ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kodėl negalima gerti karštos arbatos? Karštos arbatos pavojus sveikatai
Sveikata ir grožis

Kodėl negalima gerti karštos arbatos? Karštos arbatos pavojus sveikatai

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-12-18
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Kodėl negalima gerti karštos arbatos? Karštos arbatos pavojus sveikatai
Kodėl negalima gerti karštos arbatos? Karštos arbatos pavojus sveikatai

Žiemą karšta arbata daugeliui tampa neatsiejamu ritualu, padedančiu sušilti ir atsipalaiduoti. Tačiau gydytojai vis dažniau atkreipia dėmesį, kad karšta arbata gali turėti rimtų pasekmių sveikatai. Nors daugelis apie tai nesusimąsto, per karšta arbata gali pažeisti stemplę ir padidinti pavojingų ligų riziką.

Kodėl karšta arbata laikoma pavojinga sveikatai

Pasak medicinos mokslų daktaro Farhado Islami, susirūpinimas dėl karštos arbatos kilo ne be priežasties. Geriant itin karštus gėrimus, stemplės gleivinė patiria mikro nudegimus ir pažeidimus, kurie ilgainiui gali sukelti rimtų pasekmių. Karšta arbata ypač pavojinga tuomet, kai ji geriama reguliariai ir dideliais kiekiais.

Mokslininkai nustatė, kad dažnas stemplės dirginimas skatina intensyvų ląstelių atsinaujinimą, o tai padidina piktybinių navikų išsivystymo tikimybę.

Mokslinis tyrimas atskleidė šokiruojančius faktus

Daktaras Farhadas Islami kartu su kolegomis dešimt metų stebėjo daugiau nei 50 tūkstančių žmonių, kurie kasdien išgerdavo daugiau nei 700 ml arbatos. Tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti, ar karšta arbata turi ryšį su stemplės vėžio rizika.

Taip pat skaitykite

Ciberžolė ir juodieji pipirai: auksinis duetas jūsų sveikatai
Ciberžolė ir juodieji pipirai: auksinis duetas jūsų sveikatai
2025-08-10
Maisto produktai, kurių nedrėtų valgyti pusryčiams
Mitybos specialistų nuomone, šių produktu nereikėtų valgyti pusryčiams
2025-07-29
Suprastėjusi atmintis? Atskleidė, kokie maisto produktai gali prie to prisidėti.
Suprastėjusi atmintis? Atskleidė, kokie maisto produktai gali prie to prisidėti
2025-06-26
Priežastys, kodėl verta į savo mitybą įtraukti grikius
Priežastys, kodėl verta į savo mitybą įtraukti grikius
2025-10-31

Rezultatai buvo itin aiškūs – asmenims, kurie kasdien gėrė karštą arbatą, kurios temperatūra viršijo 60 laipsnių, rizika susirgti stemplės vėžiu padidėjo net 90 procentų. Tai parodė, kad problema slypi ne pačioje arbatoje, o jos temperatūroje.

Kokia arbatos temperatūra laikoma saugia

Iš karto po užplikymo arbata dažniausiai būna 80–95 laipsnių temperatūros. Pasak specialistų, vienas puodelis tokios arbatos retkarčiais didelės žalos nesukels. Tačiau jei karšta arbata geriama kasdien ir didesniais kiekiais, pasekmės gali būti pavojingos.

Mokslininkai rekomenduoja leisti arbatai atvėsti ir gerti ją tada, kai temperatūra neviršija 60 laipsnių. Jei per dieną išgeriama daugiau nei 500 ml arbatos, ši taisyklė tampa itin svarbi siekiant apsaugoti stemplę ir sumažinti vėžio riziką.

Kodėl verta keisti įpročius jau dabar

Daugelis žmonių mėgsta karštą arbatą, kavą ar kitus gėrimus, tačiau, pasak daktaro F. Islami, verta palaukti kelias minutes prieš geriant. Karšta arbata neturėtų tapti kasdieniu pavojingu įpročiu, ypač šaltuoju metų laiku, kai jos suvartojama daugiau nei įprastai.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:arbataKaršta arbataStemplė

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip perdirbamas plastikas. Mūsų laukiančios naujovės.
Įdomu

Kaip perdirbamas plastikas? Mūsų laukiančios naujovės

Kas yra minčių išsijungimas ir kodėl jis svarbus?
Gyvenimas

Kas yra minčių išsijungimas ir kodėl jis svarbus?

Duona - kokia yra sveikiausia?
Sveikata ir grožis

Kokia duona mums naudingiausia ir padės numesti svorio?

Kreatinas: kodėl tai vienas veiksmingiausių papildų moterims ir vyrams
Sveikata ir grožis

Kreatinas: kodėl tai vienas veiksmingiausių papildų moterims ir vyrams

Kodėl besilaikantiems dietos rekomenduojama vengti tam tikrų vaisių ir uogų?
Sveikata ir grožis

Kodėl besilaikantiems dietos rekomenduojama vengti tam tikrų vaisių ir uogų?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?