ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Kodėl nereikėtų valyti keptuvės druska: modernių indų priežiūros taisyklės
Gyvenimas

Kodėl nereikėtų valyti keptuvės druska: modernių indų priežiūros taisyklės

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-08-19
Komentarų: 0
2 min. skaitymo

Virtuvėje dar vis sklando daugybė „močiutės patarimų“, tačiau ne visi jie tinka šiandienai. Vienas iš tokių – keptuvės valymas druska. Seniau šis būdas tikrai buvo populiarus, nes dauguma namuose turėjo ketaus ar plieninius indus, kuriems ši abrazyvinė priemonė buvo tinkama. Tačiau šiandien, kai dažniausiai naudojame modernesnes dangas, keptuvės valymas druska gali ne tik pakenkti indams, bet ir kelti pavojų sveikatai.

Kodėl nereikėtų valyti keptuvės druska: modernių indų priežiūros taisyklės
Kodėl nereikėtų valyti keptuvės druska: modernių indų priežiūros taisyklės

Kodėl keptuvės valymas druska buvo populiarus anksčiau

Dar prieš keliasdešimt metų druska buvo patogus ir pigus būdas nušveisti pridegusį maistą. Senolių rekomendacija paprasta: pusė stiklinės druskos įkaitinama keptuvėje, o vėliau kietu šveistuku išvalomi likučiai. Tokia technika veikė, nes ketaus ar plieniniams indams šiurkštus paviršius nebuvo pavojingas. Tačiau šiais laikais turime daug saugesnių ir efektyvesnių metodų.

Kodėl keptuvės valymas druska kenkia

Įkaitinta druska tampa dar agresyvesniu abrazyvu, galinčiu prasiskverbti į indų mikroįtrūkimus. Tai ypač žalinga moderniems puodams ir keptuvėms su nelipnia danga. Tokie įbrėžimai ilgainiui lemia, kad maistas pradeda svilti, keičiasi jo skonis, o kartais gali būti pažeista ir sveikata – mat įkaitusios pažeistos dangos gali išskirti kenksmingų dalelių.

Kodėl keptuvės valymas druska kenkia

Keptuvės valymas druska ir ketaus indai

Atrodytų, kad ketaus indai atsparūs viskam, tačiau net ir jiems keptuvės valymas druska nėra pats geriausias sprendimas. Druska gali pažeisti natūralų apsauginį sluoksnį, vadinamą patina, kuris saugo ketaus paviršių nuo rūdžių ir padeda maistui nepridegti. Pažeidus šį sluoksnį, keptuvė taps jautri korozijai ir praras dalį savo savybių.

Taip pat skaitykite

Cukrinis žvyniukas ir veiksmingas metodas juos išnaikinti.
Cukrinis žvyniukas namuose: česnako triukas jiems atsikratyti
2025-07-16
Produktai, kurie tinka šaldymui, ir kurių geriau nešaldyti
Produktai, kurie puikiai tinka šaldymui, ir tie, kurių geriau nešaldyti
2025-08-07
Kaip dresuoti augintinį
Patarimai kaip dresuoti savo mylimą augintinį
2025-07-11
Plačios kelnės vėl užkariauja gatves ir podiumus. Kaip jas derinti?
Plačios kelnės vėl užkariauja gatves ir podiumus. Kaip jas derinti?
2025-08-05

Saugesni valymo būdai

Norint išvengti dangos pažeidimų, geriausia naudoti šiltą vandenį, kelis lašus indų ploviklio ir minkštą kempinėlę ar mikropluošto šluostę. Jei maistas stipriai pridegė, užtenka keptuvę pamirkyti šiltame muiluotame vandenyje 15–30 minučių. Labai užsispyrusiems nešvarumams galima į vandenį įberti šaukštą sodos, tačiau nereikėtų jos trinti tiesiai ant paviršiaus, nes soda – taip pat abrazyvinė.

Šiandien keptuvės valymas druska daugiau pakenkia nei padeda. Modernios dangos reikalauja švelnesnės priežiūros, todėl verta pamiršti senus patarimus ir rinktis šiuolaikiškus, saugius būdus. Tokiu atveju indai tarnaus ilgiau, o jūsų maistas bus skanesnis ir sveikesnis.

Šaltinis: ukr.media

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:druskaKeptuvėkeptuvės valymas

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Sveikiausios žuvys
Sveikata ir grožis

Penkios sveikiausios žuvys: ką verta įtraukti į savo mitybą?

Vonios kambario augalai ir jų nauda sveikatai
Gyvenimas

Vonios kambario augalai: sukurkite tikrą tropikų oazę

Vaikų socializacija: kaip padaryti, kad ji būtų sklandi darželyje?
Gyvenimas

Vaikų socializacija: kaip padaryti, kad ji būtų sklandi darželyje?

Geriausia žuvis svorio metimui: nauda ir rekomendacijos
Sveikata ir grožis

Geriausia žuvis svorio metimui: nauda ir rekomendacijos

Feta sūris, jo atsiradimas ir 3 idėjos, ką pagaminti.
Naudinga

Feta sūris, jo atsiradimas ir 3 idėjos kaip jį panaudoti?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?