ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kokie produktai, derinami su duona, nėra sveikas pasirinkimas?
Sveikata ir grožis

Kokie produktai, derinami su duona, nėra sveikas pasirinkimas?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-25
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Duona – pagrindinis daugelio kultūrų patiekalas, vartojamas šimtmečius. Šis produktas turi ir pliusų, ir minusų. Mėgstate šviežią duoną? Ji dera su daugeliu patiekalų, tačiau kai kurie deriniai nėra idealūs. Šiame straipsnyje sužinosite, su kokiais produktais duonos geriau nevalgyti ir kodėl.

Su duona, su kuo geriau jos nevalgyti?
Su duona, su kuo geriau jos nevalgyti?

Ko su duona geriau nevalgyti?

Duona – vertingas angliavandenių, B grupės vitaminų, skaidulų ir mineralų šaltinis, suteikiantis energijos. Tačiau per didelis jos vartojimas gali sukelti svorio augimą ir medžiagų apykaitos sutrikimus. Balta duona, dėl aukšto glikemijos indekso, ypač kenkia cukraus kiekiui kraujyje. Todėl svarbu saikingumas ir apgalvotas maisto derinimas. Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, su kokiais produktais duonos derinti nereikėtų ir kodėl. Susipažinsime su sveikesniais alternatyviais variantais.

Duonos su uogiene

Uogienė ir duona yra derinys, kuris daugeliui sukelia nostalgiškus prisiminimus apie vaikystės pusryčius ar užkandžius.

Vis dėlto, šis derinys, nors ir labai skanus, gali būti nemažai iššūkių keliančiu pasirinkimu tiems, kurie siekia sveikai maitintis ar išlaikyti optimalų kūno svorį.

Taip pat skaitykite

Kava ir jos nauda
Kaip kava veikia mūsų sveikatą? Kiekvienas turi tai žinoti
2025-07-12
Vaistai, kurių geriau nevartoti
5 vaistai nuo skausmo, kurių geriau nevartokite
2025-10-06
Citrusiniai vaisiai – natūrali pagalba psichikos sveikatai
Citrusiniai vaisiai – natūrali pagalba psichikos sveikatai ir depresijos prevencijai
2025-08-12
4 būdai, kaip magnis gali pagerinti jūsų sveikatą
4 būdai, kaip magnis gali pagerinti jūsų sveikatą
2025-08-25

Angliavandenių ir cukraus gausa šiuose produktuose gali greitai pakelti energijos lygį, tačiau taip pat gali lemti greitą energijos nuosmukį ir didesnį alkio pojūtį vėliau. Be to, perteklinės kalorijos gali prisidėti prie svorio augimo.

Štai kodėl verta paieškoti sveikesnių alternatyvų, pavyzdžiui, pasirinkti pilno grūdo duoną ir mažiau cukraus turinčią uogienę ar pakeisti uogienę šviežiomis sezoninėmis uogomis arba riešutų sviestu. Tokios alternatyvos gali suteikti daugiau maistinės vertės ir ilgesnį sotumo pojūtį, nepakenkiant skoniui.

Duona ir uogienė - prastas derinys organizmui

Duonos ir sūdytų daržovių derinys

Sūdytos daržovės, pavyzdžiui, marinuoti agurkai ar alyvuogės, gali puikiai papildyti pietų sumuštinį, suteikdamos jam išskirtinio skonio. Visgi, svarbu nepersistengti su jų kiekiu. Pavyzdžiui, mano draugė kartą padaugino alyvuogių su duona ir netrukus pajuto nemalonius pilvo pojūčius, dėl kurių kentėjo visą vakarą.

Panaši situacija gali nutikti ir valgant raugintus kopūstus. Jie, nors ir labai sveiki, gali sukelti rėmenį, ypač jei vartojami kartu su duona.

Vaisiai ir duona taip pat nėra pats geriausias derinys, nors ir gali atrodyti kaip lengvas užkandis. Dėl skirtingo virškinimo greičio toks derinys gali sukelti nemalonius pojūčius, todėl verta apie tai žinoti prieš pasirenkant tokį užkandį.

Norint išvengti diskomforto, rekomenduojama rinktis suderinamus produktus arba laukti šiek tiek laiko tarp skirtingų valgių.

Bulvių ir duonos kombinacija

Bulvės yra vienas populiariausių garnyrų daugelyje pasaulio šalių. Jos yra skanios, suteikia daug energijos ir gali būti derinamos su įvairiais kitais maisto produktais. Tačiau valgyti su duona – ne pats geriausias pasirinkimas.

Jei valgote bulvių košę ir užkandate duona, greitai galite pajusti sunkumą skrandyje. Daug krakmolo turintys maisto produktai, kaip bulvės, derinami su duona gali perkrauti virškinimo sistemą.

Taip pat skaitykite

N-acetilcisteinas (NAC): stiprus sąjungininkas jūsų sveikatai
N-acetilcisteinas (NAC): stiprus sąjungininkas jūsų sveikatai
2025-07-18
Kardamonas – juodasis ar žaliasis naudingesnis sveikatai?
Kardamonas – juodasis ar žaliasis naudingesnis sveikatai?
2025-07-30
Kaip pasirinkti kokybišką matcha arbatą: išsamus gidas
Kaip pasirinkti kokybišką matcha arbatą: išsamus gidas
2025-06-23
Patarimai, ką valgyti, kad oda būtų sveika ir švytinti
Aštuoni patarimai, ką valgyti, kad oda būtų sveika ir švytinti
2025-07-22

Norėdami išvengti šio diskomforto, geriau rinkitės vieną iš šių angliavandenių šaltinių vienu metu arba pridėkite daugiau daržovių prie valgio, kad būtų subalansuotas ir įvairiapusis valgiaraštis.

Duona ir bulvės netinkamas derinys

Duona bei jos valgymas su makaronais ar koše

Ar jums patinka įvairūs makaronų ruošimo būdai? Man taip pat! Tačiau svarbu atsiminti, kad makaronų neverta valgyti kartu su duona, nes kartu jie sudaro per didelį angliavandenių kiekį.

Košės taip pat gali būti skanios ir maistingos, bet jų vartojimas su duona gali sukelti virškinimo ir svorio problemas, nes šio derinio angliavandenių kiekis taip pat bus pernelyg didelis.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:maistasMaisto deriniaiNetinkamas maistas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Gaivus naminis limonadas – itin paprasta paruošti
Gėrimai

Gaivus naminis limonadas – itin paprasta paruošti

Svieste troškint kotletai
Mėsos patiekalai

Svieste troškint kotletai: neįprastas, bet tikrai dėmesio vertas receptas

Naudingiausios duonos rūšys: kokią rinktis ir kokie privalumai?
Sveikata ir grožis

Naudingiausios duonos rūšys: kokią rinktis ir kokie privalumai?

Kurie maisto produktai ir patiekalai gali būti užšaldomi?
Naudinga

Kurie maisto produktai ir patiekalai gali būti užšaldomi?

Pelėsinio sūrio padažas
Naudinga

Pelėsinio sūrio padažas

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?