ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Kodėl šokolado paviršius pabaltuoja: specialistai pasakė, ar galima valgyti tokį saldumyną
Gyvenimas

Kodėl šokolado paviršius pabaltuoja: specialistai pasakė, ar galima valgyti tokį saldumyną

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-11-13
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Kodėl šokolado paviršius pabaltuoja: specialistai pasakė, ar galima valgyti tokį saldumyną
Kodėl šokolado paviršius pabaltuoja: specialistai pasakė, ar galima valgyti tokį saldumyną

Kartais spintelėje ar stalčiuje aptikę pabąlusią šokolado plytelę pagalvojame, kad ji sugedo. Tačiau iš tiesų balta danga, atsirandanti ant šokolado, nėra gedimo požymis. Tai signalas, kad produktas buvo laikomas netinkamomis sąlygomis – pavyzdžiui, per šiltoje ar per drėgnoje aplinkoje.

Balta danga – ženklas, kad šokoladas natūralus

Pasak maisto technologų, pabąlimas dažniausiai atsiranda dėl vadinamojo riebalų arba cukraus žydėjimo. Riebalų žydėjimas įvyksta, kai kakavos sviestas pakyla į paviršių dėl temperatūros svyravimų, o cukraus žydėjimas – kai šokoladas buvo laikomas drėgnai ir cukrus kristalizuojasi.

Gera žinia ta, kad tokie pokyčiai veikia tik išvaizdą, bet ne skonį ar saugumą. Valgyti pabąlusį šokoladą visiškai saugu – jo skonis gali būti šiek tiek kitoks, tačiau produktas išlieka tinkamas vartoti. Be to, jei šokoladas pagamintas iš natūralių ingredientų – kakavos sviesto, kakavos masės ir cukraus – jis kur kas dažniau pabąla nei tas, kuriame naudojami augaliniai riebalai ar pakaitalai. Tad toks pakitimas netgi išduoda kokybišką sudėtį.

Kaip tinkamai laikyti šokoladą

Kad šokoladas išlaikytų savo malonią tekstūrą ir spalvą, svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. Ideali laikymo temperatūra – nuo 5 iki 22 °C, o oro drėgmė neturėtų viršyti 70%. Patartina produktą laikyti tamsioje, sausoje vietoje, toliau nuo tiesioginių saulės spindulių.

Taip pat skaitykite

Moteris atskleidė, kaip skalbti drabužius kaštonais.
Moteris atskleidė, kaip skalbti drabužius kaštonais. Sužinokite!
2025-10-08
5 kvaili buitiniai kivirčai, kurie pasitaiko net stipriausioms poroms
5 kvaili buitiniai kivirčai, kurie pasitaiko net stipriausioms poroms
2025-10-29
4 patarimai, kaip išeiti iš santykių neįsižeidus ir nepakenkiant savo energijai bei karmai
4 patarimai, kaip išeiti iš santykių neįsižeidus ir nepakenkiant savo energijai bei karmai
2025-11-11
Kaip palaikyti švarius namus be didelio vargo: 5 paprasti kasdieniai įpročiai
Kaip palaikyti švarius namus be didelio vargo: 5 paprasti kasdieniai įpročiai
2025-07-30

Daugelis žmonių šokoladą laiko šaldytuve, tačiau tai nėra geras sprendimas. Dėl temperatūros skirtumo šokolado paviršiuje gali susidaryti kondensatas, kuris lemia pabąlimą. Be to, šaldytuve jis greitai sugeria kitų produktų kvapus, todėl praranda savo natūralų aromatą.

Pabąlęs šokoladas nėra sugadintas – tai tik natūralus procesas, rodantis netinkamas laikymo sąlygas. Svarbiausia – tinkamai jį saugoti, kad išlaikytumėte tobulą skonį ir tekstūrą.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:maistasŠokoladas

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Duona - kokia yra sveikiausia?
Sveikata ir grožis

Kokia duona mums naudingiausia ir padės numesti svorio?

Kaip pasirūpinti kambariniais augalais, kol esate išvykę?
Gyvenimas

Kelionės be streso: kaip pasirūpinti kambariniais augalais, kol esate išvykę?

Asmenybės testas: pasirinkite medį.
Gyvenimas

Asmenybės testas: pasirinkite medį, jis pasakys šį tą apie jus

Atlikite tai dar rugsėjį ir išgelbėsite rožes nuo žiemos šalčių
Sodas ir daržas

Atlikite tai dar rugsėjį ir išgelbėsite rožes nuo žiemos šalčių

Dėl ko kiekvienas Zodiako ženklas tampa irzlus?
Horoskopai

Dėl ko kiekvienas Zodiako ženklas tampa irzlus?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?