Žiemą karšta arbata daugeliui tampa neatsiejamu ritualu, padedančiu sušilti ir atsipalaiduoti. Tačiau gydytojai vis dažniau atkreipia dėmesį, kad karšta arbata gali turėti rimtų pasekmių sveikatai. Nors daugelis apie tai nesusimąsto, per karšta arbata gali pažeisti stemplę ir padidinti pavojingų ligų riziką.
Kodėl karšta arbata laikoma pavojinga sveikatai
Pasak medicinos mokslų daktaro Farhado Islami, susirūpinimas dėl karštos arbatos kilo ne be priežasties. Geriant itin karštus gėrimus, stemplės gleivinė patiria mikro nudegimus ir pažeidimus, kurie ilgainiui gali sukelti rimtų pasekmių. Karšta arbata ypač pavojinga tuomet, kai ji geriama reguliariai ir dideliais kiekiais.
Mokslininkai nustatė, kad dažnas stemplės dirginimas skatina intensyvų ląstelių atsinaujinimą, o tai padidina piktybinių navikų išsivystymo tikimybę.
Mokslinis tyrimas atskleidė šokiruojančius faktus
Daktaras Farhadas Islami kartu su kolegomis dešimt metų stebėjo daugiau nei 50 tūkstančių žmonių, kurie kasdien išgerdavo daugiau nei 700 ml arbatos. Tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti, ar karšta arbata turi ryšį su stemplės vėžio rizika.
Rezultatai buvo itin aiškūs – asmenims, kurie kasdien gėrė karštą arbatą, kurios temperatūra viršijo 60 laipsnių, rizika susirgti stemplės vėžiu padidėjo net 90 procentų. Tai parodė, kad problema slypi ne pačioje arbatoje, o jos temperatūroje.
Kokia arbatos temperatūra laikoma saugia
Iš karto po užplikymo arbata dažniausiai būna 80–95 laipsnių temperatūros. Pasak specialistų, vienas puodelis tokios arbatos retkarčiais didelės žalos nesukels. Tačiau jei karšta arbata geriama kasdien ir didesniais kiekiais, pasekmės gali būti pavojingos.
Mokslininkai rekomenduoja leisti arbatai atvėsti ir gerti ją tada, kai temperatūra neviršija 60 laipsnių. Jei per dieną išgeriama daugiau nei 500 ml arbatos, ši taisyklė tampa itin svarbi siekiant apsaugoti stemplę ir sumažinti vėžio riziką.
Kodėl verta keisti įpročius jau dabar
Daugelis žmonių mėgsta karštą arbatą, kavą ar kitus gėrimus, tačiau, pasak daktaro F. Islami, verta palaukti kelias minutes prieš geriant. Karšta arbata neturėtų tapti kasdieniu pavojingu įpročiu, ypač šaltuoju metų laiku, kai jos suvartojama daugiau nei įprastai.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.