ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kokia duona mums naudingiausia ir padės numesti svorio?
Sveikata ir grožis

Kokia duona mums naudingiausia ir padės numesti svorio?

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-06-15
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Sveikesnės mitybos siekiantiems rekomenduojamos trys duonos rūšys: daugiagrūdė, rūgštinė ir pilno grūdo. Jos padeda kontroliuoti svorį, gerina širdies sveikatą ir stiprina kaulus dėl gausaus skaidulų, vitaminų ir mineralų kiekio. Šių duonos rūšių reguliarus vartojimas gali prisidėti prie svorio metimo, sumažinti cukraus ir „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje bei sumažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Tad kokia gi duona pati sveikiausia mūsų organizmui? Į šį klausimą atsakymus rasite žemiau!

Duona - kokia yra sveikiausia?
Duona - kokia yra sveikiausia?

Daugiagrūdė duona

Ši duona, gaminama iš įvairių grūdų (kviečių, avižų, sorų ir kt.), yra puikus skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Skaidulos suteikia sotumo jausmą, o gausus vitaminų ir mineralų, įskaitant kalcį, fosforą, magnį ir kalį, kiekis stiprina kaulus, dantis, nagus, širdį ir kraujagysles. Reguliarus vartojimas padeda papildyti organizmo maistinių medžiagų atsargas.

Raugo duona

Žemo kaloringumo raugo duona yra puikus pasirinkimas laikantis dietos. Gerai pasisavinama ir padeda mesti svorį. Joje esantis lizinas – svarbi aminorūgštis, reikalinga ląstelių regeneracijai. Be to, lėtas angliavandenių pasisavinimas padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažinti „blogojo“ cholesterolio lygį.

Duona - kokia yra sveikiausia? Raugo duona

Taip pat skaitykite

Gydytojas įvardijo tris toksiškiausius daiktus namuose
Gydytojas įvardijo tris toksiškiausius daiktus namuose: juos būtina išmesti nedelsiant
2025-06-04
Ciberžolė ir juodieji pipirai: auksinis duetas jūsų sveikatai
Ciberžolė ir juodieji pipirai: auksinis duetas jūsų sveikatai
2025-08-10
Kokie yra naudingiausi tonizuojantys gėrimai?
Kokie sveikatai naudingi gėrimai turi tonizuojamąjį poveikį: mitybos specialistai įvardijo pačius geriausius variantus
2025-08-31
Kavos tyrimas ir jos poveikis ilgesniam gyvenimui. Atrado kavos privalumą ir sąsają su sveikata
Norite ilgiau gyventi? Neatsisakykite kavos! Tyrimas atskleidė dar vieną kavos privalumą
2025-08-19

Pilno grūdo duona

Ši duona, gaminama iš neperdirbto pilno kviečių grūdo, išsaugo visas naudingas maistines medžiagas. Dėl didelio skaidulų, vitaminų ir mineralų kiekio ji padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, mažina „blogojo“ cholesterolio lygį ir gerina žarnyno veiklą. Reguliariai vartojant, sumažėja hipertenzijos, insulto ir nutukimo rizika. Be to, pilno grūdo duona yra turtinga B grupės vitaminų, kurie svarbūs nervų sistemos veiklai.

Atsižvelgiant į sveikatos poreikius ir mitybos tikslus, bet kuri iš šių trijų duonos rūšių gali būti puikus kasdienės mitybos papildymas. Svarbu rinktis duoną, kurioje yra kuo mažiau pridėtinio cukraus ir druskos.

Su kuo rekomenduojama valgyti duoną?

Duonos valgymo būdas ir garnyrai priklauso nuo jūsų pageidavimų ir sveikatos tikslų. Tačiau yra keletas bendrų rekomendacijų, kaip valgyti duoną, kad ji būtų sveikesnė ir skanesnė:

  • Su sveikais riebalais. Duona puikiai dera su avokadais, riešutų sviestu, humusu, alyvuogių aliejumi ir sėklomis. Riebalai padeda lėčiau pasisavinti angliavandenius, todėl ilgiau jaučiamės sotūs ir išvengiame staigių cukraus kiekio kraujyje šuolių.
  • Su baltymais. Duoną puikiai papildo kiaušiniai, sūris, pupelės, lęšiai, žuvis, mėsa ar vištiena. Baltymai suteikia ilgalaikį sotumą ir padeda palaikyti raumenų masę.
  • Su daržovėmis. Duona yra puikus pagrindas sumuštiniams ar užkandžiams su įvairiais šviežiais ar keptais daržovėmis, pvz., salotomis, pomidorais, agurkais, paprika, svogūnais. Daržovės suteikia pluošto, vitaminų ir mineralų.
  • Su sriubomis ir troškiniais. Duona puikiai tinka prie sriubų ar troškinių, ypač jei tai yra tankios sriubos ar troškiniai su daug daržovių.
  • Kaip pagrindą užtepėlėms. Ant duonos galima tepti įvairias užtepėles, tokias kaip humusas, riešutų sviestas, varškės sūris, avokadas ar įvairūs padažai.

Duona - kokia yra sveikiausia? Duona su geraisiais riebalais

Svarbu vengti kombinacijų su per daug perdirbtais ir riebiais produktais, tokiais kaip dešrelės, kiaulienos taukai ar per daug sūrio. Geriausia rinktis sveikesnes, maistingesnes alternatyvas.

Taigi, trumpai tariant, duoną rekomenduojama valgyti su sveikais riebalais, baltymais ir daržovėmis, kad būtų subalansuotas ir maistingas patiekalas.

Šis straipsnis neturėtų būti traktuojamas kaip medicininis. Dėl kiekvienam geriausios mitybos geriausia pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju bei mitybos specialistu.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltinis:
https://tsn.ua
ŽYMOS:duonaGrūdaisvorio metimas

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir stiliaus detalės. Tikiu, kad kiekvienas žmogus turi savitą istoriją, o mada – tai ne tik drabužiai, bet ir saviraiškos būdas.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Iš kur sode atsiranda grambuoliai? Ar galima užkirsti kelią jų atsiradimui?
Sodas ir daržas

Iš kur sode atsiranda grambuoliai? Ar galima iš anksto užkirsti kelią jų atsiradimui?

Geriausi makaronai per 15 minučių: greitas ir skanus pietų receptas
Makaronų patiekalai

Geriausi makaronai per 15 minučių: greitas ir skanus pietų receptas

Aterosklerozė
Sveikata ir grožis

Kokie 10 maisto produktų gali išvalyti cholesterolį iš kraujagyslių?

Lietuvos geležinkeliai skelbia gegužės 30 traukiniautojų dieną. Kur Lietuvoje galima nuvykti traukiniu?
Gyvenimas

Lietuvos geležinkeliai skelbia gegužės 30 traukiniautojų dieną. Kur Lietuvoje galima nuvykti traukiniu?

Mitybos specialistė pasakojo, kodėl trumpalaikis vegetarizmas yra naudingas
Sveikata ir grožis

Mitybos specialistė pasakojo, kodėl trumpalaikis vegetarizmas yra naudingas

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?