ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kodėl pusryčiams neturėtumėte kasdien valgyti avižinių dribsnių?
Sveikata ir grožis

Kodėl pusryčiams neturėtumėte kasdien valgyti avižinių dribsnių?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-10-07
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Avižiniai dribsniai dažnai laikomi sveikais ir energiją suteikiančiais pusryčiais, kurie ne tik pamaitina, bet ir teigiamai veikia mūsų organizmą. Daugelis žmonių pasitiki šiuo produktu, nes jis yra greitas, lengvas ir pilnas maistingų medžiagų. Tačiau, kaip ir kiekvienas maistas, avižiniai dribsniai turi tiek privalumų, tiek trūkumų, apie kuriuos turime žinoti, kad galėtume pasinaudoti jų teikiama nauda be pavojaus sveikatai.

Kodėl pusryčiams neturėtumėte kasdien valgyti avižinių dribsnių?
Kodėl pusryčiams neturėtumėte kasdien valgyti avižinių dribsnių?

Avižinių dribsnių privalumai

Avižiniai dribsniai yra kupini naudingų medžiagų, kurios gali sustiprinti mūsų sveikatą ir padėti palaikyti gerą formą. Pirmiausia, jie yra puikus šaltinis įvairių vitaminų ir mineralų, tokių kaip B grupės vitaminai, biotinas, kalcis, fosforas, geležis ir magnis. Be to, avižos yra daug skaidulų, kurios padeda gerinti virškinimo sistemą ir palaikyti sveiką žarnyną.

Vienas iš svarbiausių avižinių dribsnių privalumų – jų gebėjimas mažinti cholesterolio kiekį. Naujausi tyrimai atskleidė, kad avižose esantis beta gliukanas (tirpių skaidulų rūšis) gali sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį net 8-23%. Tai labai svarbu žmonėms, kuriems reikia stebėti savo širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Avižiniai dribsniai taip pat yra puikus baltymų šaltinis, kuris padeda išlaikyti raumenų masę ir gerina kepenų veiklą. Dėl šių priežasčių jie idealiai tinka pusryčiams, suteikiant energijos ir pasirūpinant sveikata ilgą laiką.

Taip pat skaitykite

maisto produktai gali pakenkti imuninei sistemai
Gydytojai parengė sąrašą, kokie maisto produktai gali pakenkti imuninei sistemai
2025-08-31
Plaukams naudokite šiuos produktus.. Garstyčių ir trynio dėka jūsų plaukai bus sveiki ir gražūs!
Plaukams naudokite šiuos produktus.. Garstyčių ir trynio dėka jūsų plaukai bus sveiki ir gražūs!
2025-09-23
Klaidos, kurias dažniausiai darome su savo plaukų šepečiu ir kenkiame plaukams
Klaidos, kurias dažniausiai darome su savo plaukų šepečiu ir kenkiame plaukams
2025-07-17
Gastroenterologė įvardijo 3 kenksmingiausias sriubas
Gastroenterologė įvardijo 3 kenksmingiausias sriubas ir papasakojo, kuri yra naudingiausia
2025-09-15

Avižinių dribsnių trūkumai

Nors avižiniai dribsniai yra labai maistingi, jie turi ir tam tikrų trūkumų, apie kuriuos reikėtų žinoti. Pirmiausia, kaip ir kai kurie kiti grūdai bei ankštiniai augalai, avižos turi fitino rūgšties, kuri gali trukdyti pasisavinti kai kuriuos svarbius mineralus, tokius kaip cinkas, kalcis, geležis ir magnis. Tai ypač svarbu žmonėms, kurie jau turi problemų su mineralų apykaita arba kaulų sveikata.

Nors fitino rūgštis nėra bloga visiems, ji gali sukelti problemų tiems, kurie serga osteoporoze arba kenčia nuo mineralų trūkumo. Todėl rekomenduojama vengti avižinių dribsnių kasdien ir rinktis juos tik kelis kartus per savaitę.

Laimei, yra būdų, kaip sumažinti fitino rūgšties kiekį avižiniuose dribsniuose. Pavyzdžiui, galima pamirkyti avižas prieš jas verdant, kad sumažėtų fitino rūgšties kiekis ir pagerėtų mineralų pasisavinimas. Taip pat rekomenduojama pagardinti košę rūgščiais priedais, pavyzdžiui, citrinos sultimis arba natūraliu jogurtu, kad subalansuotumėte jos maistinę vertę.

Išvada: subalansuotas požiūris į avižinius dribsnius

Avižiniai dribsniai – tai puikus pasirinkimas pusryčiams, tačiau svarbu žinoti, kaip juos vartoti teisingai. Kadangi jie turi daug naudingų savybių, tokių kaip cholesterolio mažinimas ir virškinimo gerinimas, jie gali būti vertinga dietos dalis. Tačiau, kaip ir su bet kuriuo kitu produktu, svarbu išlaikyti pusiausvyrą ir nevalgyti avižinių dribsnių kasdien.

Rinkitės juos 2-3 kartus per savaitę ir pasieksite didžiausią naudą, o taip pat išvengsite galimų trūkumų, susijusių su mineralų trūkumu. Nepriklausomai nuo to, ar valgytumėte juos su vaisiais, riešutais ar tiesiog su šiltu pienu, avižiniai dribsniai gali tapti puikiu, sveiku ir skaniu pusryčių pasirinkimu.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:avižiniai dribsniaiCholesterolio mažinimasMaistingi pusryčiaiSubalansuota dietasveika mityba

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Vištienos Cezario tortilijos su pikantišku padažu: paprastas ir gardus receptas
Mėsos patiekalai

Vištienos Cezario tortilijos su pikantišku padažu: paprastas ir gardus receptas

Ką verta nuveikti Lenkijoje: 10 geriausių dalykų
Įdomu

Ką verta nuveikti Lenkijoje: 10 geriausių dalykų

Vermikulitas - kam naudojamas ir kaip naudoti augalams.
Sodas ir daržas

Vermikulitas: kam jis skirtas ir kaip jį naudoti augalams?

Lietiniai blynai su kreminiu sūriu ir lašiša
Blynai

Lietiniai blynai su kreminiu sūriu ir lašiša

Daugiau jokių piktžolių ant takelio: pigus metodas, kuris padeda kartą ir visiems laikams
Sodas ir daržas

Daugiau jokių piktžolių ant takelio: pigus metodas, kuris padeda kartą ir visiems laikams

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?