ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Kuri kava geriausia? Tirpi, užplikyta ar iš aparato? Atsako ekspertai
Gyvenimas

Kuri kava geriausia? Tirpi, užplikyta ar iš aparato? Atsako ekspertai

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-07-20
Komentarų: 0
6 min. skaitymo

Kavos mėgėjų pasaulyje nuolat kyla diskusijų, kuris kavos paruošimo būdas yra geriausias. Tirpi kava žavi savo patogumu, užplikyta – paprastumu, o iš aparato ruošta kava dažnai laikoma aukščiausios kokybės etalonu. Tačiau kuri iš šių trijų rūšių yra natūralesnė, turi daugiau kofeino ir yra naudingesnė sveikatai? Į šiuos klausimus atsako ekspertai.

Kuri kava geriausia? Tirpi, užplikyta ar iš aparato?
Kuri kava geriausia? Tirpi, užplikyta ar iš aparato?

Kofeino kiekis

Kofeino kiekis skirtingose kavos rūšyse gali ženkliai skirtis ir priklauso nuo pupelių rūšies, malimo stambumo, paruošimo būdo ir porcijos dydžio. Paprastai, viename puodelyje (apie 240 ml) užplikytos kavos yra daugiausia kofeino – vidutiniškai apie 95 mg, tačiau šis kiekis gali svyruoti nuo 70 iki 140 mg.

Espresso, ruošiamas praleidžiant karštą vandenį per smulkiai sumaltas pupeles, vienoje 30 ml porcijoje turi apie 63 mg kofeino. Dvigubo espresso puodelyje kofeino kiekis gali siekti apie 125 mg. Nors espresso atrodo stipresnis dėl intensyvaus skonio, dėl mažesnio tūrio jis dažnai turi mažiau kofeino nei įprasta filtruota kava.

Tirpiojoje kavoje kofeino kiekis dažniausiai yra mažiausias – viename puodelyje (240 ml) jo gali būti nuo 30 iki 90 mg, priklausomai nuo gamintojo, kavos koncentracijos ir paruošimo stiprumo. Kai kurios lengvos tirpios kavos versijos turi net mažiau nei 30 mg.

Taip pat skaitykite

Asmenybės testas. Sužinokite kaip kitų nuomonė veikia jūsų sprendimus. Abmeyerwood.com
Asmenybės testas: sužinokite kaip kitų nuomonė veikia jūsų sprendimus
2025-07-31
Testas: jei paveikslėlyje rasite kupranugarį, tai reiškia, kad jums demencija negresia
Testas: jei paveikslėlyje rasite kupranugarį, tai reiškia, kad jums demencija negresia
2025-09-16
Po skalbimo drabužiai įgauna nemalonų kvapą? Išbandykite šią paprastą gudrybę!
Po skalbimo drabužiai įgauna nemalonų kvapą? Išbandykite šią paprastą gudrybę!
2025-09-03
Sinoptikai įspėja: artėja pavojingi reiškiniai
Sinoptikai įspėja: artėja pavojingi reiškiniai
2025-06-05

Svarbu atkreipti dėmesį ir į individualų organizmo jautrumą kofeinui. Vieniems užtenka pusės puodelio kavos, kad pajustų poveikį, kitiems – reikia dviejų ar trijų. Taigi, norint didžiausio energijos pliūpsnio, vertėtų rinktis užplikytą kavą, o ieškantiems švelnesnio varianto ar vengiantiems kofeino pertekliaus – tiks tirpioji.

Kuri kava geriausia? Tirpi, užplikyta ar iš aparato? Kofeino kiekis

Natūralumas: nuo pupelės iki puodelio

Kalbant apie natūralumą, akivaizdu, kad natūraliausia yra šviežiai maltų pupelių kava, ruošiama užplikant arba per kavos aparatą. Šiuo atveju vartojamos tik maltos kavos pupelės ir karštas vanduo, be jokių priedų ar papildomo apdorojimo. Tokia kava išsaugo daugiausiai natūralių skoninių savybių, aromatų ir biologiškai aktyvių medžiagų, pavyzdžiui, antioksidantų ir polifenolių.

Espresso ruošimo procese taip pat naudojamos tik maltos pupelės ir vanduo, tačiau aukštas slėgis ir trumpas ekstrakcijos laikas suteikia šiam gėrimui specifinį, koncentruotą skonį ir tirštesnę tekstūrą. Dėl intensyvaus paruošimo metodo iš pupelių ištraukiama daugiau skoninių medžiagų per trumpesnį laiką, todėl espresso dažnai laikomas stipresniu skonio požiūriu, nors kofeino kiekis viename puodelyje gali būti mažesnis nei užplikytos kavos.

Tirpioji kava gaminama iš jau paruoštos (užvirtos) kavos, iš kurios vanduo pašalinamas džiovinimo būdu – dažniausiai šaltyje džiovinant (liofilizacija) arba purškiant karštu oru. Nors gamybos procese vis dar naudojamos natūralios kavos pupelės, papildomas technologinis apdorojimas gali šiek tiek pakeisti galutinio produkto skonį, aromatą ir sumažinti dalį naudingųjų medžiagų. Be to, kai kurie ekspertai teigia, kad tirpioji kava dažnai gaminama iš prastesnės kokybės ar ne taip kruopščiai atrinktų pupelių, nes intensyvus gamybos procesas leidžia paslėpti kai kuriuos skonio trūkumus.

