo poreikius ir atkreipti dėmesį į signalus, rodančius trūkumą tam tikrų medžiagų, yra svarbu siekiant sveikos mitybos ir geros savijautos.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.