ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Koks šokoladas iš tiesų naudingas sveikatai? Ekspertės patarimai
Sveikata ir grožis

Koks šokoladas iš tiesų naudingas sveikatai? Ekspertės patarimai

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-07-15
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Koks šokoladas iš tiesų naudingas sveikatai? Ekspertės patarimai
Koks šokoladas iš tiesų naudingas sveikatai? Ekspertės patarimai

Šokoladas – daugelio mėgstamas gardumynas, tačiau po gražiu popierėliu gali slėptis ne tik malonumas, bet ir pavojus. Kaip iš gausybės prekybos centrų lentynose siūlomų variantų atsirinkti tikrai kokybišką ir saugų šokoladą? Šiuo klausimu savo „Instagram“ paskyroje dalijasi mitybos specialistė Liudmila Matišinec.

Minimalus kakavos procentas šokolade

Pasak ekspertės, minimalus rekomenduojamas kakavos kiekis šokolade turėtų būti apie 70%. Būtent tokioje koncentracijoje yra pakankamai flavonoidų – stiprių antioksidantų, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą bei mažina uždegiminius procesus organizme.

Šokolade, kuriame yra 85% kakavos, flavonoidų kiekis yra dar didesnis, o cukraus – mažiau. Tuo tarpu 99% kakavosšokoladas beveik neturi cukraus, tačiau yra labai kartus ir ne visiems gali būti priimtinas dėl savo skonio.

Juodasis šokoladas: kaip dažnai galima jį valgyti?

Rekomenduojama vartoti 20–30 g juodojo šokolado (85% kakavos) 2–4 kartus per savaitę.

Taip pat skaitykite

Ar konservuotas tunas pavojingas dėl gyvsidabrio? Ką būtina žinoti vartotojams
Ar konservuotas tunas pavojingas dėl gyvsidabrio? Ką būtina žinoti vartotojams
2025-07-03
Šokoladiniai putėsiai
Šokoladiniai putėsiai – vos 4 ingredientai
2025-10-09
Kodėl daugelis žmonių geria kefyrą su cinamonu: kam tai bus naudinga?
Kodėl daugelis žmonių geria kefyrą su cinamonu: kam tai bus naudinga?
2025-11-26
Kraujagyslių trombozė: priežastys, simptomai ir gydymas
Kraujagyslių trombozė: priežastys, simptomai ir gydymas
2025-08-21

Tyrimai parodė, kad vartojant tokį šokoladą 3 savaites:

  • Sumažėjo neigiamos emocijos
  • Padidėjo žarnyno mikrobiotos įvairovė
  • Pagerėjo psichoemocinė būklė
Juodasis šokoladas: kaip dažnai galima jį valgyti?

Kokios sudedamosios dalys turėtų būti šokolade?

Renkantis šokoladą, verta atkreipti dėmesį į šias sudedamąsias dalis:

  • Kakavos masė, kakavos sviestas
  • Cukranendrių cukrus (saikingais kiekiais)
  • Natūrali vanilė arba vanilės ekstraktas

Nepageidaujami komponentai šokolade:

Reikėtų vengti šokolado, kurio sudėtyje yra šių komponentų:

  • Palmių aliejus arba hidrinti riebalai – gali neigiamai paveikti lipidų profilį.
  • Vanilinas (dirbtinis kvapiklis) – dažnai naudojamas vietoj tikros vanilės ir neturi naudingų savybių.
  • Emulsikliai (E476 – poliglicerolio poliricinoleatas) – ilgalaikio vartojimo saugumas vis dar tiriamas.
  • Maltodekstrinas, gliukozės sirupas – pasižymi aukštu glikemijos indeksu.

Ekspertė paaiškina, kad kakavos procentas yra kakavos masės ir kakavos sviesto suma, tačiau tai negarantuoja mažo cukraus kiekio. Kai kuriuose 70% kakavos turinčiuose šokoladuose cukrus sudėtyje gali būti nurodytas pirmoje vietoje, o tai reiškia, kad jo yra daugiau nei kitų ingredientų.

Geras pasirinkimas būtų šokoladas, kuriame 100 g produkto tenka ne daugiau nei 20–25 g cukraus. Idealus variantas, jei cukrus sudėtyje yra trečioje ar žemesnėje pozicijoje.

Saldikliai gali būti tinkamas pasirinkimas, jei vengiate cukraus (sergate diabetu, esate atsparūs insulinui arba siekiate numesti svorio). Tokiu atveju rinkitės produktus, kurių sudėtyje yra tokių saldiklių kaip eritritolis, stevija arba alulozė. Aspartamo ir sukralozės rekomenduojama vengti dėl prieštaringų duomenų apie jų poveikį medžiagų apykaitai.

Šokoladas ir saugūs bei žalingi priedai

Rekomenduojami priedai šokolade:

  • Riešutai (migdolai, graikiniai riešutai, lazdynų riešutai) – Omega-3 riebalų rūgščių, baltymų ir skaidulų šaltinis.
  • Sublimuotos uogos – antioksidantai ir polifenoliai.
  • Kakavos pupelių kruopos – papildomas flavonoidų šaltinis.

Verta vengti šokolado su šiais priedais:

Taip pat skaitykite

Kuri kava geriausia sveikatai: cappuccino, latte ar macchiato?
Kuri kava geriausia sveikatai: cappuccino, latte ar macchiato?
2025-10-30
Kaip išvengti pilvo pūtimo po valgio: priežastys ir efektyvūs sprendimai
Kaip išvengti pilvo pūtimo po valgio: priežastys ir efektyvūs sprendimai
2025-08-13
Mokslininkai nustatė, kad vos 30 minučių treniruočių su svoriais skatina raumenų augimą
Mokslininkai nustatė, kad vos 30 minučių treniruočių su svoriais skatina raumenų augimą
2025-06-05
Arbata su melisa: kam naudinga ją gerti?
Melisos arbata: gydomosios savybės, kurios stebina net šiuolaikinius specialistus
2025-11-26
  • Karamelė, sausainiai, triufeliniai įdarai, zefyrai – turi daug cukraus, transriebalų ir dirbtinių priemaišų.
  • Cukruoti vaisiai sirupe – dažnai turi gliukozės-fruktozės sirupo.

Rinkdamiesi šokoladą atidžiai skaitykite etiketes ir pirmenybę teikite aukštos kokybės produktams su natūraliais ingredientais. Toks šokoladas ne tik suteiks malonumą, bet ir gali būti naudingas jūsų sveikatai.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Šokoladassveikata

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Gydytojo atsakymas, kodėl nėščios moterys turėtų atsisakyti lauro lapų
Sveikata ir grožis

Gydytojo atsakymas, kodėl nėščios moterys turėtų atsisakyti lauro lapų

Svarbi diena spalio 21 d.: kokius pokyčius atneš kiekvienam Zodiako ženklui
Horoskopai

Lemtinga jaunatis spalio 21 d.: kokius pokyčius ji atneš kiekvienam Zodiako ženklui

Skorpionas – vienas paslaptingiausių ir stipriausių Zodiako ženklų
Horoskopai

Sužinokite, kodėl Skorpionas yra svarbiausias zodiako ženklas

Horoskopai

Ar tiesa, kad gimę ties dviejų Zodiako ženklų riba yra laimės kūdikiai (ir kaip tai apskaičiuoti)?

naminio kečupo receptas
Naudinga

Internete vis labiau populiarėja šis naminio kečupo receptas: išbandykite ir jūs!

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?