Svarbu pažymėti, kad kai kurios tirpios kavos versijos gali turėti pridėtinių medžiagų, tokių kaip cukrus, pieno milteliai ar kvapiosios medžiagos, ypač greito paruošimo mišiniuose. Todėl renkantis tirpią kavą verta skaityti etiketę ir ieškoti sudėties be papildomų priedų, jei prioritetas – natūralumas.

Nauda sveikatai: ką sako tyrimai?

Visos trys kavos rūšys turi tam tikrą naudą sveikatai dėl jose esančių antioksidantų. Tyrimai rodo, kad reguliarus kavos vartojimas gali būti susijęs su mažesne II tipo diabeto, Parkinsono ir Alzheimerio ligų, kepenų ligų ir net tam tikrų vėžio formų rizika. Tačiau svarbu atsižvelgti į vartojamą kiekį ir individualų organizmo jautrumą kofeinui.

Nors tirpiojoje kavoje išlieka dauguma naudingų antioksidantų, jų koncentracija gali būti šiek tiek mažesnė nei šviežiai ruoštoje kavoje. Taip pat kai kuriuose tyrimuose teigiama, kad tirpiojoje kavoje gali būti didesnis akrilamido kiekis, kuris yra laikomas potencialiu kancerogenu, tačiau šios medžiagos yra daugelyje keptų ir apdorotų maisto produktų, o tiesioginis ryšys su vėžiu nėra įrodytas. Vis dėlto, jei norima maksimalios naudos sveikatai, rekomenduojama rinktis šviežiai maltų pupelių kavą be jokių priedų.

Kuri kava geriausia? Tirpi, užplikyta ar iš aparato? Nauda sveikatai

Ką rinktis kavos puodeliui?

Apibendrinant ekspertų įžvalgas ir mokslinių tyrimų duomenis, vienareikšmio atsakymo, kuri kava yra geriausia, nėra. Kiekvienas kavos paruošimo būdas turi savo privalumų ir trūkumų, o geriausias pasirinkimas priklauso nuo individualių poreikių, skonio preferencijų ir gyvenimo būdo.

Taip pat skaitykite

Suaugę taip pat gali miegoti su pliušiniais žaislais.
Suaugę taip pat gali miegoti su pliušiniais žaislais, teigia ekspertai
2025-07-14
Priežastys, dėl kurių skalbimo mašina blogai išsuka drabužius
Priežastys, dėl kurių skalbimo mašina blogai išsuka drabužius
2025-09-05
Introvertai ir ekstravertai: asmenybės tipai ir jų ypatumai
Introvertai ir ekstravertai: asmenybės tipai ir jų ypatumai
2025-07-16
Per kiek laiko reikia išgerti plikytą kavą, kad nepakenktų sveikatai?
Per kiek laiko reikia išgerti plikytą kavą, kad ši nepakenktų sveikatai?
2025-06-08

Jei prioritetas yra patogumas ir greitas paruošimas, tirpi kava gali būti tinkamas pasirinkimas, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į kofeino kiekį ir galimą mažesnį natūralių antioksidantų kiekį. Užplikyta kava ir kava iš aparato, ruošiama iš šviežiai maltų pupelių, laikomos natūralesniu ir turtingesniu aromato bei skonio pasirinkimu, taip pat dažnai pasižymi didesniu kofeino ir naudingų antioksidantų kiekiu.

Todėl, jei turite galimybę ir norite mėgautis aukščiausios kokybės kava su maksimalia nauda sveikatai, šviežiai maltų pupelių kava, ruošiama užplikant ar per kavos aparatą, būtų optimaliausias pasirinkimas. Vis dėlto, svarbiausia yra mėgautis savo pasirinkta kava saikingai ir atsižvelgiant į savo individualų organizmo reakciją.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:kavakofeinasTirpi kava

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Koks tinkamiausias metas lauko ir vidaus augalams laistyti?
Sodas ir daržas

Pasak sodo ekspertų, tai pats netinkamiausias metas vidaus ir lauko augalams laistyti

Raskite 4 skirtumus per 23 sekundes. Abmeyerwood.com
Gyvenimas

Raskite 4 skirtumus per 23 sekundes. Pasitikrinkite pastabumą ir reakciją!

Kačių veislės
Gyvenimas

5 kačių veislės, sukurtos idealiam gyvenimui bute

Ar esate intravertas, ekstravertas ar ambivertas?
Gyvenimas

Testas, kuris pagaliau atsakys į klausimą, kas iš tikrųjų esate: intravertas, ekstravertas ar ambivertas

Galvos skausmą sukelianti priemonė, kurią naudojame visi
Uncategorized

Galvos skausmą sukelianti priemonė, kurią naudojame visi

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?