Ukrainoje pomidorai tampa vis pigesni, tačiau dauguma ukrainiečių vis dar linkę pamažu pereiti prie konservuotų daržovių rudens ir žiemos sezonui. Tačiau ar konservuoti pomidorai yra sveikesni nei švieži ir ar galime juos keisti vieni kitais? Pasirodo, kad tiek švieži, tiek konservuoti pomidorai turi naudingų savybių, tačiau jų maistinė vertė šiek tiek skiriasi.
Švieži pomidorai – daugiau vitamino C, bet mažiau likopeno
Kaip teigia Realsimple, tiek švieži, tiek konservuoti pomidorai yra labai maistingi, tačiau tarp jų yra tik keli skirtumai. Švieži pomidorai turi daugiau vitamino C, kuris padeda stiprinti imunitetą ir apsaugo organizmą nuo ligų. Be to, švieži pomidorai yra puikus vitamino K ir kalio šaltinis, kurie stiprina kaulus ir širdį, taip pat folio rūgšties, svarbios DNR struktūros gerinimui.
Tačiau konservuoti pomidorai turi daugiau likopeno, galingo antioksidanto, kuris apsaugo nuo vėžio ir padeda mažinti širdies ligų riziką. Pasak dietologės Lauren Manaker, konservuoti pomidorai taip pat turi šiuos naudingus vitaminus, tačiau jų kiekiai skiriasi. Pavyzdžiui, konservuoti pomidorai turi mažiau vitamino C, tačiau dėl virimo proceso organizmui lengviau pasisavinti likopeną.

Ar konservuotus pomidorus galima naudoti vietoje šviežių?
Nors konservuoti pomidorai yra tikrai sveiki, svarbu atkreipti dėmesį į keletą aspektų. Pirmiausia, daugelis žmonių nerimauja dėl bisfenolio A (BPA) – chemikalų, kurie naudojami kai kuriuose konservų dangčiuose. Tačiau šiuolaikiniai konservų gaminiai beveik visiškai neturi BPA, todėl nerimauti dėl to nebūtina. Jei vis dėlto norite būti visiškai tikri, galima rinktis pomidorus stiklo pakuotėse.
Antra, konservuoti pomidorai dažnai turi daugiau natrio nei švieži. Pasak dietologės Lena Bakovich, geriausia pasirinkti pomidorus, kuriuose yra mažai natrio arba visai be pridedamo druskos. Samina Kalloo priduria, kad kai kurios konservų markės turi net iki 400-500 mg natrio per pusę puodelio porciją, kas sudaro apie 20 % dienos normos. Tai ypač svarbu žmonėms, kurie stebi savo kraujospūdį arba širdies sveikatą.
Kaip pasirinkti geriausius konservuotus pomidorus?
Be natrio kiekio, dietologai rekomenduoja patikrinti konservuotų pomidorų sudėtį. Geriausia rinktis produktus, kurie neturi kitų priedų, išskyrus citrinų rūgštį – natūralų konservantą. Jei produktas turi pridėtinio cukraus ar kitų nereikalingų ingredientų, tai gali būti ženklas, kad verta pagalvoti prieš perkant. Bakovich taip pat pataria rinktis kuo natūralesnius produktus, kad sumažintumėte pesticidų ir nesuprantamų ingredientų poveikį.
Šaltinis: realsimple.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.