ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Įdomu » Mokslas » Kodėl obuoliai tamsėja? Sužinokite tikrąją priežastį ir kodėl tai svarbu
Įdomu

Kodėl obuoliai tamsėja? Sužinokite tikrąją priežastį ir kodėl tai svarbu

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-09-27
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Dažnai, pjaustant obuolį, pastebime, kad jis pradeda tamsėti. Dauguma žmonių mano, kad tai atsitinka dėl to, jog obuoliai oksiduojasi kontaktuodami su oru, ir tai susiję su geležies kiekiu. Tačiau ar tikrai obuolyje esančios geležies kiekis turi įtakos jo tamsėjimui? Sužinokime tikrąją priežastį ir kaip tai susiję su mūsų sveikata.

Kodėl obuoliai tamsėja?
Kodėl obuoliai tamsėja?

Obuolių tamsėjimo mechanizmas: kas iš tiesų vyksta?

Tai, kas tikrai sukelia obuolio tamsėjimą, nėra susiję su geležimi. Nors obuoliuose ir yra nedidelis kiekis geležies – apie 0,1-0,3 mg 100 g vaisiaus – šis kiekis yra per mažas, kad būtų matomas pjaustant vaisių. Be to, organizmas pasisavina tik labai mažą dalį geležies iš maisto, todėl naudoti obuolius geležies trūkumui kompensuoti nėra efektyvu.

Tikrasis obuolio tamsėjimo kaltininkas yra oksidacija, vykstanti dėl fenolio junginių. Obuoliai, kaip ir daugelis vaisių, yra turtingi antioksidantais, vadinamais polifenoliais. Šios medžiagos apsaugo obuolį nuo oksidacijos, tačiau kai obuolys yra pažeidžiamas, polifenoliai reaguoja su deguonimi ir gamina kvionus – bespalves medžiagas, kurios vėliau tampa stipriais oksidantais. Šie kvionai pradeda oksidacijos procesą ir suteikia obuoliui tamsią spalvą.

Citrinų rūgštis ir jos poveikis obuoliams

Žinoma, kad jei ant obuolio pjaustinio užlašinsime citrinos sulčių, jis ilgai netamsės. Šiuo atveju citrinos rūgštis padeda sumažinti polifenolazės fermento aktyvumą. Šis fermentas yra atsakingas už polifenolių oksidaciją, todėl jų aktyvumo sumažėjimas lėtina arba sustabdo tamsėjimo procesą.

Taip pat skaitykite

Populiariausios sporto šakos Lietuvoje ir jų naujausios tendencijos
Populiariausios sporto šakos Lietuvoje ir jų naujausios tendencijos
2025-07-24
„Singlemoon“ – prabangaus solo keliavimo fenomenas, užkariavęs moterų širdis
„Singlemoon“ – prabangaus solo keliavimo fenomenas, užkariavęs moterų širdis
2025-06-27
Šiurpus radinys: keisti garsai iš šiukšliadėžės
Šiurpus radinys: keisti garsai šiukšliadėžėje atskleidė kai ką baisaus
2025-08-14
Muzika nugaros skausmui: kaip garsai gali padėti palengvinti diskomfortą
Muzika nugaros skausmui: kaip garsai gali padėti palengvinti diskomfortą
2025-09-07

Kodėl obuoliai tamsėja greičiau arba lėčiau?

Tamsėjimo procesas priklauso ir nuo obuolio rūšies. Saldūs obuoliai tamsėja greičiau nei rūgštūs, nes rūgštinėje aplinkoje polifenolazės fermentai veikia mažiau efektyviai. Be to, rūgštesni obuoliai formuoja mažiau spalvotų produktų, todėl jų tamsėjimo procesas vyksta lėčiau.

Kodėl obuoliai tamsėja greičiau arba lėčiau?

Tamsėjimo procesas kaip apsauga

Obuoliai tamsėja ne tik dėl natūralios oksidacijos – šis procesas taip pat tarnauja kaip apsaugos mechanizmas. Kai obuolys yra pažeidžiamas, pavyzdžiui, jeigu jį pakanda vikšras, kvionai, kaip stiprūs oksidantai, apsaugo vaisių nuo mikroorganizmų ir grybų įsiskverbimo. Ši tamsėjimo „plėvelė“ ant pažeistos vietos veikia kaip „gydantis“ barjeras.

Polifenoliai: naudingi mūsų organizmui

Be tamsėjimo, polifenoliai turi ir teigiamą poveikį mūsų sveikatai. Jie stiprina kraujagysles ir padeda palaikyti gerą širdies ir kraujagyslių sveikatą. Todėl sveika valgyti visą obuolį, o ne tik jį pjaustyti arba tarkuoti, nes nesutrinta vaisiaus struktūra išlaiko daugiau šių naudingų medžiagų.

Šaltinis: ukr.media

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

ŽYMOS:Citrinų rūgštisobuoliaiOksidacija

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kodėl kai kurių vaisių ir daržovių nereikėtų laikyti šaldytuve?
Gyvenimas

Kodėl kai kurių vaisių ir daržovių nereikėtų laikyti šaldytuve?

Garuose paruoštos midijos
Receptai

Garuose paruoštos midijos – išskirtinei vakarienei

Zodiako ženklai, kurie jaudinasi dėl savo figūros.
Horoskopai

Keturi Zodiako ženklai, kurie labai jaudinasi dėl savo figūros

Potrauminis augimas: kaip išgyventi ir augti
Gyvenimas

Potrauminis augimas: kaip išgyventi ir augti po sunkios krizės

Būsto nuomos patarimai: kaip tinkamai atlikti buto apžiūrą?
Gyvenimas

Būsto nuomos patarimai: kaip tinkamai atlikti buto apžiūrą?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?