ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kokie produktai, derinami su duona, nėra sveikas pasirinkimas?
Sveikata ir grožis

Kokie produktai, derinami su duona, nėra sveikas pasirinkimas?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-25
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Su duona, su kuo geriau jos nevalgyti?
Su duona, su kuo geriau jos nevalgyti?

Duona – pagrindinis daugelio kultūrų patiekalas, vartojamas šimtmečius. Šis produktas turi ir pliusų, ir minusų. Mėgstate šviežią duoną? Ji dera su daugeliu patiekalų, tačiau kai kurie deriniai nėra idealūs. Šiame straipsnyje sužinosite, su kokiais produktais duonos geriau nevalgyti ir kodėl.

Ko su duona geriau nevalgyti?

Duona – vertingas angliavandenių, B grupės vitaminų, skaidulų ir mineralų šaltinis, suteikiantis energijos. Tačiau per didelis jos vartojimas gali sukelti svorio augimą ir medžiagų apykaitos sutrikimus. Balta duona, dėl aukšto glikemijos indekso, ypač kenkia cukraus kiekiui kraujyje. Todėl svarbu saikingumas ir apgalvotas maisto derinimas. Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, su kokiais produktais duonos derinti nereikėtų ir kodėl. Susipažinsime su sveikesniais alternatyviais variantais.

Duonos su uogiene

Uogienė ir duona yra derinys, kuris daugeliui sukelia nostalgiškus prisiminimus apie vaikystės pusryčius ar užkandžius.

Vis dėlto, šis derinys, nors ir labai skanus, gali būti nemažai iššūkių keliančiu pasirinkimu tiems, kurie siekia sveikai maitintis ar išlaikyti optimalų kūno svorį.

Taip pat skaitykite

Plaukų slinkimas. Metodai kaip atsiauginti plaukus
Japonų kirpėja pasidalijo metodais padėsiančiais atsiauginti plaukus po slinkimo
2025-06-15
Kokiais atvejais būti vegetaru ar veganu pavojinga?
Atskleidė, kokiais atvejais būti vegetaru ar veganu pavojinga sveikatai
2025-07-17
Kaip sulėtinti odos senėjimą? Jums padės saulėgrąžos
Kaip sulėtinti odos senėjimą? Jums padės saulėgrąžos
2025-09-09
5 priežastys, kodėl nuolat sergate
5 priežastys, kodėl nuolat sergate: nuo streso iki prastos dantų priežiūros:
2025-07-11

Angliavandenių ir cukraus gausa šiuose produktuose gali greitai pakelti energijos lygį, tačiau taip pat gali lemti greitą energijos nuosmukį ir didesnį alkio pojūtį vėliau. Be to, perteklinės kalorijos gali prisidėti prie svorio augimo.

Štai kodėl verta paieškoti sveikesnių alternatyvų, pavyzdžiui, pasirinkti pilno grūdo duoną ir mažiau cukraus turinčią uogienę ar pakeisti uogienę šviežiomis sezoninėmis uogomis arba riešutų sviestu. Tokios alternatyvos gali suteikti daugiau maistinės vertės ir ilgesnį sotumo pojūtį, nepakenkiant skoniui.

Duona ir uogienė - prastas derinys organizmui

Duonos ir sūdytų daržovių derinys

Sūdytos daržovės, pavyzdžiui, marinuoti agurkai ar alyvuogės, gali puikiai papildyti pietų sumuštinį, suteikdamos jam išskirtinio skonio. Visgi, svarbu nepersistengti su jų kiekiu. Pavyzdžiui, mano draugė kartą padaugino alyvuogių su duona ir netrukus pajuto nemalonius pilvo pojūčius, dėl kurių kentėjo visą vakarą.

Panaši situacija gali nutikti ir valgant raugintus kopūstus. Jie, nors ir labai sveiki, gali sukelti rėmenį, ypač jei vartojami kartu su duona.

Vaisiai ir duona taip pat nėra pats geriausias derinys, nors ir gali atrodyti kaip lengvas užkandis. Dėl skirtingo virškinimo greičio toks derinys gali sukelti nemalonius pojūčius, todėl verta apie tai žinoti prieš pasirenkant tokį užkandį.

Norint išvengti diskomforto, rekomenduojama rinktis suderinamus produktus arba laukti šiek tiek laiko tarp skirtingų valgių.

Bulvių ir duonos kombinacija

Bulvės yra vienas populiariausių garnyrų daugelyje pasaulio šalių. Jos yra skanios, suteikia daug energijos ir gali būti derinamos su įvairiais kitais maisto produktais. Tačiau valgyti su duona – ne pats geriausias pasirinkimas.

Jei valgote bulvių košę ir užkandate duona, greitai galite pajusti sunkumą skrandyje. Daug krakmolo turintys maisto produktai, kaip bulvės, derinami su duona gali perkrauti virškinimo sistemą.

Taip pat skaitykite

Kodėl mitybos specialistai rekomenduoja valgyti barščius?
Kodėl mitybos specialistai rekomenduoja valgyti barščius?
2025-09-05
Energijos maistas: kokius produktus įtraukti į savo kasdienę mitybą
Energijos maistas: kokius produktus įtraukti į savo kasdienę mitybą
2025-08-30
Maisto produktai, kurių nedrėtų valgyti pusryčiams
Mitybos specialistų nuomone, šių produktu nereikėtų valgyti pusryčiams
2025-07-29
Fiziologas įspėja, jog miego trūkumas didina vėžio riziką
Fiziologas įspėja, jog miego trūkumas didina vėžio riziką
2025-08-27

Norėdami išvengti šio diskomforto, geriau rinkitės vieną iš šių angliavandenių šaltinių vienu metu arba pridėkite daugiau daržovių prie valgio, kad būtų subalansuotas ir įvairiapusis valgiaraštis.

Duona ir bulvės netinkamas derinys

Duona bei jos valgymas su makaronais ar koše

Ar jums patinka įvairūs makaronų ruošimo būdai? Man taip pat! Tačiau svarbu atsiminti, kad makaronų neverta valgyti kartu su duona, nes kartu jie sudaro per didelį angliavandenių kiekį.

Košės taip pat gali būti skanios ir maistingos, bet jų vartojimas su duona gali sukelti virškinimo ir svorio problemas, nes šio derinio angliavandenių kiekis taip pat bus pernelyg didelis.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:maistasMaisto deriniaiNetinkamas maistas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip skalbti vilnonius megztinius?
Gyvenimas

Nustatau tinkamą temperatūrą ir sutaupau pinigų. Megztiniais džiaugiuosi daugelį metų

Himars. Nuotraukos šaltinis: wikipedia.org
Lietuva ir pasaulis

Estai jau išbandė savo Himars sistemą. Ką tai žada Baltijos šalių oro gynybai?

Greitas maistas gali tyliai pakenkti jūsų atminčiai, įspėja tyrimas
Sveikata ir grožis

Greitas maistas gali tyliai pakenkti jūsų atminčiai, įspėja tyrimas

Ciberžolė ir medus
Sveikata ir grožis

Ciberžolė ir medus pašalina uždegimą, valo plaučius ir gydo įvairias ligas: užsirašykite receptą!

Pastabumo testas - suraskite žveją nuotraukoje
Įdomu

Pastabumo testas: suraskite nuotraukoje žveją per 5 sekundes

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?